Zaštita drveta voskom sveće

11/08/2018 Procedure 5536 Views
Koristeći vosak sveće možete da zaštitite svoje male projekte od drveta. Na ovaj jednostavan način ćete drvo učiniti otpornim na vodu, lepo će izgledati a košta samo cenu jedne sveće.

Stolari su stotinama godina koristili vosak i proizvode od voska kako bi drvo zaštitili od uticaja vlage. I danas većina sredstava za zaštitu drveta sadrži vosak u nekom obliku.


Potreban alat: fen za skidanje farbe

Potreban materijal: sveća, papirni ubrus, pamučna tkanina


drvena daska

Za neke manje projekte od drveta koji treba da budu otporni na vlagu možete iskoristiti običnu sveću. Sveća može da bude od čistog pčelinjeg voska ali i od parafina. Parafinske sveće su bezbojne i drvo zadržava svoju boju, dok pčelinji vosak daje prelepu nijansu drvetu.


topljenje voska sveće na drvenu dasku

Za ovu vrstu zaštite drveta od vlage ne postoji neka posebna priprema. Potrebno je samo površinu drveta išmirglati šmirgl papirom granulacije 180 ili finije i odstraniti prašinu vlažnom krpom. Da bi ste naneli vosak na drvo držite sveću iznad drveta i koristeći fen sa vrelim vazduhom topite vosak sveće tako da on kaplje na površinu drveta. Možete da koristite i neku četku kako bi se vosak pravilno rasporedio ali nije neophodno s obzirom da se vosak, kada je vreo, ponaša kao voda i lako se razleva po celoj površini.


zagrejavanje voska na površini drveta

Kada ste celu površinu prekrili voskom zagrevajte ga fenom tako da ga održavate u tečno stanju neko vreme. Ovo se radi da bi se vosak ravnomerno rasporedio i upio u drvo. Fen uključite na minimalnu temperaturu i nemojte da ga držite preblizu da drvo ne bi gorelo.


topljenje voska sveće na papirni ubrus

Kada ste ravnomerno naneli vosak na celu površinu sledi poliranje. Naravno vosak ne možete da polirate šmirgl papirom. Uzmite ubrus i natopite ga voskom. Isti je postupak kao i sa nanošenjem voska na drvo.


poliranje voska na površini drveta pomoću papirnog ubrusa

Kada je ubrus upio vosak i kada se vosak ohladio možete početi sa poliranjem. Navoskiranim ubrusom počnite blago trljati površinu drveta u malim krugovima. Trenje će proizvoditi temperaturu koja će omekšati površinu voska.


drvena daska

Odmah ćete videti rezultate. Površina postaje sjajna i svilenkasta na dodir.


poliranje voska na površini drveta pomoću pamučne krpe

Završno poliranje ćete napraviti uz pomoć mekane pamučne krpe.


voda na površini drveta tretiranog voskom

Na površinu tretiranu voskom nanesite nekoliko kapi destilovane vode


poliranje voska na površini drveta pomoću pamučne krpe

A zatim polirajte kružnim pokretima ne stitkajući previše. Radite to dok ne dobijete zadovoljavajući izgled.


zaštita drveta voskom sveće

I to je to. Na ovako tretiranoj površini drveta se jasno ocrtavaju godovi i šare na drvetu. Na dodir drvo je potpno glatko i potpuno otporno na vodu. Ovako zaštićeni projekti su pogodni za korišćenje u kupatilima ili drugim prostorijama izloženim uticaju vode.

Related articles