Nana

11/04/2019 Bašta 14703 Views
Gotovo da nema nikoga ko nije čuo za čaj od nane. Ova biljka utiče prijatno i umirujuće. Koristi se za otklanjanje problema sa varenjem. Naučite još nešto o nani.

Nana se uzgaja širom sveta. Izuzetno korisna biljka, ona je lekovita, mirisna, medonosna… Veoma se lako razmnožava iz razgranatih podzemnih rizoma. Lekovitost i prijatan miris, uglavnom potiču od eteričnog ulja kojim je ova biljka izuzetno bogata.


Nana

Nana se veoma jednostavno uzgaja u skoro svim tipovima zemljišta i klimatskim zonama. Kada je jednom zasadite ponovo će rasti iz godine u godinu.


Nana

Biljke koje ste kupili u rasadniku sadite u rano proleće. Mnogo je lakše odgajati biljke koje ste kupili u rasadniku nego saditi iz semena. Najbolje mesto koje možete izabrati za nanu je veća površina, na kojoj ništa nije posađeno. Ako na delu leje na kome je već nešto posađeno sadite nanu, ona će verovatno brzo ugušiti ostale biljke. Najbolje uspeva u zemlji koja nije preterano vlažna. Mesto može biti prošarano senkom. Bez obzira na to koliko je sunčano mesto na kome ste je zasadili i kakvog je tipa zemlja možete se nadati dobrom prinosu.


Nana

Biljke sadite na rastojanju od oko 30cm iz zato što se nana brzo širi. Ako ste planirali da nana raste samo u delu bašte u kome ste je posadili onda nemojte vaditi sadnice iz plastičnih čaša/saksijica u kojima ste ih kupili, već im samo odsecite dno i zajedno sa njima posadite. Ovo će usporiti prostiranje korena u stranu ali ipak neće skroz zaustaviti širenje. Drugi način da se zaustavi širenje je koristeći metalne ili plastične graničnike (možete ih naći u rasadniku ili prodavnicama koje prodaju opremu za baštu). Graničnike postavite najmanje 30cm duboko oko prostora na kome raste nana.


Nana

Povremeno zalivajte, dok se biljke potpuno ne prime. Kada se prime i počnu da rastu više neće zahtevati često navodnjavanje. Berite lišće i mlade izdanke kad god vam je potrebno, a na kraju sezone odsecite stabljike, a ceo prostor pokrijte malčom.


Nana

Nanu možete uzgajati i u saksijama, (unutra ili napolju), ukoliko nemate mesta u bašti ili mislite da ćete imati problema da je održite u delu leje koji ste za ovu svrhu namenili. Ako sadite u saksiji izaberite veliku saksiju, dobru zemlju koju treba da održavate vlažnom, ako želite da biljke dobro uspevaju. Svake godine ili na svake dve izvadite biljke iz zemlje, podelite koren na dva ili više dela i ponovo zasadite. Ovo se radi jer koren nane raste neverovatno brzo.


Nana

Bez obzira da li raste u leji ili u saksiji, biljke je potrebno povremeno pregledati i odstraniti oštećeno, suvo ili obolelo lišće.

Related articles