Posuda za voće od vešalica

03/11/2018 Projekti 2344 Views
Ako u nekom ormaru još uvek imate stare drvene vešalice za odeću, ne bacajte ih. Evo kreativne ideje kako da ih iskoristite.

Pre masovne primene plastike, vešalice za odela su se pravile od drveta. Drvene vešalice su bile jednostavnog oblika i odeća je lako padala sa njih.


Potreban alat: olovka, kombinovani lenjir, stolarske stege, metar, bušilica, šmirgl papir, šubler, bonsek, turpija, ubodna testera

Potreban materijal: vešalice za odeću, farba, aluminijumska cev, slepe matice, navojna šipka


drvene vešalice

Sa svakom kupovinom odela dobija se i nova plastične vešalica. Vremenom, plastične vešalicee su polako iz ormara istiskuju drvene. Ukoliko još uvek imate u svom ormaru ove stare vešalice, ne bacajte ih. Iskoristite ih na kreativnan način.


rastavljanje drvene vešalice

Za ovaj projekat izdvojite šest drvenih vešalica. Na početku treba da se rešite metalnih kuka. Najčešće su fiksirane uvrtanjem u drveni okvir. Pa se takve najlakše i skidaju, odvrtanjem. Kod nekih vrsta kuke su prolazile kroz celu letvicu pa su sa druge strane savijane ili na neki drugi način proširen prečnik. Nemojte se mučiti i ispravljati ih, samo ih presecite i izvucite krajeve.


krajevi drvenih vešalica

Bez obzira što Vam se čini da su sve vešalice potpuno iste, kada ih poređate jednu do druge primetićete da se malo razlikuju po dužini. U svoje vreme ove vešalice su mnoge firme proizvodile i svaka je imala neki svoj standard.  Neka firma je pravila malo duže vešalice, a neka malo kraće.


ocrtavanje kose linije na vešalicama pomoću kombinovanog lenjira

Da bi posuda imala ravne ivice neophodno je, testerom, skratiti vešalice tako da sve budu iste dužine. U ovom slučaju smo odlučili da krajevi vešalica budu isečeni pod ulom od 45 stepeni. Fiksirajte sve vešalice stolarskim stegama i uz pomoć kombinovanog lenjira nacrtajte liniju pod uglom od 45 stepeni.


drvene vešalice stegnute stolarskim stegama

Pre početka sečenja neophodno je sve vešalice dobro fiksirati stolarskim stegama. Ubodnom testerom se seku sve vešalice odjednom. Na taj način se postiže da sve vešalice budu iste.


merenje drvenih vešalica

Obeležite mesto na 9cm od kraja vešalice. Uradite to sa obe strane.


merenje drvenih vešalica

Zatim na obeleženom rastojanju nađite sredinu vešalice. Tu obeležite mesto za rupe kroz koje ćete kasnije provući navojnu šipku.


bušenje drvenih vešalica bušilicom

Najbolje je sve vešalice probušiti sve zajedno. Na taj način ćete biti sigurni da se rupe poklapaju i da kasnije neće biti problema sa provlačenjem navojnih šipki. Bušenje rupa mora biti izvršeno pod pravim uglom. Najlakše ćete to uraditi ako posedujete stubnu bušilicu ali nije neophodno. Prečnik rupe, osnosno burgija za koju treba da se odlučimo zavisi od prečnika navojne šipke.


probušene drvene vešalice

U ovoj fazi nije loše da na neki način obeležite redosled letvica, odnosno onaj raspored kakav su imale za vreme bušenja. Ovo će Vam pomoći kasnije pri sklapanju posude.


šmirglanje drvenih vešalica

Sada Vam ostaje da letvice pripremite za farbanje. Same vešalice imaju dobru završnu obradu tako da nemate nekog velikog posla u ovoj fazi. Neophodno je, samo šmirgl papirom granulacije 120, skinuti površinski sloj kako bi boja što bolje „uhvatila“.


odstranjivanje prašine sa drvenih vešalica

Nakon šmirglanja neophodno je odstraniti finu prašinu. Ta prašina isto može da napravi problem prilikom farbanja. Odstranićete je lagano vlažnim sunđerom.


farbanje drvenih vešalica

Za farbanje smo koristili akrilnu boju u spreju. Uz pomoć farbe u spreju bojenje je krajnje jednostavno i veoma lako se postiže ravnomerno nanošenje boje bez kapljica. Pored toga ovako naneta boja se veoma brzo suši tako da već posle pola sata možete popraviti detalje ili preći drugi sloj farbe.


aluminijumska cev

Da bi napravili razmake između letvica trebaće nam odstojnici. Nih ćemo napraviti od aluminijumske cevi čiji je unutrašnji prečnik malo veći od prečnika navojne šipke.


šmirglanje aluminijumske cevi

Aluminijum vremenom na svojoj površini formira patinu. Šmirglanjem vodenom šmirglom lako ćete odstraniti patinu i istaknuti sjaj aluminijuma. Ako ste perfekcionista aluminijum možete i da ispolirate kako bi došli do punog sjaja.


merenje dužine aluminijumske cevi pomoću šublera

Rastojanje između letvica je proizvoljno. U našem slučaju smo odlučili da razmak bude 2.5cm pa smo na aluminijumskoj cevi, uz pomoć šublera, označili linijom rastojanja od 2,5cm. Tako označite deset odstojnika.


sečenje aluminijumske cevi testerom

Aluminijum je mekan metal i veoma lako se seče bonsekom. Fiksirajte cev i sporijim pokretima isecite odstojnike. Ako previše brzo sečete bonsek i aluminijum se zagrevaju a time se smanjuje efikasnost sečenja.


turpijanje aluminijumske cevi

Oštre ivice na odstojnicim zaoblite uz pomoć fine turpije za metal.


četiri slepe matice u ruci

Sledeće što treba uraditi je skratiti navojnu šipku na potrebnu dužinu. Za samo povezivanje posude koristićemo slepe matice. Mogu, naravno da se koriste i obične ali iz estetskih razloga izabrali smo matice koje su sa jedne strane zatvorene.


sastavljanje posude za voće od vešalica

Dakle, na jednom kraju navojne šipke našrafimo slepu maticu ali ne do kraja, zaustavite se na milimetar do kraja. Ukoliko bi maticu sada navrnuli do kraja, onda bi prilikom stezanja navojna šipka probila kapicu na slepoj matici. Potom, ređajte naizmenično letvice i odstojnike skroz do kraja.


obeležavanje navojne šipke

Na kraju zašrafite običnu maticu i flomasterom označite mesto gde treba preseći navojnu šipku.


sečenje navojne šipke

Prilikom sečenja zadržite maticu, ona će Vam služiti kao vođica


matica na navojnoj šipki

A sada dolazimo do važnije uloge te matice. Mesto preseka je oštro i na tom mestu je oštećen navoj, razumljivo. Oštre ivice ublažite finom turpijom a navoj popravite tako što ćete maticu odšrafiti preko reza. Navoj na matici će ispraviti navoj na mestu preseka. Ovo je bitno jer ako to ne uradite imaćete poteškoća sa navjanjem slepe matice.


dve navojne šipke

Isecite još jednu navojnu šipku iste dužine, kao na slici.


sastavljanje posude za voće od vešalica

I praktično ste završili. Sve što treba je da na krajeve navojnih šipki našrafite slepe matice i naizmenično ređate letvice i aluminijumske odstojnike.


sastavljanje posude za voće od vešalica

Na krajevima navojnih šipki ušrafite i preostale slepe matice i dobro ih stegnite.


posuda za voće od vešalica

I to je to. Napravili ste jednu jako neobičnu i interesantnu posudu za voće.


posuda za voće od vešalica

A može i drugačije. Ako prvu i poslednju vešalicu okrenete kontra od ostalih dobićete noge na posudi za voće.

Related articles