Postavljanje tipla u zid

17/03/2018 Procedure 22194 Views
 Bilo da kačite sliku ili policu na zid tipl i šraf su nezamenjivi. Pogledajte kako se ispravno postavlja tipl u zid

Pre ili kasnije u svakom domu se javi potreba da se nešto okači na zid. Nakada je to slika, nekada neka polica, uglavnom tada su tipl i šraf nezamenjivi. Pogledajte kako ispravno da uradite jednostavnu proceduru kao što je postavljanje tipla u zid.


Potreban alat: bušilica, burgija

Potreban materijal: tipl


Obeležavanje tačke olovkom na zidu

Postavljanje tipla u zid je vrlo jednostavna operacija. Najpre treba obeležiti mesto na kojem želite da imate šraf ili kuku kao u našem slučaju.


bušenje rupe u zidu bušilicom

Za tvrde zidove obavezno je korišćenje bušilice sa udarnim čekićem

Zatim izbušiti rupu odgovarajućeg prečnika i dubine. Debljina burgije koja se koristi za bušenje zavisi od veličine tiple koja je odabrana u odnosu na veličinu šrafa koji hoćete da fiksirate u zidu. Ako imate zid pravljen od mekog materijala može vam poslužiti i obična kućna bušilica. Ukoliko je zid od tvrđeg materijala kao što je beton ili cigla obavezno je korišćenje vibracione bušilice. Ukoliko kačite nešto jako teško nije loše da rupu malo zakosite na dole, odnosno da bušilicu podignete za nekoliko stepeni i bušite rupu prema dole. Ovako probušena rupa i postavljen tipl ima veću nosivost. Takođe, izbušite rupu malo dublju nego što je dužina tiple.


Postavljanje tiple u rupu u zidu

Zatim postavite tipl. Pre toga nije loše izduvati prašinu koja se nalazi u rupi. Ako se sabije na dnu rupe, skratiće rupu i može da vam napravi problem pri postavljanju tipla.


postavljen tipl u zidu

Kada postavite tipl, zavisno od modela, on može da bude potpuno ravan sa zidom ili da ima jedan šeširić koji se naslanja na zid. Njegova uloga je da spreči upadanje tipla u zid ukoliko je rupa suviše duboka. Ukoliko vam to smeta iz estetskih razloga možete da ga odsečete skalpelom. Krilca na bokovima tiple služe da spreče njegovo okretanje u rupi usled ušrafljivanje šrafa.


Postavljanje šrafa kuke u tipl

Na kraju jednostavno postavite šraf ili kuku kao u našem slučaju


Zašrafljivanje šrafa kuke u tipl

Uvrnite ga u tipl.


Zašrafljen šraf u tipl u zidu

Kuku kao u ovom slučaju možete približiti više ili manje zidu uvijajući je u tipl više ili manje u zavisnosti od potrebe i namene. U našem slučaju kuka nosi sliku i odgovara da je što bliže zidu.

Related articles