Postavljanje trofazne utičnice

29/06/2018 Procedure 26415 Views
Trofazna šuko utičnica, kako se postavlja, kako se povezuje i još ponešto za sve Uradi Sam majstore.

Nekada će Vam se desiti da imate potrebu da montirate trofaznu utičnicu. Bilo da menjate staru ili ugrađujete novu koristiće Vam ovo uputstvo za postavljanje trofazne utičnice


Potreban alat: probna lampa

Potreban materijal:


Dozna u zidu sa pet provodnika

Da bi ste mogli da postavite trofaznu utičnicu neophodno je da mesto na zidu raspolaže sa pet provodnika. Tri nezavisne faze, nula i uzemljenje. Fazni provodnici su obično braon i crne boje. To ćete potvrditi ako za trenutak uključite automatske osigurače osigurače ili zavrnete ako se radi o topljivim osiguračima,  i probnom lampom dotaknete provodnike. Probna lampa će svetliti na faznim provodnicima i treba da ih bude tri. A potom isključite osigurače. Treba obratiti pažnju da trofaznu utičnicu štite tri osigurača. Tako da je neophodno isključiti sva tri osigurača i probnom lampom proverite da provodnici nisu pod naponom, pre nego što se započne montaža trofazne utičnice. Zaštitni vod ili uzemljenje je obično žuto – zelene boje, a nulti provodnik je plave boje.


šema povezivanja trofazne utičnice

Sada treba povezati provodnike na kontakte trofazne utičnice. Tri gornja kontakta predstavljaju faze i na njih će te stegnuti fazne provodnike (crne i braon boje). Raspored faznih provodnika na ta tri šrafa nije bitan. Na donji levi šraf, kao što pokazuje slika, uvek se povezuje zaštitni vod ili uzemljenje (žuto – zeleni provodnik). Na preostalu stezaljku, dole desno, uvek se vezuje nulti provodnik.


Fiksiranje trofazne utičnice u zidu

Preostaje da se sa dva namenska šrafa učvrsti trofazna utičnica u dozni.


postavljanje maske trofazne utičnice 

I na kraju postavite plastičnu zaštitnu masku trofazne šuko utičnice i učvrstite je šrafovima.

Related articles