Sijalica ne radi

01/10/2018 Popravke , Saveti 10928 Views
Ponekada sijalica ne svetli iako je potpuno ispravna. Problem nije u sijalici već u kontaktima sijaličnog grla. Pogledajte kako da to jednostavno rešite.

Kada sijalica prestane da radi, logično zaključujete da je pregorela i da je treba zameniti. Ipak, kada je “odvrnete” konstatujete da ona, zapravo, nije pregorela i da je potpuno ispravna. Ali, zašto onda ne svetli? U takvim situacijama, ponekada, sijalica zasvetli kada je malo jače dotegnete. Uzrok ovakvog čudnog ponašanja sijalice je u lošim kontaktima u samom grlu. To možete lako da rešite.


Potreban alat: šrafciger

Potreban materijal:


sijalično grlo

Najpre, isključite struju (nemojte da se pouzdate u  prekidač već struju isključite na automatskom osiguraču i izvrnite uložak, ukoliko se radi o topljivom osiguraču). Odvrnite sijalicu, i ako „bacite pogled“ u samo grlo, videćete trakaste limove preko kojih se sijalica napaja strujom


sijalično grlo

Oni se često od temperature rašire i vremenom se izgubi spoj sa sijalicom. Koristeći  šrafciger, iskrivite lim koji vidite na dnu grla, kao na slici,


sijalično grlo

a zatim i lim koji se nalazi sa strane grla kao što pokazuje ova slika. Posle ovoga uvrnite sijalicu, uključite struju i proverite da li ste rešili problem.

Related articles