Saksija od šperploče

01/05/2018 Projekti 3960 Views
Šperploča je materijal od kojeg ne očekujete da budu napravljene saksije. Ipak, baš od tog materijala mogu da se naprave veoma interesantne saksije.

Šperploča je jedan od građevinskih materijala koji je svoju primenjivost našao u mnogim oblastima. Služi za pravljenje raznih ambalaža, za pokrivanje krovova, pravljenje zidova i sl. Pored tolike raznolike primene nije neobično da se od njega napravi i saksija.


Potreban alat: Kružna testera, šilo, bušilica, kruna burgija, šmirgl papir, stolarske stege, ručno rednde, uglomer

Potreban materijal: Šperploča, lepak za drvo, epoksi lepak, tikovo ulje


šperploča

Osnovni materijal šperploča. Za ovaj projekat nije toliko važno od kog je drveta napravljena ili koje je debljine. U ovom slučaju je korišćena bukova šperploča debljine 18mm.


ručna kružna testera

Uz pomoć ručne kružne testere i vođice za ručnu kružnu testeru isecite komade šperploče pravougaonog oblika dimenzija 9×9 cm. Napravite 4 takva komada.


pet komada šperploče isečene u obliku kvadrata

Ukoliko, koristite tanju šperploču biće Vam potrebno više komada. Ideja je da se na kraju dobije saksija u obliku kocke sa istim stranicama.


Pravljenje rupe u šperploči uz pomoć šila

Na tri ploče povucite dijagonale iz svakog ćoška. Šilom obeležite centar, u preseku dijagonala


bušenje šperploče bušilicom

Na označenim mestima izbušite pilot rupu.


bušenje šperploče sa kruna burgijom

Da biste izbušili veću rupu na sredini sva tri segmenta koristite kruna burgiju prečnika 60mm. Pilot rupa će poslužiti kao vođica kako bi rupa bila izbušena tačno na sredini.


kvadrat šperploče sa rupom u sredini

Kod bušenja ovim alatom bitno je da ne preterujete sa brojem obrtaja bušilice. Kod suviše velikog broja obrtaja testera se suviše greje i opada brzina bušenja. Takođe, nemojte samo bušiti sa jedne strane ploče. Kada dođete negde do polovine debljine, okrenite ploču i dovršite bušenje sa suprotne strane. Ako bušite samo sa jedne strane na suprotnoj strani će doći do čupanja materijala. Ovako sa obe strane imate čist rez.


šmirglanje šperploče

Šmirgl papirom obradite površinu unutar rupe. U ovom trenutku je ovo moguće uraditi na efikasan način.


šmirglanje šperploče

Takođe ošmirglajte i površine pločica. U ovom trenutku nemojte mnogo gubiti vremena na ovo šmirglanje. Potrebno je samo pripremiti površinu za lepljenje tako da je ovo samo u cilju odstranjivanja prljavštine ili vlakana koja su podignuta.


nanošenje lepka za drvo na šperploču

Sada smo došli do lepljenja, odnosno sastavljanja saksije. Pločica na kojoj niste izbušili rupu će biti dno saksije. Na nju nanesite lepak za drvo, sledeća pločica pa opet lepak za drvo i tako do kraja. Pri tome vodite računa da se pločice poravnavaju po unutrašnjim površinama.


šperploča stegnuta u stolarske stege

Taj sendvič dobro stegnite sa svim stolarskim stegama koje imate u radionici i ostavite narednih 24 sata da lepak potpuno očvrsne.


kocka od šperploče

Sada ide teži deo. Primetićete da, koliko god se trudili, za vreme lepljenja ploče se nikako ne uklapaju. To je u redu jer je jako teško iseći komade idealnih dimenzija.


obrada ivica šperploče uz pomoć ručnog renda

Uz pomoć ručnog renda poravnajte površine saksije. Ukoliko imate tračnu brusilicu ovaj posao ćete završiti za minut.


provera pravog ugla pomoću ugaonika

Prilikom obrade stranica stalno kontrolišite uglove. Oni na kraju moraju biti pod pravim uglom. Najbolje je obraditi jednu stranicu i nju koristiti kao reper za sledeću, pa tako dalje.


ugaonik, ručno rende i saksija od šperploče

Ukoliko ste koristili ručno rende posle mnoooogo rendisanja dobili ste pravu kocku.


šmirglanje šperploče

Posle korišćenja ručnog renda obično nema potrebe za bilo kakvom obradom. Površina drveta bude idealno glatka. Ipak, šperploča nije baš kao prirodno drvo i ne dobija se ta glatkoća te je potrebno dodatno izbrusiti stranice i pripremiti ih za završnu obradu.


bušenje drvne letvice

Saksija je već dobila svoj oblik i možete je ostaviti ovakvu. U našem slučaju smo hteli da napravimo i malo postolje. U dasci debljine 1cm izbušili smo rupu prečnika 3cm.


bušenje kruna burgijom

Kroz isti centar, uz pomoć testera burgije, izbušite rupu šireg prečnika


prsten napravljen od drveta

Na taj način ste dobili drveni prsten. Šmirgl papirom obradite ivice i površine.


lepljenje drvenog prstena na saksiju od šperploče

Koristeći lepak za drvo zalepite prsten na pod saksije.


saksija od šperploče

Saksija bez rupe koju svi izmišljaju i nije saksija. Zato, unutar prstena izbušite rupu prečnika 10mm.


nalepljena izolir traka na dno saksije od šperploče

Rupu, privremeno, zatvorite koristeći izolir traku.


nanošenje dvokomponentnog lepka na saksiju od šperploče

Najveći neprijatelj drvene saksije je, naravno, vlaga. Unutrašnjost saksije se mora zaštititi od vlage iz zemlje. Na tržištu postoje razna sredstva namenjena za ovu svrhu. Mi smo koristili obični dvokomponentni lepak. Pomešajte dve komponente i nanesite lepak preko cele unutrašnje površine


unutrašnjost saksije od šperploče

Rupu u dnu saksije u potpunosti napunite lepkom


Saksija od šperploče

Kada je lepak u potpunosti očvrsnuo sa burgijom 6mm izbušite rupu na mestu stare rupe. Na ovaj način ste dobili da je i rupa, kao i saksija, u potpunosti obložena vodootpornim slojem lepka.


nanošenje tikovog ulja na saksiju od šperploče

Na kraju ide finiš. Potrebno, takođe, i sa spoljne strane saksiju zaštititi od vode, a istovremeno naglasiti linije po kojima je šperploča poznata. Mi smo koristili tikovo ulje.


sadnja kaktusa u saksiju od šperploče

I na kraju samo ostaje da usadite biljku. Ukoliko je Vaš izbor kaktus pročitajte uputstvo za presađivanje kaktusa.


kaktus u saksiji od šperploče

I to je to. Uživajte istovremeno u podjednako lepom cveću i saksiji.

Related articles