Lepak od brašna

04/08/2019 Procedure , Za decu 26253 Views
Kupovni lepkovi su efikasni i nisu naročito skupi ali mogu biti nebezbedni za zdravlje Vaše dece. Pogledajte kako možete da napravite lepak na bazi brašna, potpuno neškodljiv za zdravlje.

Deca imaju potrebu za lepkom za papir, naročito ako su mala. Iako, na tržištu postoji gomila različitih lepkova, možete i sami da napravite lepak za papir od sastojaka koji već imate u kuhinji. Prednost ovog lepka je što je potpuno siguran i neštetan za Vaše dete.


Potreban alat: sito za prosejavanje brašna, flomaster, Dremel, rezni alat SC544, četkica

Potreban materijal: sirće, šećer, brašno, prijanjajuća folija, novinski papir, akrilne boje


Sirće, šećer, voda, brašno

Sve što Vam je potrebno za pravljenje lepka na bazi pšeničnog brašna je, naravno brašno, šećer, sirće i voda. Sve ove sastojke, verovatno, već posedujete u svojoj kuhinji tako da odmah možete preći na pravljenje ovog lepka. Kao što sami vidite svi sastojci su neškodljivi za ljudsku upotrebu pa će i lepak biti pogodan za dečije rukotvorine.


prosejavanje brašna

Da bi ste dobili homogen lepak bez grudvica brašna, odnosno da bi se brašlo lepo mešalo potrebno je da prosejete manju količinu brašna pre početka rada.


dodavanje šećera u brašno

Prvo pomešajte suve sastojke. Istu količinu brašna i šećera. U našem slučaju smo uzeli 2 pune supene kašike brašna i 2 supene kašike šećera. Sve to dobro promešajte. Umesto šećera možete koristiti i kuhinjsku sol.


mešanje sirćeta i vode

Na drugoj strani pomešajte sve mokre sastojke. Na 200ml vode dodajte jednu kašiku alkoholnog sirćeta. Sirće je opcioni sastojak. Njegovo izostajanje neće uticati na kvalitet lepka. Njegova uloga je da produži rok upotrebe lepka. Možete umesto njega da dodate malo  konzervansa koji koristete za zimnicu.


mešanje sastojaka za lepak od brašna

Sjedinite sve ove sastojke i izmešajte ih tako da smesa bude glatka i homogena.


kuvanje lepka od brašna

Nakon toga smesu stavite na srednje jaku vatru i sve vreme mešajte jer je smesa sklona zagorevanju. Lepak ne sme da provri. Mešajte ga sve dok se ne zgusne.


lepak od brašna

Kada ste dobili lepak željene gustine ostavite ga da se ohladi. I to je to.


oblaganje staklene posude prijanjajućom folijom

Ovaj lepak je namenjen, prvenstveno za lepljenje papira ili kartona. Koliko je čvrst ovaj lepak demonstriraćem Vam na jednom jednostavnom projektu. Odaberite neku posudu čiji Vam se oblik sviđa i obložite je sa prijanjajućom kuhinjskom folijom. Koristan savet je ovde da pre postavljanja folije predmet prekrijete tankim slojem pudera. Ovo će omogućiti da se kasnije, napravljeni predmet i folija lakše skinu sa kalupa.


iscepani novinski papir

Iscepkajte veću količinu novinskog papira (nemojte ga seći makazama)


kvašenje novinskog papira

Ovaj korak, generalno, nije obavezan ali olakšava postupak. Svaki komad papira na kratko umočite u vodu i ostavite na platnenu krpu. Posle kratkog vremena imaćete vlažne komade papira koji se lako prilagođavaju obliku kalupa.


lepljenje novinskog papira lepkom od brašna

Sada, na svaki komad novinskog papira nanesite lepak od brašna i postavite ga na kalup-posudu, koju ste ranije pripremili.


lepljenje novinskog papira lepkom od brašna

Ponavljajte ovaj proces, preklapajući komade papira, sve dok se ne pokrije cela površina posude. Ostavite da se osuši.


odlaganje lepka od brašna

Ostatak lepka stavite u posudu koju možete čvrsto zatvoriti i lepak sa posudom ostavite u frižideru. Ovako pripremljen lepak u frižideru može ostati i do tri nedelje.


pravljenje posude od novinskog papira

Nakon toga ponovite postupak nanoseći sledeći sloj. Broj slojeva je proizvoljan. Ako želite čvršću posudu sa debljim stranicama, nanesite veći broj slojeva. I obrnuto. Ne bi trebalo nanositi manje od 3 sloja.


obeležavanje linije na posudi od novinskog papira

Pre nego što skinete posudu od papira sa kalupa, flomasterom, obeležite ivice buduće posude. To ćete najlakše uraditi ako flomaster oslonite na komad drveta pogodne debljine, kao na slici, a onda okrećući kalup sa posudom, flomasterom obeležite liniju koja će biti ivica buduće posude.


skidanje posude od novinskog papira sa kalupa

Nakon toga odvojite posudu od novinskog papira od kalupa


Dremel sa reznim alatom CS544

Ivice posude od papira možete iseći makazama ili skalpelom. Mi smo koristili Dremelov dodatak za rezanje koji nosi oznaku SC544


sečenje posude od papira uz pomoć dremela

Sa ovim alatom vrlo lako i brzo isečemo posudu po liniji koju smo ranije ocrtali.


Posuda od novinskog papira

Na kraju dobijamo posudu napravljenu od novinskog papira koji je slepljen lepkom od brašna i šećera. Iznenadićete se koliko je posuda čvrsta, naročito ako je napravljena od više slojeva papira.


bojenje posude od novinskog papira

Posudu možete ostaviti sa dizajnom novinskog papira ali možete i da je obojite akrilnim bojama, kao u našem slučaju.


obojena posuda od novinskog papira

I to je to. Akrilna farba se vrlo brzo osuši na papirnoj posudi. Posudu, nakon sušenja farbe, možete lakirati kako bi dobili sjajan dekorativni predmet.

Related articles