Pomagalo za pravljenje spoja čep-rupa

20/04/2018 Improvizacije , Projekti 5115 Views
Jedan od najjačih spojeva za drvo je spoj čep-rupa. Uz pomoć glodalice i pomagala koje Vam predstavljamo posao će Vam biti pravo zadovoljstvo

Spoj čep-rupa se jako često koristi. Karakteriše ga velika nosivost ali i lep izgled. Izrada ovog spoja nije brza ni laka. Zahteva veliku preciznost i kvalitet rada. Ali ako imate određeno pomagalo izrada ovih spojeva drveta ne samo da će biti laka već i zabavna.


Pomagalo za pravljenje spoja čep-rupa

Samo pomagalo je izuzeto prosto i lako se pravi. Iznenadiće te se koliko će Vam biti korisno ovo pomagalo za pravljenje spoja čep-rupa.Za izradu klina nekada se koristila testera i posao je zahtevao preciznost, strpljenje i upornost. Sada, uz pomoć glodalice ovaj posao se obavlja veoma lako. Uz pomoć ovog pomagala taj posao postaje veoma lak.


Obeležavanje linije na drvenoj letvici uz pomoć lenjira

Potrebna Vam je jedna tanja letvica proizvoljnih dimenzija. U ovom slučaju radi se o drvenoj letvici dimenzija 45×10 mm. Koju ćete iseći na proizvoljnu dužinu. U ovom slučaju to je 45 cm. Možda Vas čudi ova „proizvoljnost“ u izradi ovog pomagala ali videćete na kraju da to sve ima smisla.


Sečenje drvene letvice ručnom kružnom testerom

Za sečenje letvica koristite šta Vam je na raspolaganju od obične testere, ubodne testere do ručne kružne testere. Mi smo odabrali ovo poslednje i uz pomoć vođice za ručnu kružnu testeru u trenutku završili posao.


Obeležavanje linije na drvenoj letvici uz pomoć lenjira

Ali pre nego što se zaustavi testera napravite još jedan rez. Odvojite još jednu letvicu, pogađate, proizvoljnih dimenzija. Ovo pomagalo je najbolje napraviti od nekih ostataka drveta iz nekih ranijih projekata. U ovom slučaju letvica je imala dimenzije 55×28 mm. I naravno, skratićete na proizvoljnu dimenziju, u ovom slučaju 20 cm.


Sečenje drvene letvice ručnom kružnom testerom

Da bi razbili monotoniju za ovaj raz bi mogli iskoristiti ubodnu testeru…. a možete i da nastavite sa ručnom kružnom testerom… Uglavnom, što se tiče sečenja, to je to.


Nanošenja lepka za drvo na drvenu letvicu

Sada se ove dve letvice trabaju spojiti. I vreme je za lepak. Običan beli lepak za drvo nanesite četkicom u tankom sloju preko cele površine koju spajate


Proveravanje pravog ugla uz pomoć ugaonika

A zatim spojite te dve letvice i fiksirajte stolarskom stegom. Upravo u ovom koraku prestaje ona „proizvoljnost“ sa početka priče. Ono što je, neobično važno u ovom delu jeste, da dve letvice moraju biti spojene pod pravim uglom. To će biti veoma važno u daljem radu sa pomagalom.


bušenje rupe u drvetu bušilicom

Kada ste nekoliko puta proverili da se letvice nalaze pod pravim uglom obezbedite spoj šrafovima. Sam zalepljen spoj je sasvim dobar, kao i spoj izveden šrafovima, ali kombinacija ova dva daje izuzetno čvrst spoj kod koga neće biti ni malo pomeranja u daljem radu. Dakle, bušilicom probušite nekoliko pilot rupa. Prečnik burgije za pilot rupe odredite u odnosu na prečnik šrafova.


Ušrafljivanje šrafa u drvo

A zatim, uz pomoć šrafcigera, uvrnite šrafove za drvo.


Pomagalo za pravljenje spoja čep-rupa

I sa spajanjem ste završili. Očekuje Vas još jedan korak i pomagalo je gotovo.


Glodanje drveta glodalicom

Sledeće što treba da uradite je da prislonite glodalicu uz tanju letvicu, kao na slici i odstranite jednu površinu letvice u proizvoljnoj debljini.


Pomagalo za pravljenje spoja čep-rupa

Otprilike to treba da izgleda ovako nakon glodanja.


Pomagalo za pravljenje spoja čep-rupa

Kako se koristi? Uz letvu na čijem kraju treba da se napravi „čep“ za spoj čep-rupa, postavite pomagalo koje ste napravili. Pomagalo postavite tako da se linija, stvorena glodanjem na pomagalu, poklapa sa linijom koju ste ocrtali na letvici i koja predstavlja dužinu čepa. Sve što treba da uradite je da uzmete glodalicu, naslonite je na tanju letvicu pomagala i projurite glodalicom sa leva na desno. Ovo uradite sa sve četiri strane i dobićete čep.


Korišćenje pomagala za pravljenje spoja čep-rupa

Naravno, čepove ne morate praviti pojedinačno. Upravo tu ovo pomagalo štedi vreme. Pričvrstite pomagalo uz više letvica i pravite čepove na svima istovremeno.

Related articles