Viseća polica za knjige

12/10/2018 Projekti , Uncategorized 4955 Views
Ukoliko u stanu ili kući imate gipsane zidove koji ne mogu da nose police za knjige rešenje je da one budu okačene o plafon.

Prostor ispod plafona, a naročito, između plafona i vrata je, praktično, neiskorišćen. U manjim stanovima je ovde praktično imati policu za knjige ili neke sitnice.


Potreban alat: metar, olovka, bušilica za drvo i beton, ključ, testera za metal

Potreban materijal: daske određenih dimenzija, navojne šipke, podloške, matice obične i ukrasne, ankeri za beton,


zid iznad vrata

U našem slučaju zid, koji bi trebao da nosi policu za knjige, napravljen je od gipsa i nije pogodan za kačenje police za knjige koja će nositi značajan teret knjiga. Zbog toga je neophodno okačiti policu za knjige na plafon koji je izrađen od betona. Po sistemu Uradi Sam i uz naše savete ovaj posao će biti pravo zadovoljstvo a korist na kraju će biti neosporna.


navojne šipke

Viseća polica za knjige biće okačena na navojne šipke prečnika 10 mm. Navojne šipke možete nabaviti u bilo kojoj radnji koja prodaje šrafovsku robu. Izrađuju se u različitim prečnicima. U ovom projektu su odabrane zbog svoje veoma korisne osobine da skraćivanjem određujete dužinu navoja koji Vam treba.


matice, podloške i metalne cevčice

Oko njih nalaziće se, zbog estetskih razloga, niklovane cevi prečnika 12 mm i dužine 21 cm. Dužina će diktirati razmak između polica. Knjige su najčešće visine 20, 24 i 29 cm


anker za beton

Za pričvršćivanje navojnih šipki za plafon poslužiće anker za beton. Ovi ankeri se mogu ugrađivati samo u beton i u tom slučaju imaju izuzetnu nosivost.


delovi ankera za beton

Umesto šrafa koji je sastavni deo betonskog ankera mi ćemo da stavimo navojnu šipku. Zbog toga anker treba rastaviti,


ankeri za beton montirani na navojne šipke

I na mesto šrafa postaviti navojnu šipku, kao na slici. Iz tog razloga je bitno da prečnik navojne šipke odgovara prečniku navoja betonskog ankera jer u tom slučaju je moguće izvesti modifikaciju ankera kako bi nosio viseću policu za knjige.


merenje dužine drvene daske

Kada je to urađeno prelazimo na bušenje rupa. Za ovu viseću policu za knjige je korišćena hrastova daska debljine 4 cm, širine 20 cm i dužine 295 cm. Ove dimenzije se uklapaju u slobodan prostor iznad vrata. Najpre označite rupe na dasci kroz koje će da prolaze nosači police za knjige. U našem slučaju to je par rupa na 15 cm od kraja i jedan par na sredini. To je proizvoljno.


dve drvene daske

Postavite police jednu na drugu baš onim redosledom kako će stajati na zidu. Pri ovome vodite računa da se ivice potpuno poklapaju. Loše poklopljene ivice u ovoj fazi, na kraju će rezultirati da „krivudavo“ postavljenom policom za knjige što bi bilo veoma ružno.


bušenje dve daske

Zatim bušilicom  probušite rupe kroz sve police. Na ovaj način ćete obezbediti da sve rupe budu tačno jedna iznad druge. Ovo je bitno pošto navojna šipka treba da vertikalno prolazi kroz sve rupe na policama. Prečnik burgije odgovara prečniku navojne šipke koja treba da prođe kroz rupu.


označavanje mesta na plafonu

U sledećoj fazi ćete prisloniti policu na plafon i kroz izbušene rupe obeležiti tačke na plafonu. Ovim se postiže da su obeležena mesta na plafonu, u milimetar, tačnog rasporeda kao i one na polici za knjige.


bušenje rupa na plafonu

Obeležene tačke na plafonu će biti mesta gde ćete izbušiti rupe za ankere. One moraju biti odgovarajućeg prečnika i dubine kako bi anker mogao da se postavi u njih. Preporuka je da rupe budu nešto veće dubine nego što je dužina ankera kako ne bi bilo problema sa postavljanjem.


postavljanje ankera za beton

Kada izbušite rupe postavite ankere sa navojnim šipkama u njih i učvrstite stezanjem. Stezanjem se šire krilca na ankeru i tako se on čvrsto usidri u rupu u betonu.


postavljeni nosači za policu

Kada ste to završili to bi trebalo da izgleda ovako. Dobra stvar kod ankera za beton je da što većom silom hoćete da ga izvučete iz rupe, on se sve većom silom opire tome. Tako da nosivost viseće police za knjige zavisi od čvrstine navojne šipke, a u nju ne treba sumnjati.


postavljeni nosači za policu

Sledeće što treba da uradite da navučete na navojne šipke podloške i cevi a potom i jednu dasku. Da se još jednom ponovi, niklovane cevi su ovde iz estetskih razloga i konstruktivno nisu neophodne. Takođe umesto cevi mogu da se koriste i druga rešenja. Umesto njih mogu da se koriste drvene oblice kroz koje bi bile provučene navojne šipke. Navojne šipke su mogle biti obložene nekom tkaninom, opletene, sve zavisi od Vaše kreativnosti i mašte.


montiranje police za knjige

Ispod daske navucite podlošku i sve to učvrstite šrafom. U ovom trenutku šrafovima određujete visinu prve police za knjige kao i horizontalnost police za knjige. Koristite libelu kako bi dobili idealno horizontalnu policu za knjige.


viseća polica za knjige

Posle postavljanja prve daske polica za knjige izgleda ovako.


viseća polica za knjige

Isti postupak ponovite kako bi ste postavili i drugu dasku.


sečenje navojne šipke bonsekom

Kada su svi nosači učvršćeni, bonsekom odsecite višak navojne šipke ispod poslednje police za knjige. Ovde se vidi praktičnost navojnih šipki.


šraf na nosaču viseće police za knjige

Zatim odvrnite šraf na kraju navojne šipke i


šraf na nosaču viseće police za knjige

Zamenite ga ukrasnim šrafom


viseća polica za knjige

Gotova viseća polica za knjige bi izgledala ovako. Sada Vam preostaje da svoje omiljene knjige poređate na novu viseću policu za knjige. Takođe na ovu praktičnu policu za knjige mogu da se postave i razne sitnice kao što su razni ukrasi koje domu daju toplinu


viseća polica za knjige

Zbog betonskih ankera ova viseća polica za knjige ima jako veliku nosivost i na nju možete, bez bojazni, da poslažete mnogo knjiga.

Related articles