Oksidacija drveta

24/08/2018 Procedure 5985 Views
Da li ste znali da drvo možete da ofarbate i bez farbe. Pogledajte ovaj interesantan način da obojite drvo.

Ceo postupak se svodi da napravite tačnost kojom ćete premazati drvo. Hemijska reakcija će obaviti ostatak.


Potreban alat: četka

Potreban materijal: staklena tegla, čelična vuna, sirće, papirni ubrus


čelična vuna, staklena tegla i plastična flaša sirćeta

Za pravljenje ove smeše potrebna Vam je čelična vuna najveće finoće. Obično se obeležava sa 4 nule. Naravno, možete koristiti i grublju ali će Vam u tom slučaju trebati malo više vremena. Pored ove čelične vune spremite i obično alkoholno sirće koje svaka domaćica poseduje. I na kraju treba Vam jedna staklena tegla u kojoj ćete to sve pomešati.


postavljanje malih komadića čelične vune u staklenu teglu

U teglu stavite čeličnu vunu. Količina nije tačno određena. Što stavite više, boja drveta će biti tamnija i obrnuto. Sa celim ovim postupkom možete da eksperimentišete kako bi dobili željenu nijansu. U našem slučaju smo stavili vune veličine pesnice. Pre nego što vunu stavite u teglu razdvojite je u „pramenove“ ili isecite makazama na sitnije delove.


sipanje sirćeta u teglu sa čeličnom vunom 

Zatim u teglu sa čeličnom vunom sipajte sirće do nivoa da pokrije vunu.


poklapanje smeše sirćeta i čelične vune

I na kraju zatvorite teglu tako što ćete samo postaviti poklopac ali ne i zavrnuti. Morate ostaviti otvor kako bi rastvor „disao“. Naime, u tegli se odvija proces nagrizanja čelične vune pri čemu se stvara određena količina gasa. Ukoliko bi teglu hermetički zatvorili velika verovatnoća je da bi ona, nakon izvesnog vremena, pukla.


rastvor čelične vune i sirćeta

Rastvor je spreman za upotrebu nakon nekoliko dana. I ovaj period nije tačno definisan. Što duže ostavite da se odvija proces u tegli, nijansa farbanja drveta će biti tamnija. U našem slučaju 3 dana se odvijala reakcija u tegli.


proceđivanje smeše čelične vune i sirćeta

Za tri dana od čelične vune gotovo nije ostalo ništa. Kroz običan kuhinjski ubrus smo procedili rastvor. Nakon ovoga rastvor je spreman za bojenje drveta.


oksidacija drveta

Preko sredine parčeta drveta smo zalepili izolir traku i rastvorom tretirali samo jednu polovinu pločice drveta kako bi se videla razlika. Kada premažete drvo rastvorom ne dešava se ništa. Imate osećaj kao da vodom premazujete drvo. Ali…


oksidacija drveta

Posle 1 minut…


oksidacija drveta

Posle 7 minuta…


oksidacija drveta

Posle 22 minuta…


oksidacija drveta

I posle 31 minut


promena boje drveta usled oksidacije

Koliko će se i kojom nijansom obojiti drvo zavisi i od same vrste drveta. Nekoliko kapi rastvora koje su dospele na stol od šperploče ofarbale su je u potpuno crnu boju. Reakcija sa drvetom, odnosno potamnjivanje se završava onog trenutka kada se rastvor osuši, odnosno potpuno upije u drvo. Dakle, što više rastvora nanesete na drvo očekujte tamniju nijansu. Posle isušivanja možete da nanesete još jedan sloj ukoliko želite još tamniju nijansu.


oksidacija drveta

Sama nijansa koju ćete dobiti, kao što ste mogli videti, zavisi od mnogo faktora. Tako da je pre nego što počnete sa projektom, isprobate dejstvo na nekom komadu drveta koji Vam je preostao pri izradi projekta. Primetili smo da rastvor koji je stajao 1 dan boji drvo u više sive tonove, dok oni stariji boje drvo više u braon tonove, boje rđe. I to je to. Eksperimentišite i zabavljajte se.

Related articles