Kućice

19/08/2018 Projekti , Za decu 4331 Views
Najzabavniji su oni projekti koje možete napraviti od nekiog komada drveta preostalih od nekih drugih projekata. Ovde pravimo kućice za igru, od drvenih letvica.

Najzabavniji su projekti koje možete da napravite od drveta koje Vam je preostalo od nekog drugog pojekta. Razne komadiće drveta ne treba bacati jer obično može da se iskoristi i od njega napravi nešto interesantno. Ovaj projekat je upravo to. Od malo drveta možete napraviti nekoliko simpatičnih kućica sa kojima mala deca, uz pomoć mašte, mogu da se igraju i dobro zabave.


Potreban alat: testera, stolarske stege, olovka, kombinovani lenjir, četkica

Potreban materijal: drvena letvica, akrilne boje, lak za drvo, šmirgl papir


dve drvene letvice

Za ovaj, krajnje jednostavan projekat, potrebni su vam komadi drveta. U našem slučaju to su letvice čiji presek je 20×20 mm. Ove letvice su nam “pretekle” od projekta krevetac za lutke


sečenje drvene letvice testerom

Da bi od ovih letvica napravili simpatične kućice samo treba da oblikujemo krov. To ćemo najlakše uraditi ako letvicu stavimo u kalup za gerovanje i pod 45 stepeni odsečemo kraj letvice.


sečenje drvene letvice testerom

a onda odsečemo drugi komad letvice isto pod 45 stepeni samo sa suprotne strane, kao na slici.  Kada ste to završili, presecite letvicu pod pravim uglom i dobili se kućicu.


obeležena jedna linija na drvenoj letvici

Kako sve kuće nemaju iste krovove niti su iste veličine ne moraju ni Vaše da budu iste. Gerovanjem dobijate uvek isti nagib krova, pod 45 stepeni. Da bi dobili nešto drugo odmerite proizvoljnu dužinu letvice (od ove dužine će se dobiti dve kućice) i povucite liniju normalnu na letvicu.


dve linije na drvenoj letvici

Zatim pronađite sredinu između te linije i kraja letvice. Pomoću kombinovanog lenjira obeležite i ovu tačku vertikalom.


četiri linije na drvenoj letvici

Sada dolazimo do osnove krova. Od srednje linije odmerite proizvoljnu dužinu, u našem slučaju 20mm, levo i desno i na označenim mestima povucite dve linije paralelne sa prethodno ucrtanim.


obeležena drvena letvica

Unakrsno spojite krajeve tih linija i dobili ste kosine krovova za dve kućice. Sa rastojanjem ove dve linije od srednje linije možete da eksperimentišete. Što su linije dalje od sredine to je nagib krova veći i obrnuto.


drvena letvica isečena na četiri dela

Ručnom testerom isecite letvicu po obe kose linije čime dobijate dve kućice.


šmirglanje drveta

Pošto su kućice namenjene deci sve površine moraju biti glatke i sve ivice zaobljene. Na stolu fiksirajte šmirgl papir i obradite kućice.


bojenje drveta akrilnim bojama

Sada dolazi na red interesantan deo, farbanje kućica. Stranice svake kuće ofarbajte različitom bojom. Za bojenje smo koristili akrilne boje


bojenje drveta akrilnim bojama

Za bojenje krova, naravno crvena


crtanje prozora i vrata na kućicama

Kada se akrilna boja dobro osušila možete, pomoću tankog flomastera, da nacrtate prozore i vrata.


lakiranje kućica

I na kraju finiš. Kućice premažite lakom za drvo.


lakiranje kućica

Za lakiranje malih predmeta kao što su kućice možete koristiti metodu lakiranja koju smo već koristili u foto-priči kockice. U ćošak svake kućice, lepkom za drvo, pričvrstite po jednu čačkalicu. Zatim držeći čačkalicu umočite kućicu u lak za drvo.


sušenje laka na kućicama

Nakon toga ubodite čačkalicu u komad stiropora kako bi se lak osušio. Na ovaj način se višak laka sleva preko čačkalice tako da na kućicama neće ostati kapljice osušenog laka. Ako želite da dobijete potpuno “staklast” izgled kućica, ponovite ovaj postupak nekoliko puta.


kućice

Kućice će biti veoma zanimljiva igračka za malu decu. Na papir možete da poređate kućice po vašem izboru a onda po papiru da se crtaju ulice, drveće…. Inače, kućice mogu da budu simpatičan poklon za nekoga ko se uselio u novu kuću ili planira kupovinu neke nekretnine.

Related articles