Praktični držač burgija

23/09/2018 Projekti 3636 Views
Napravite red među burgijama. Sortirajte ih pomoću ovog držača koji ima još jednu korisnu funkciju.

Svaki Uradi Sam majstor u svojoj radionici ima poveliki broj burgija. Svaka dobro opremljena radionica ima raznih vrsta burgija za različite namene i različitih prečnika.  Kutije u kojima su složene prilikom kupovine su od plastike i relativno brzo se polome.


Potreban alat: burgije, šmirgl papir, šubler, testera, šilo, kombinovani lenjir, bušilica, stolarske stege

Potreban materijal: drvena letva


burgije za drvo

Posle toga preostaje nam da burgije držimo na gomili i kada zatreba burgija određenog prečnika nastaje traženje, nerviranje, gubljenje vremena. Evo jedan jednostavan i praktičan projekat koji će Vas rešiti tih problema.


parče letve

Za pravljenje praktičnog držača burgija može da posluži neki ostatak drveta od nekog većeg projekta. U ovom slučaju je poslužila letvica dimenzija 11x5x2,5 cm. Dimenzije su potpuno proizvoljne. Ono što je važno da letvica bude od nekog tvrdog drveta. Na taj način će rupe napravljene u njoj imati pravilan oblik i neće se deformisati usled korišćenja.


šmirglanje drveta

U nekom procesu obrade šmirglanje, odnosno završna obrada se ostavlja za kraj. Ali to ne mora da bude pravilo u ovom slučaju obrada grubljom (100) pa finijom (180) granulacijom šmirgl papira je urađena na startu. Nećete, naravno pogrešiti i ako ovo ostavite na kraju.


merenje drvene letvice šublerom

Sledeće što treba da uradite je da odredite sredinu letve. Za to možete koristiti metar, šubler ili pomoću pomagala za određivanje sredine, ukoliko ste ga već napravili.


sečenje drveta testerom

Po liniji koju ste obeležili, uz pomoć testere napravite plitak rez. Otprilike 1mm dubine.


zasečena letvica

Rez nije obavezan, on je tu iz estetskih razloga.


obeležavanje letve uz pomoć kombinovanog lenjira

Duž te linije označite mesta na kojima će se nalaziti burgije. Možete da označite mesta na jednakim rastojanjima ali u tom slučaju burgije neće biti na istom rastojanju. To je posledica različitih prečnika burgija. Da bi obezbedili isto rastojanje morate malo da eksperimentišete i planirate. Kada obeležite mesta, na tim mestima povucite linije koje su normalne na liniju koja ide kroz sredinu letvice.


sečenje drveta

Preko svake linije napravite po jedan plitak rez testerom, kao na slici.


obeležavanje drveta šilom

Nakon toga uz pomoć kombinovanog lenjira „prenesite“ linije na bočnu stranicu


drvena letvica

i duž tih linija napravite plitke rezove testerom.


burgija i drvena letva

Kao reper, za dubinu rupe, uzeli smo najmanju burgiju. Ovoliko će sve burgije da budu „ubačene“ u drvo. Rastojanje između kraja burgije i ivice letve ćemo podeliti na pola i na tom rastojanju povući liniju paralelnu ivici letve.


drvena letva

Naravno, i preko te linije napravite plitak rez testerom.


merenje burgije šublerom

Sada na red dolazi bušenje. Krećemo od burgije najvećeg prečnika. Prethodno smo uzeli najmanu burgiju kao reper koji deo burgije će biti u drvetu. To je kod najmanje burgije onaj ravni deo bez sečiva. U ovom slučaju je to 2.5 mm. Tu dužinu izmerimo od vrha burgije i mesto označimo izolir trakom.


bušenje drveta bušilicom

Na označenom mestu bušilicom bušimo rupu do mesta koje smo obeležili izolir trakom. Na taj način smo obezbedili da sve rupe budu iste dubine. Potrudite se da, prilikom bušenja, burgija bude normalna na površinu bušenja. Ako to ne uspete burgije će stajati nakrivo.


bušenje drveta bušilicom

Na bočnoj stranici u preseku linija izbušite rupu burgijom istog prečnika. Na svakoj linije treba da se nalaze rupe istog prečnika. Ove rupe na bočnoj stranici mogu biti probušene kroz celu letvicu ili, u ovom slučaju, samo do neke dubine.


praktični držač burgija

I to je to. U ovom dužaču burgije će biti poređane po veličini i nećete imati problem sa nalaženjem željenje burgije. A sada zašto je taj držač praktičan? Pa zbog ovih bočnih rupa. One su korisna pomoć pri traženju burgije određenog prečnika. Često imate nekakav klin ili šraf za koji morate da izbušite rupu tog prečnika. Obično šublerom izmerite prečnik tog klina ili šrafa, zatim izmerite prečnik nekoliko burgija dok ne nađete onu odgovarajuću. Pomoću ovog držača sve što treba da uradite je da drveni tipl gurnete u rupu u koju može da uđe a zatim odaberete burgiju koja se nalazi na toj liniji. Štedi vreme, ubrzava posao.

Related articles