Povezivanje knjige-1.deo-Priprema

19/09/2018 Procedure , Projekti 8841 Views
U prvom delu povezivanja knjige pod naslovom priprema je pokazano od kojih delova se knjiga sastoji i kako formirati knjiške tabake.

Ručno povezivanje knjige je veoma star zanat. Za bavljenje knjigovezačkim zanatom, pored veštine, potrebno je i veliko poznavanje materijala i tehnika koje se koriste za restauraciju i povezivanje knjiga.


Potreban alat: skalpel, lenjir, presa za knjige, olovka, testera za metal

Potreban materijal: Papir


ukoričena knjiga

Međutim, moguće je i u kućnim uslovima napraviti knjigu. Sa tim pojednostavljenim procesom se možete ovde upoznati i sami napraviti dnevnik, spomenar ili nešto slično. Kako je proces izrade knjige dug podeljen je u pet foto priča: 1. deo – Priprema, 2. deo – Šivenje knjige, 3. deo – Pravljenje knjiškog bloka, 4. deo – Koričenje.


knjigovezački alat

Pre početka bilo kakvog posla potrebno je da nabavite nekoliko komada alata kao što je prikazano na slici…. naravno da je to šala. U ovom tutorijalu će biti objašnjene samo osnove knjigovezačkog zanata odnosno biće objašnjeno kako Uradi Sam majstor može da poveže knjigu sa nekim alatima i materijalima koji se već nalaze u njegovoj radionici. Pa da počnemo.


šematski prikaz delova knjige

Kao što je prikazano na slici svaka knjiga se sastoji iz nekoliko osnovnih delova. Kroz nekoliko foto priča ovde će biti objašnjeno kako napraviti te delove knjige i kako ih na kraju sve spojiti i napraviti knjigu. Prvi deo uputstva o povezivanju knjige nosi naziv Priprema. U ovom delu je potrebo napraviti listove za knjigu, a od njih knjiške tabake od kojih se knjiga sastoji. Listovi knjige mogu biti prazni i namenjeni pisanju a može se povezivati u knjigu već odštampan materijal.


prikaz stranice knjige

U ovom primeru je zamišljena knjižica koja služi evidenciji potrošnje goriva u automobilu. Pored osnovnih parametara datum, kilometarski položaj, količina i cena goriva postoji opcija auto gas ili benzin kao i mali pravougaonik za napomene (kurs evra, pumpa na kojoj je sipano gorivo i sl.). Obrazac za potrošnju goriva je uzet samo kao primer, inače sadržaj i format knjige se prilagođavaju Vašim potrebama.


sečenje papira skalpelom

Nakon štampanja potrebnih tabela uz pomoć lenjira i skalpela odstranjuje se višak papira. Kako je cilj da knjiga bude što urednije urađena predlog je da uzmete novi nožić skalpela kako bi svi rezovi bili potpuno čisti bez cepanja papira.


stranice knjige

Kada su na svim listovima odstranjene nepotrebne margine može se nastaviti dalje. Dobra stvar kod pravljenja poveza knjige sami određujete koliko će knjiga da ima strana. Obzirom da je ova knjiga manjeg formata za potreban broj strana bilo je potrebno odštampati desetak listova A4 formata.


stranice knjige

U daljem procesu, pomoću lenjira i skalpela, listovi su presečeni na pola da bi se dobilo kao na slici.


stranice knjige

Sada svaki od ovih listića presavijte na pola. Time ste dobili male dvolisnice koje će biti gradivni delovi knjiškog tabaka.


alat za savijanje papira

Ručni savijač papira (bone folder) je čest alat kod knjigovezaca. Ovim alatom se prelazi preko savijenog dela papira kako bi se dobila što tanja linija na kojoj je presavijen papir. Ukoliko nemate ovaj alat, sasvim dobro će Vam poslužiti olovka, upaljač… ili bilo šta što ima oble ivice.


stranice knjige

Da bi knjiga bila svuda iste debljine, presavijeni delovi moraju biti dobro ispresovani. Dvolisnice ćete pripremiti za presovanje tako što ćete ih naizmenično ređati jednu na drugu vodeći računa da svaku drugu okrenete za 180 stepeni. Kada to završite trebalo bi da imate niz od naizmenično poslaganih dvolisnica sa sečenim ivicama i presavijenim ivicama. Kao što je prikazano na slici.


knjigovezačka presa

Postoje razni modeli knjigovezačkih presa. Drvene, metalne, veće, manje, namena im je ista. Ovo je jedan od nezaobilaznih alata u knjigovezačkom zanatu.


improvizovana knjigovezačka presa

Presu za knjigu možete i sami da napravite. Ne mora biti ništa komplikovano. Uzmite dve drvene daske ili iverice, kao u ovom primeru, i spojite ih navojnim šipkama i maticama.


improvizovana knjigovezačka presa

Postavite u presu isečene dvolistnice, dobro stegnite presu i ostavite da se papir presuje najmanje dva sata. Ovaj detalj je neophodan kako bi kasnije pri šivenju knjige dobila ujednačena debljina.


stranice knjige

Kada dvolisnice izvadite iz prese formirajte knjiški tabak. To ćete uraditi tako što ćete uzeti četiri dvolisnice i staviti ih jenu u drugu, kao na slici. Sve dvolisnice organizujete u knjiške tabake. Knjigu čine više ovakvih knjiških tabaka.


obeležavanje stranica knjige

Sada je vreme da se obeleže mesta za rupe kroz koje će se provući konac prilikom šivenja knjige. Najpre, označite tačke na 1 cm od ivica. Zatim preostali prostor između podelite na četiri dela tako da ukupno imate 5 tačaka. Broj tačaka odnosno rupa će varirati u odnosu na veličinu knjige koju pravite. Važno je napomenuti da kod ovog načina šivenja knjige, koji je objašnjen u 2. delu, mora biti neparan broj rupa.


stranice knjige u knjigovezačkoj presi

Rupe možete bušiti šilom ili nekim sličnim oštrim predmetom ali postoji bolji i brži način. Stavite sve knjiške tabake u presu i bonsekom iz zarežite na označenim mestima, kao na slici. Na ovaj način ćete sve dvolisnice probušiti odjednom i sve rupe će se idealno poklapati, što je takođe važno kod šivenja knjige. Kada ste i ovo završili obavili ste pripremu za povezivanje knjige. Ono što sada sledi je šivenje knjige.

Related articles