Razmnožavanje kaktusa putem izdanaka

05/05/2018 Procedure , Vrt 13004 Views
Razmnožavanje kaktusa putem izdanaka predstavlja najsigurniji put za povećanje Vaše zbirke kaktusa. Evo kako se to radi.

Kaktusi su neverovatne biljke koje uspevaju da rastu na krajnje negostoljubivim mestima. Zbog svog neobičnog izgleda, ali i praktičnosti jer ne zahtevaju previše brige, mnogi u svojim domovima imaju kaktuse. Pored toga što zahtevaju malo brige, kaktusi se i lako razmnožavaju, postoji čak nekoliko načina.


Potreban alat: Rukavice

Potreban materijal: saksija, zemlja za kaktuse


Kaktus

Neki kaktusi prirodno proizvode mnogo izdanaka koji izgledaju kao i matične biljke. Takve kaktuse je jednosatavno razmnožiti putem izdanaka. Najčešće sami izdanci već imaju formirane korene. U tom slučaju ne postoji opasnost od razmnožavanja ni za matičnu biljku kaktus niti za izdanak. Zbog toga je ovo sigurniji način od razmnožavanja kaktusa putem reznica, a mnogo brži od razmnožavanja putem semena.


 kaktus

Pre početka rada važno pravilo je da se zaštitite od bodlji koje, gotovo, svaki kaktus poseduje. Dobro je imati neke rukavice ali može poslužiti i novinski papir, krpa ili nešto slično. Inače, najbolje vreme za razmnožavanje kaktusa je proleće ali može da se radi sve do kraja 8. meseca. Nakon toga se ne preporučuje zbog toga što nove biljke ne uspevaju da razviju koren pre zimskog sna.


kaktus sa korenom i izdankom

Izdanke odvojite od matične biljke tako da ne oštetite koren izdanka. Ukoliko izdanak nema koren pre njegovog odvajanja od matičnog kaktusa biljku zaliti bar dva puta kako bi se izdanci napunili vodom. Zakretanjem odvojiti izdanak od matičnog kaktusa i ostaviti ga na toplo mesto zaklonjeno od sunca 2-5 dana da se zasuši mesto odvajanja. Ne brinite da će izdanku faliti hrane ili vode jer to su biljke koje prirodno žive u veoma sušnim područjima i prilagođene su tim uslovima. Ukoliko bi ih odmah zasadili imali bi više štete nego koristi. Matičnu biljku staviti na sunce kako bi oštećeno mesto što pre zacelilo. Nakon tog vremena izdanke uroniti u pesak kako bi pustili koren.


zasađivanje izdanka kaktusa

Novi izdanci sa korenom se sade u supstrat za kaktuse koji se koristi i za odrasle biljke prilikom presađivanja kaktusa. Usađeni izdanak se ne zaleva na klasičan način. Dovoljno je da sipate malo vode u tanjirić ispod saksije i voda će polagano da natapa supstrat. Izdanak kaktusa se narednih jednu do dve nedelje drži u senci, eventualno na kratko mogu se izneti na sunce ujutro ili kasno popodne. Nakon isteka te dve nedelje možete izdanke pridružiti ostalim kaktusima i isto ih tretirati kao i odrasle kaktuse.

Related articles