Light box

09/08/2018 Projekti 4079 Views
Light box je nezaobilazna stvar kod fotografisanja malih predmeta. Evo kako da ga napravite po principu Uradi Sam.

Light box ili kako ga još zovu i light tent je vrlo korisna stvarčica kod fotografisanja malih predmeta. Ona omogućava da predmeti na fotografiji imaju vrlo mekane senke ili ih gotovo nemaju.


Potreban alat: Makaze, skalpel, selotejp, lenjir i olovka

Potreban materijal: Kartonska kutija, providan papir


šematski prikaz prostiranja svetlosti

U teoriji fotografije je poznato da veći svetlosni izvori u odnosu na predmet fotografisanja daju mekše senke sa malim kontrastima. Efekat difuznog svetla iz velikog izvora u odnosu na subjekt slikanja upravo obezbeđuje light box.


kartonska kutija, skalpel, makaze, selotejp olovka, lepak

Ovakvi light boksovi se mogu kupiti ali nisu baš previše jeftini. Međutim, uz malo truda možete sami napraviti svoj ligh box koji, po kvalitetu fotografija, neće zaostajati za za skupom foto opremom. Sve što Vam treba već se nalazi oko Vas.


kartonska kutija

Za početak nabavite kartonsku kutiju. Veličina nije presudna. Odaberite neku kutiju jače konstrukcije. Mi smo koristili kutiju od pampers pelena. Veoma je čvrsta ali ne dovoljno duboka. Zbog toga smo zalepili stranice kako bi dobili veću dubinu light box-a inače ovaj korak nije obavezan ukoliko posedujete kartonsku kutiju većih dimenzija.


kartonksa kutija

Sledeće što treba da uradite je da sa tri strane (gornje i dve bočne strane) ucrtate okvir sa rastojanjem od 2.5-3 cm od ivica kutije, kao na slici. Cilj je da se ovaj središnji deo zameni sa providnim papirom koji će dati difuzno (razbijeno) svetlo kod slikanja predmeta. Pod ovakvim svetlom, fotografisani predmeti neće imati oštre senke koje nastojimo da uklonimo kod fotografisanja malih predmeta.


isečene stranice kartonske kutije

Sledeće je da kutiju, uz pomoć skalpela ili makaza, isečete po iscrtanim linijama. Situacija bi trebala da bude kao na slici.


postavljanje providnog papira na kartonsku kutiju

Preko ovih otvora zalepite providan papir. Najčešće se koristi paus papir ali veoma dobar za ovu namenu je i papir koji se koristi pri pečenju kolača. Često se kao difuzor svetla koriste i razne vrste tkanina koje imaju retko tkanje. U principu, bilo šta što će razbiti usmereno svetlo.


light box

Kada ste zalepili papir preko svih otvora koje ste prethodno isekli Vaš Uradi Sam light box je pri kraju. Ostaje Vam još da ojačate ivice lepljenjem selotejpa.


princip rada light box-a

Ono što Vam još nedostaje je pozadina koja će se videti iza slikanog predmeta. Najčešće se koristi beli hamer papir ili bilo koji drugi beli papir. Naravno, mogu se koristiti i drugi materijali u zavisnosti šta želite da postignete. Podloga može biti i crne boje ukoliko se slika srebrni nakit i slično.


slikanje u light box-u

Na kraju Uradi Sam light box izgleda otprilike ovako. Za osvetljenje light box-a je dovoljno koristiti tri stone lampe. Preporuka je uzeti sijalice koje proizvođač deklariše da proizvode dnevnu svetlost. Naravno što više svetla to bolje. Jer više svetla omogućuje korišćenje manjeg otvora blende a time i veću oštrinu slike.


slikanje light box

Otprilike fotografija iz light box-a izgleda ovako. Pozadina je bela a programator vešmašine praktično nema senki.

Related articles