Lepak za metal

05/03/2018 Alati i materijali 9569 Views
Ako ste mislili da se metal spaja samo zavarivanjem, pogrešili ste. Može i da se lepi. I to veoma efikasno. Naučite nešto o ovom neverovatnom lepku.

U prodaji se može naći poseban dvokomponentni epoksi lepak za metal. Ovo je prava stvar za svaku Uradi Sam radionicu. Čvrstoća kojom lepi metalne delove je izuzetna.


Lepak za metal

Otporan je na vodu i većinu hemikalija. Takođe je otporan na vibracije a dodatna pogodnost mu je što se, nakon sušenja, može i brusiti. Ova osobina mu omogućava da se koristi i u slučajevima zatvaranja manjih rupa na metalnim delovima.


Šmirglanje metalne površine

Metalne površine se pre lepljenja moraju pripremiti. U prvom redu, neophodno je površine osušiti i odmastiti. Ukoliko su površine glatke preporučljivo je da se ohrapave upotrebom šmirgl papira.


Istiskivanje lepka iz tube

Kada ste metalne površine za lepljenje pripremili potrebno je da pripremite lepak. Sam lepak se sastoji od dve komponente, smole i učvršćivača. Svaka se nalazi u zasebnom špricu. Oba šprica su povezana tako da se istiskivanjem smese dobija odnos komponenti 1:1. U plastičnu posudicu, koja se dobija uz lepak, istisnite potrebnu količinu lepka.


Zatvaranje tube lepka za metal

Nakon istiskivanja zatvorite špriceve. Lepak ima ograničen vek trajanja, ali ako se čuva na hladnom i suvom mestu, dobro zatvoren, upotrebljiv je u veoma dugom periodu i može se koristiti više puta.


Mešanje lepka za metal

Istisnutu smesu mešajte plastičnom lopaticom, koja se takođe dobija uz lepak, dok ne dobijete homogenu masu ujednačene boje.


Nanoštenje lepka za metal

Nakon toga nanesite lepak na jednu metalnu površinu. Na sobnoj temperaturi sa lepkom se može raditi oko 45 minuta pre nego što počne da stvrdnjava.


Spajanje metalnih delova lepkom za metal

A nakon toga čvrsto spojite sa drugom površinom. U tom položaju fiksirajte  metalne delove u narednih 10 sati. Ukoliko je temperatura niža i proces očvrščavanja lepka će biti duži. Inače, jednom zalepljen spoj je veoma otporan na temperaturne razlike i proizvođač navodi da je lepak pouzdan u raponu temperatura od -40 do +60 stepeni celzijusa. U ovom slučaju je izvršeno spajanje odvarene rešetkice tuš kabine i mini sifona.


Lepak za metal

Na kraju nešto i o merama zaštite. Lepak nije toksičan za udisanje ali ima nagrizajuće dejstvo tako da je preporučljivo sa njim raditi u zaštitnim rukavicama. Sve mrlje je potrebno skinuti dok su sveže, toplom vodom i sapunom. Ukoliko se lepak osuši moguće ga je skinuti samo mehaničkim putem.

Related articles