Montaža bojlera

02/11/2018 Procedure 27705 Views
Montaža bojlera na zid možda izgleda kao komplikovan posao ali zapravo nije. Prateći ovo jednostavno uputstvo lako možete sami postaviti i povezati bojler.

Bilo da postavljate prvi put bojler u neko kupatilo, ili menjate stari bojler dobro će Vam doći nekoliko saveta kako to da uradite jednostavno i bez komplikacija. Pre nego što se bacite na „uradi sam“ montažu bojlera, treba da uradite nekoliko merenja.


Potreban alat: metar, bonsek, ključ, libela

Potreban materijal: nosač bojlera, kudelja


merenje rastojanja od zida do sredine bojlera

Kao prvo prislonite bojler uz zid (ostavite nekoliko santimetara razmaka) i metrom izmerite rastojanje od zida do sredine nosača na bojleru. Izmerena dužina određuje udaljenost bojlera od zida.


mesto montaže bojlera 

To rastojanje ćete odmeriti od zida na mestu gde nameravate da montirate bojler i kroz tu tačku, uz pomoć libele, povucite vertikalnu liniju.


merenje rastojanja od vrha bojlera do gornjeg nosača

Sledeće merenje podrazumeva određivanje dužine od vrha bojlera do donje ivice gornjeg nosača na bojleru. Izmereno  rastojanje određuje visinu bojlera.


mesto montaže bojlera

Na izmerenu dužinu obavezno dodajte nekoliko santimetara. U protivnom kada montirate nosače na zid nećete moći „nabaciti“ bojler na njih jer eto, taj plafon tada može da zasmeta. Što više dodate na tu dužinu više ćete spustiti bojler, odnosno povećaćete razmak između vrha bojlera i plafona. Dakle odmerićete od plafona tu dužinu i naneti je na vertikalu koju ste ranije povukli. Kroz tako određenu tačku, uz pomoć libele, povucite jednu horizontalnu liniju.


merenje rastojanja između dva nosača bojlera

Sledeći zadatak  je da izmerite dužinu između donje ivice jednog nosača do donje ivice drugog nosača (obratite pažnju da na slici bojler stoji naopako pa se meri između gornjih ivica)


mesto montaže bojlera

To rastojanje odmeriti od horizontalne linije, koju ste prethodno povukli, duž vertikale. Na mestu preseka povucite još jednu horizontalnu liniju.


označavanje mesta za nosač bojlera na zidu

Kada ste kada završite ovaj posao izmerite rastojanje između rupa na zidnim nosačima koje ste dobili uz bojler.Po polovinu tog rastojanja naneti levo i desno od vertikale po horizontalnim linijama koje ste prethodno nacrtali. Tačke koje ste ovako dobili biće rupe za šrafove.


šrafovi za nosače bojlera

Šrafovi za nosače bojlera su naročite konstrukcije. Jedan kraj ulazi u tiplu u zidu a na drugi se navija matica i on drži bojler.


montiran nosač bojlera na zid

Kada ste sve do sada premerili, odaberite ogovarajuću burgiju i uz pomoć bušilice izbušite rupe, postavite tiplove i šrafovima pričvrstite zidne nosače za bojler. Nemojte stezati matice do kraja. Metalni nosač mora biti labav. Nosač bojlera mora da se osloni na šrafove a ne na zidni nosač. On ustvari služi samo da spreči bojler da sklizne sa šrafova.


električna instalacija u bojleru

Pošto ste bojler uspešno okačili na zid vreme je da spojite bojler na izvor električne energije. Navedena radnja je potpuno jednostavna. Kada skinete zaštitni poklopac sa donje strane bojlera videćete keramičku „luster klemu“ sa tri kontakta. Na njoj su obeležena mesta za fazu (R), za nulu (N) i treći je uzemljenje sa prepoznatljivim znakom. Nekada uzemljenje nije u ovoj grupi. Kod takvih bojlera potražite kontakt na oplati bojlera sa unutrašnje strane. Mislim da se podrazumeva da ste pre ove akcije isključili struju, odnosno isključili automatski osigurač na kolu bojlera. Kako raspoznati provodnike koji dolaze iz zida? Crna žica je obično faza, plava je nula a žuto zelena gotovo uvek uzemljenje. Ipak najpouzdanije je da to proverite sa probnom lampom. Ovde je bitno da ne obrnete mesta nule i faze. Naime, bojler će normalno da funkcioniše ali u tom slučaju sistemi zaštite u bojleru neće moći da prekinu fazni provodnik.


cev bojlera

Sada ostaje samo da spojite bojler na vodovodnu mrežu. Prvo , sa malo kudelje, montirajte sigurnosni ventil na dovodnu cev (nju ćete prepoznati po plavom prstenu ili nalazi se sa desne strane ili kada pogledate kroz nju vidite kraj zbog toga što je ta cev kratka u kazanu bojlera). Obratite pažnju na strelicu koja se nalazi na sigurnosnom ventilu. Ona obavezno mora biti usmerena prema bojleru. Kod druge cevi može da se desi problem. Njeni rubovi su prilično oštri i ako malo jače stegnete maticu sa gumom oni će je iseći i što je više stežete voda će sve više da curi.


cevi bojlera

Takav problem možete da rešite ugradnjom nastavka koji ima mnogo bolje ivice na koje guma za dihtovanje mnogo bolje naleže.


nastavak za cevi

Kada smo već kod toga da Vam skrenemo pažnju na nekoliko korisnih saveta vezanih za namotavanje kudelje. Pre nego što zavijete kudelju na navoj malo ga oštetite bonsekom ili nečim sličnim. Tako ćete sprečiti „bežanje“ kudelje sa navoja kada pokušate da ga zavrnete.


namotavanje kudelje

Kudelju uvek namotavajte u smeru kazaljke na satu. Pri zavrtanju elementa kudelja se neće odmotavati.


namotavanje kudelje

Uvek ostavite jednu „lozu“ navoja slobodnu. Na ovaj način je lakše da otpočnete zavrtanje elementa.


namotavanje kudelje

Kada zavijete navoj kudelju namažite je sredstvom za pranje sudova ili nekim sličnim. Neki majstori koriste ulje, WD sprej i slično. Ono služi kao lubrikant da bi se lakše zašrafio element i ostvario što bolji spoj. Naročito je važno kada pritežete neke elemente sa gumom. Nju obavezno podmažite.


spajanje bojlera na vodovodnu mrežu

Kada ste završili montirajte fleksibilna creva prostim zavrtanjem. Obratite pažnju na kvalitet creva pri njihovoj kupovini. Česte su pojave da dođe do pucanja creva usled lošeg kvaliteta. Ovakav scenario se gotovo redovno dešava noću kada je potrošnja vode mala i njen pritisak u cevima najveći, što dovodi do poplava u stanu koje je teško zaustaviti.


dodavanje metalnog nastavka na cev

Na strani zida mogući problem može se javiti ako su cevi montirane duboko u zidu. To ćete rešiti dodavanjem određenog metalnog nastavka. Na slici je prikazan dupli nipl.


Montaža bojlera

Kada i to rešite ostaje vam samo da bojler napunite vodom. To radite na sledeći način. Najpre, odvrnuti ventil a istovremeno na česmi pustiti toplu vodu. U početku ćete samo čuti vazduh koji izlazi na česmu. Kada potekne voda, to je znak da je bojler napunjen vodom i da možete da ga uključite. Još jedan savet za kraj. Obavezno oko cevi na zidu postavite ukrasne rozetne pre nego što montirate cevi. 🙂

Related articles