Montaža lustera

23/08/2018 Procedure 17495 Views
Za iskusne Uradi Sam majstore kačenje lustera je prosta stvar. Ipak, za sve one koji to nikada nisu radili evo kratkog uputstva.

Nekada su se svi lusteri kačili na kuku koja je virila iz plafona. Okačite luster o kuku spojite žice i to je to. U novije vreme lusteri sve ređe koriste ovaj sistem kačenja i uz same lustere dolaze posebni nosači.


Potreban alat: Skalpel, olovka, bušilica za beton, čekić, šrafciger, sečice

Potreban materijal: Luster, tiplovi, šrafovi


skidanje izolacije sa kabla

Ukoliko se luster prvi put kači na ovo mesto potrebno je skinuti izolaciju sa provodnika.


fiksiranje električne instalacije u zidu

Obzirom da će ovaj provodnik da se pomera i vuče svaki put kada se skida i postavlja luster, bilo bi pametno, ukoliko sami pravite električnu instalaciju, da ga obezbedite sa tiplovima i šrafovima kao što je prikazano na slici.


obeležavanje mesta za rupu u zidu

Dalje što sledi je obeležavanje mesta za rupe koje ćete kasnije izbušiti. Uz luster ćete dobiti i određeni nosač. Njega prislonite na plafon i olovkom ocrtajte mesta za šrafove. Ovde je od najveće važnosti da znate gde prolazi kabl za napajanje lustera kako ne bi na tom mestu bušili rupe. Ukoliko ste sami postavljali električnu instalaciju onda ovo nije problem. Međutim, ako niste mogao bi biti. Na tržištu postoje različiti instrumenti kojima možete tačno locirati kabl ispod maltera, ali kupovina ovih uređaja nije isplativa za Uradi Sam majstore iako je „spravica“ izuzetno korisna. Drugi način je da raskopate malter oko kabla u onoj širini koju pokriva kapa lustera. To će Vam nedvosmisleno pokazati smer prostiranja kabla.


Određivanje dubine bušenja rupe u zidu

Kada ste to uradili spremni ste za sledeću fazu – bušenje rupa za tiplove. Veličinu tipla birate u zavisnosti od težine lustera. U ovom slučaju, luster će držati dva tipla prečnika 6mm. Većina bušilica za beton ima graničnik dubine bušenja. U zavisnosti od dužine tipla fiksiraćete graničnik. Uvek podesite graničnik da dubina rupe bude malo veća od dužine tipla, kao na slici.


bušenje rupe u zidu vibracionom bušilicom

Dalje sve što treba da radite je da bušite rupu dok graničnik udari u plafon. Tada ste izbušili odgovarajuću rupu za tipl. Naravno, prečnik burgije birate u odnosu na tipl. U ovom slučaju širina tipla je 6mm i burgija je, takođe prečnika 6mm.


postavljanje tipla u zid

Za postavljanje tiplova ne treba neka naročita tehnika. Ako neće „zamolite“ ga čekićem.


montiranje nosača lustera

… učvrstite nosač šrafovima…


sečenje provodnika

Kod instalacije gde je već postojao luster provodnici su skraćeni na potrebnu dužinu. Kod novih skratite ih na otprilike 15cm. Nekada ćete i stare provodnike morati da skratite ako su oštećeni od temperature ili slično.


luster klema

Na lusteru ćete naći određeni priključak u vidu luster kleme. Na njoj su obeležene oznake za fazu, nulu i uzemljenje. Kod novijih instalacija na sijalična mesta se dovodi provodnik uzemljenja, mada kod starijih instalacija to nije bio slučaj. Tada spajate samo nulu i fazu.


skidanje izolacije sa provodnika uz pomoć skalpela

Sa provodnika ogulite pola cm izolacije i pritegnite ih u određena mesta u luster klemi.


montaža lustera

Ovim ste, faktički završili montažu lustera. Na ukrasnoj kapi postoji šraf kojim regulišete dužinu kabla, odnosno visinu lustera…


montaža lustera

Šrafovima učvrstite ukrasnu kapu…


montaža lustera

… pritegnite prsten koji drži šešir kod ovog lustera… i to je to, jednostavno, zar ne.

Related articles