Vešalica za kuhinjske krpe od štipaljki

25/09/2018 Projekti 3193 Views
Drvene štipaljke su izuzetan materijal za projekte tipa Uradi Sam. Vešalica za kuhinjske krpe od štipaljki je jedan od takvih projekata.

Drvene štipaljke se retko koriste za kačenje veša, što im je i namena. Uglavnom su ih zamenile plastične zbog svojih prednosti. Ipak drvene štipaljke su izuzetan materijal za projekte Uradi Sam.


Potreban alat: metar, olovka, testera, šmirgl papir, četkica

Potreban materijal: Drvene štipaljke, akrilne boje, drvena letvica, magnet, lepak za drvo


drvene štipaljke

Od njih se može napraviti jako mnogo korisnih stvari. Vešalica za kuhinjske krpe od štipaljki je jedan od takvih projekata.


rastavljanje drvene štipaljke

Za početak rastavite drvenu štipaljku tako što ćete skinuti oprugu i razdvojiti drvene lamele.


bojenje drvene štipaljke

Zbog što šarenijeg i interesantnijeg izgleda vešalice za kuhinjske krpe odlučili smo da svaku štipaljku obojimo u drugu boju. Ukoliko se Vama sviđa klasičniji izgled vešalicu možete da lakirate bezbojnim lakom za drvo.


bojenje drvene štipaljke

Ofarbajte obe lamele štipaljke osim jedne spoljne površine, kao na slici. Ovom neofarbanom površinom će se štipaljka zalepiti za nosač.


četiri drvene štipaljke obojene različitim bojama

Za farbanje štipaljki smo koristili akrilne boje. Ove boje su veoma slične temperama, lako se nanose imaju veliku pokrivnu moć, mogu se kombinovati i na taj način dobiti nove nijanse. Prednost, u odnosu na temere je ta što se nakon slušenja ne brišu, ne ostaju na prstima. Ovo ih čini pogodnim za farbanje predmeta koji će se kasnije koristiti, uzimati u ruke i sl.


merenje drvenih štipaljki

Kada smo štipaljke ofarbali i farba se osušila ponovo spojite lamele uz pomoć opruge. Sledeće što treba da se uradi je da se napravi nosač. Poređajte štipaljke jednu pored druge, kao na slici i izmetite koliko prostora zauzimaju. Za četiri štipaljke potreban je nosač od 15 cm. Naravno, broj štipaljki je proizvoljan Vi možete imati više štipaljki pa će biti potrebno napraviti veći nosač, ili ćete ostavljati veći razmak između štipaljki i sl.


merenje družine drvene letvice sa metrom

Za nosač će poslužiti drvena letvica širine 4.5 cm i debljine 1 cm. Odmerite dužinu od 15 cm…


sečenje drvene letvice

Testerom je isecite pod pravim uglom.


šmirglanje drvene letvice

Površinu letvice obradite šmirgl papirom granulacije 120, ukoliko je neophodno


nanošenje lepka na drvene štipaljke

Sledeći korak je lepljenje ofarbanih štipaljki na nosač. Na stranu štipaljke, koju niste ofarbali, nanesite tanak sloj lepka za drvo..


lepljenje štipaljki na drvenu letvicu

A zatim je prislonite na drvenu letvicu nosač. Pritisnite i ako ima viška lepka, koji je iscurio sa strane, odmah ga obrišite. Kod lepljenja sitnih komada nema potrebe za stezanjem stolarkim stegama. Sam lepak je, u početnim fazama sušenja, dovoljan da zadrži štipaljke na mestu.


vešalica za kuhinjske krpe od štipaljki

Nakon 24 sata kada se lepak potpuno osušio i dostigao svoj maksimum lepljenja, vešalica je gotova. Ukoliko želite da vešalicu postavite na zid neophodno je da na nosaču izbušite dve rupe za šrafove i uz pomoć tiplova ankerišete vešalicu na zid.


magnet

U našem slučaju mi smo se odlučili za neki drugi način fiksiranja. Vešalica za kuhinjske krpe od štipaljki će se nalaziti na bočnoj strani frižidera i držaće je magnet. U knjižarama možete nabaviti tanke magnete u obliku pravougaonika. Jedna od strana im je lepljiva. Sve što treba da uradite da skinete zaštitni papir..


lepljenje magneta na drvenu letvicu

I zalepite magnet za drugu stranu nosača štipaljki.


vešalica za kuhinjske krpe od štipaljki

I to je to. Nosač kuhinjskih krpa zalepite na frižider. Kuhinjske krpe će Vam uvek biti na dohvat ruke.


vešalica za kuhinjske krpe od štipaljki

Ova vešalica od štipaljki može poslužiti i kao podsetnik, držač poruka. Neka vrsta nadgradnje ideje koju smo predstavili u foto priči štipaljka magnet.

Related articles