Reparacija male stolice

11/10/2018 Popravke 3987 Views
Ovakve male stolice se često mogu naći u domovima. Ne zauzimaju mnogo mesta, zgodne su za sedenje ali mogu da posluže i umesto merdevina. Ova je na kraju radnog veka i potrebna joj je reparacija.

Male stolice se često mogu naći u domovima. Veoma su korisne a ne zauzimaju mnogo mesta. Vremenom prvo što se pokida kod tih stolica je sedište. Pogledajte kako se to može popraviti.


Potreban alat: šrafciger, metar, olovka, vinkla, testera, ručno rende, stolarske stege, glodalica, šmirgl papir, četka

Potreban materijal: drvena daska, lekap za drvo, lak za drvo, šrafovi


mala stolica

Sedeća površina na ovoj stolčici je napravljena od nekog laminiranog drveta koji se vremenom razlistao i ružno izgleda. Ideja je da se napravi nova površina za sedenje od punog drveta i lepo izlakira. Evo kako ćemo to uraditi.


rastavljanje male stolice

Na početku skidamo staru površinu za sedenje koja je za metalne nogare pričvršćena sa nekoliko šrafova.


drvena daska

Za izradu nove površine za sedenje koristićemo drvenu dasku od jele širine 20 cm. i debljine 18 mm.


merenje prečnika sedišta male stolice

Kako bi stolica bila istih dimenzija kao originalna merimo prečnik stare površine za sedenje koji iznosi 32 cm.


odmeravanje daske uz pomoć metra

Kako je širina daske 20 cm potrebno je dve daske spojiti da bi dobili širinu od 40 cm, pogodnu za isecanje kruga prečnika 32 cm. Dakle, potrebno je iseći dva dela daske dužine 40 cm. Obeležimo tačku na dužini od 40 cm od kraja daske.


crtanje linije na dasci uz pomoć vinkle

Uz pomoć vinkle povučemo liniju normalnu na ivicu daske.


sečenje daske ručnom testerom

I koristeći ručnu testeru isečemo dva komada daske dužine 40 cm.


ravnanje ivice daske ručnim rendetom

Kako bi se stranice idealno uklopile prilikom lepljenja obe ivice istovremeno obrađujemo pomoću ručnog renda.


nanošenje lepka za drvo na dasku

Stranice namažemo lepkom za drvo


čeono lepljenje dve daske

A obe daske fiksiramo u tom položaju pomoć stolarskih stega. Za više informacija o ovoj temi pogledajte detaljan postupak koji je prikazan u foto priči čeono lepljenje dasaka.


određivanje centra kvadrata na mestu ukrštanja dijagonala

Nakon 24 časa kada se lepak osuši i spoji dve daske u jedan komad drveta na redu je isecanje kruga. Centar kvadrata ćete pronaći tako što nacrtate dijagonale kroz suprotne ćoškove. Na mestu presecanja ove dve dijagonale nalazi se centar.


isecanje kruga pomoću glodalice

U ovako obeleženo mesto postavite klin pomagala glodalice za isecanje kruga. Glodanje se vrši u smeru suprotnom od kretanja kazaljki na satu. Ceo postupak smo detaljno opisali u foto priči Isecanje kruga pomoću glodalice


krug od drveta

Isečeni krug ima oštre ivice. Da bi sedenje na ovoj stolici bilo prijatno potrebno je ivice zaobliti.


glodalo

To je najlakše uraditi sa glodalicom. Koristite specijalno glodalo kojim možete da zaoblite ivice.


zaobljene ivice drvenog kruga glodanjem

Posle jednog prolaska glodalicom ivice postaju lepo oblikovane i oble. Uradite to sa obe strane kruga.


šmirglanje drveta

U ovoj fazi reparacija se bliži kraju. Počinje faza pripreme za lakiranje. Uz momoć šmirgl papira grnulacije 100 potpuno izravnamo površinu drveta.


odstranjivanje prašine sa površine drveta

Zatim vlažnom pamučnom krpom pokupimo svu prašinu sa površine daske. Kada se daska osuši spremna je za nanošenje prvog sloja laka za drvo.


šraf

Da bi lakiranje bilo uspešno potrebno je napraviti neke držače koji će krug da drže dok se lak suši. Ovi držači se lako prave. Sastoje se od običnog drveta kroz koji je ušrafljen šraf za drvo, kao na slici.


nosači predmeta koji se lakira

Napravite više ovakvih držača i postavite kao na slici. Kada se na njih osloni lakirano drvo ono će imati kontakt sa površinom samo u nekoliko tačaka, odnosno stajaće na vrhovima šrafova.


lakiranje drveta

Dalje ide sve lako. Nanesite prvi sloj laka i ostavite da se dobro osuši. Za lak na uljanoj bazi vreme sušenja treba da bude najmanje 24 sata. Nakon toga površinu prešmirglajte šmirglom fine granulacije 180 i više kako bi se površina izravnala i odstranila drvena vlakna koja su se podigla nakon prvog sloja laka. Posle šmirglanja vlažnom pamučnom krpom odstranite nečistoće i prašinu i ponovite nanošenje drugog sloja laka. Sa svakim slojem laka površina postaje sve više „staklasta“. Ipak za upotrebu kojoj je ova daska namenjena dovoljna su dva sloja laka.


sastavljanje male stolice

Kada se i poslednji sloj laka dobro osušio vreme je da spojimo metalnu konstrukciju sa drvenom površinom za sedenje. To ćemo uraditi uz pomoć nekoliko šrafova za drvo.


reparacija male stolice

I to je to. Stoličica koja je bila za otpad sada ponovo služi svojoj nameni. Prelepa tekstura drveta i naglašeni godovi čine stolicu još lepšom neko u originalu.

Related articles