Montaža ležaljke na terasi

02/10/2018 Procedure , Projekti 5610 Views
Viseća ležaljka na terasi je prava stvar za trenutke lenčarenja u letnjem periodu. Pogledajte kako sebi možete priuštiti ovu korisnu napravu na terasi.

Viseća ležaljka na terasi je prava stvar za trenutke lenčarenja u letnjem periodu. Da bi ste priuštili sebi ovako korisnu napravu potrebno je malo uradi sam volje da se ona montira. Čak i ako ustanovite da je zid od mekog materijala ne morate da menjate planove, samo tehniku kačenja.


Potreban alat: flomaster, obeleživač, čekić, bušilica, ključ

Potreban materijal: tiplovi za siporeks,alke, šrafovi, metalni okovi i naravno ležaljka


metalna kuka

Za montažu ležaljke na terasi, u prodavnicama, ćete naći više različitih profila koji će biti potrebni za postavljanje ležaljke. Međutim, uske rupe na tim elementima pokazuju da su namenjene za montažu na kvalitetne betonske zidove. U krajnjoj liniji, mora se obezbediti sigran vez jer pad usled ispadanja tiplova može da nosi sa sobom ozbiljne posledice.


metalni lim, šrafovi i kopče

Tokom planiranja naša ekipa je konstatovala da je jedan zid koji će biti jedna od uporišnih tačaka ležaljeke siporeks zid. Upravo činjenica da će celu vašu težinu držati jedna tačka i to oslonjena u siporeks zid, bila je motivacija da ovom da se ovom problemu posveti dodatna pažnja. Mi smo predstavili jedan od mogućih rešenja za koje je potrebno komad čeličnog lima, alka i nekoliko mašinskih šrafova. Naravno ne sumnjamo da se može smisliti još rešenja jer ovo je, u krajnoj meri, uradi sam sistem a on podrazumeva improvizacije.


obeležavanje mesta na metalnoj ploči

Za početak u sredinu čeličnog lima postavlja se alka da bi se ocrtale buduće rupe. Izvodljivo je ovo i merenjem pa prenošenjem tih mera na lim ali ovako je najlakše i najelegantnije.


kirnovanje rupe

Obeležene rupe bilo bi poželjno kirnovati. To će omogućiti da burgija ne „pobogne“ pri bušenju. Obeleživači su nezaobilazni u asortimanu svake prodavnice alata ali nije ih teško ni napraviti zaoštravanjem starih burgija.


obeležavanje rupe za bušenje pomoću kirnera

A i bilo šta što Vam je pri ruci i ima oštar vrh biće od koristi.


bušenje metalne ploče

Zbog preciznosti nije loše, prvo, probušiti rupe manjeg prečnika


bušenje metalne ploče bušilicom

A tek onda napraviti rupu odgovarajućom burgijom. Naravno, ovo nije pravilo. Možete uzeti burgiju odgovarajućeg prečnika i odmah probušiti rupu ukoliko ste sigurni u svoju preciznost i kvalitet burgije.


montiranje alke na metalnu ploču

Kada je to gotovo alku na ploču pričvrstiti sa dva mašinska šrafa i time je završena izrada okova za kačenje koji će biti montiran na siporeks zid. Ovo je urađeno iz razloga što se sila raspoređuje na četiri, umesto na dva šrafa u zidu a time se povećava sila kojom se alka može opteretiti, odnosno ležaljka.


obeležavanje mesta na zidu

Na zidu, se olovkom, obeleže pozicije rupa koje treba izbušiti.


obeležavanje mesta na zidu

Ne treba zaboraviti napraviti udubljenja u zidu u koja će se smestiti matice mašinskih šrafova sa druge strane.


bušenje rupe u zidu bušilicom

Kod bušenja siporeks blokova budite naročito pažljivi. To je veoma mek materijal i za njegovo bušenje, bukvalno, nije potrebno uključiti „čekić“ na bušilici. Bušenje se izvodi prvo sa tanjom burgijom.


bušenje rupe u zidu bušilicom

A zatim sa debljom. U ovom slučaju to je 14 mm.


tipl za siporeks

Kod prodavca obavezno nabavite tiplove za siporeks blokove. Ostale vrste tiplova nisu pouzdane i treba iz izbegavati ugrađivati u ovakvim slučajevima.


montaža tipla za siporeks

Tipl nije ništa težak za postavljanje. Namesti se na izbušenu rupu i…


montaža tipla za siporeks

Ukuca čekićem


tiplovi u siporeksu

Kada ukucate sve tiplove u zid…


učvršćivanje metalne ploče na zid šrafovima

Postavite ploču i ušrafite šrafove u tiplove i time fiksirajte nosač ležaljke


učvršćivanje metalne ploče na zid šrafovima

Pre nego što okačite ležaljku, nosač je moguće ofarbati ili na neki drugi način ukrasiti ali to je već stvar ukusa.


betonski anker sa alkom

Drugi kraj ležaljke se fiksira na betonskom zidu tako da je nosač jednostavno rešen upotrebom betonskog ankera.


dve palme sa ležaljkom

Na kraju vam preostaje samo da legnete u svoju ležaljku, zatvorite oči i zamislite da ste je upravo vezali za dve palme na nekoj egzotičnoj obali.

Related articles