Veš mašina ne izbacuje vodu

30/06/2018 Popravke 47933 Views
Ukoliko veš mašina ne izbacuje vodu, kvar možete sami i dijagnostikovati, a dijagnoza je pola posla. Evo kako.

Veš mašina je jedna od izuzetno korisnih naprava u domaćinstvu. Stoga je i razumljiva panika kada ista prestane sa radom. Jedan od kvarova koji može da nastane je da veš mašina ne izbacuje vodu. Pogledajte kako dijagnostikovati mogući uzrok.


Potreban alat: Krstasti šrafciger i nekoliko ključeva različite veličine

Potreban materijal:


filter veš mašine

Prvi mogući razlog je zapušen mehanički filter. U filteru će se naći vlakna tkanine, ostaci sredstva za pranje, sitni predmeti koji su se zatekli u džepovima odeće i slično. Upravo to, ako se nagomila u dovoljnoj meri, može da spreči protok vode iz bubnja do pume i  onemogući izbacivanje vode. Filter treba redovno da se održava,  odnosno čisti. Njega, dakle, treba izvaditi, proveriti u kakvom je stanju, i očistiti ukoliko je ovo uzrok kvara.


odvodno crevo veš mašine

Ako ste utvrdili da je filter korektan, sledeće treba proveriti da li je odvod zapušen. Zapušeno može biti samo odvodno crevo veš mašine ali i kanalizaciona instalacija. Pored toga treba proveriti da li je odvodno crevo na izlazu iz veš mašine jako savijeno ili priklješteno kao i da li je otvor cevi na većoj visini od one koju proizvođač veš mašine propisuje.


pumpa veš mašine

Treći mogući krivac je pumpa za izbacivanje vode iz veš mašine. Najlakše je utvrditi da li ona ispravno radi ako stavite veš mašinu u pogon i posmatrate ponašanje pumpe kada dođe na red program za izbacivanje vode. Ukoliko se ona ne pokreće (zakočena), sporo i teško radi, iz nje se oseća miris paljevine ili je pumpa bučna (inače, rad motora pumpe je veoma tih) pronašli ste krivca. U ovom slučaju potrebno je pokušati popravku pumpe ili  zamenu pumpe veš mašine.


Ukoliko ništa od prethodnih provera nije dovelo do uzroka zbog čega veš mašina ne izbacuje vodu, treba posumnjati na ispravnost mehaničkog programatora. Obično zalepljivanje kontakata može da dovede do izostanka komande za uključivanje pumpe. Pre nego što pristupite rastavljanju programatora, pokušatje nekoliko puta energično da okrenete birač programa. U nekim situacijama ovo dovede do razdvajanja kontakata u programatoru.

Related articles