Kućica za ptice od laminatnog parketa

06/10/2018 Projekti 15832 Views
Kućica za ptice je ukras svakog vrta. Njeni stanari će uneti živost u Vaš vrt a i pomoći će Vam u uništavanju štetočina. Napravite neobičnu kućicu za ptice od laminatnog parketa

Kućica za ptice je ukras svakog vrta. Njeni stanari će uneti živost u Vaš vrt a i pomoći će Vam u uništavanju štetočina. Pored toga što vam kućica za ptice ukrašava vrt Vi pomažete pticama koje se prirodno gnezde u dupljama starih stabala – dupljašice. Na našim prostorima živi više od 40 vrsta ovakvih ptica. Parkovi gde očekujemo da vidimo ptice nisu pravljeni za njih već za nas. U tim parkovima, a i u šumama, uopšte, redovno se seku stara, šuplja i oštećena stabla tako da je sve manje mesta za gnežđenje ptica dupljašica čime one gube stanište. Kućice za ptice su odlična zamena za prirodne duplje u drvetu. Pravljenjem i postavljanjem kućica za ptice u velikoj meri možemo pomoći pticama dupljašicama.


Potreban alat: termo-lepak, olovka, kombinovani lenjir, testera, stolarska stega, ugaonik, četkica, ručno rende, bušilica, burgija, šubler, upuštač glave šrafa,

Potreban materijal: parket, lepak za drvo, šmirgl papir, šrafovi za drvo, mašinski šrafovi, tikovo ulje


Upozorenje na uznemirujuć sadržaj

Pojedine fotografije u ovom postu  imaju sadržaj koji može biti uznemirujuć za neke senzibilne osobe. Uznemirujući detalji na pojedinim slikama su prikazani u cilju podizanja svesti o bezbednosti na radu.


laminatni parket

Za pravljenje kućice za ptice potrebno Vam je bilo koje, vremenski otporno, drvo. Pošto je kućica izložena meteorološkim uslovima i njen vek trajanja će umnogome zavisiti od vrste drveta od koga je napravljena. Mi smo za gradnju kućice koristili neobičan materijal – laminatni parket. Svako ko u stanu ili kući ima ovaj parket sigurno ima i kutiju ovog parketa koja je pretekla ili, kao u našem slučaju, parket koji je oštećen. Kućica napravljena od ovog parketa će biti dekorativna i veoma izdržljiva jer je parket napravljen od tvrdog hrastovog drveta.


plan kućice za ptice od laminatnog parketa

Prirodne rupe, gde se ptice gnezde nemaju standardne dimenzije, tako da i pri gradnji kućice za ptice ne morate da se držite određenih dimenzija. Naravno, ne bi trebalo praviti manje kućice od 10×10 cm u osnovi. Mi smo se odlučili da pravimo kućicu za vrapce zbog toga što ove male ptice, često stanište dele sa ljudima ali i zbog toga što njihova brojnost opada iz godine u godinu. Jedan od razloga je upravo nedostatak mesta za gnežđenje. Plan kućice možete da skinete ovde u PDF formatu.


laminatni parket

Kuća se gradi od temelja. I ovu kućicu počinjemo da gradimo od osnove, odnosno od poda. Poslažite letvice laminatnog parketa tako da formiraju pod kućice. U našem slučaju to je 7 letvica, jedna pored druge i po jedan letvica sa strane.


nanošenje lepka za drvo na laminatni parket

Sve zajedno ćemo ih spojiti lepkom za drvo. Kada se drvo lepi lepkom stolarske stege su nezaobilazne. Ipak, kako su ovo mali delovi i ima ih mnogo stolarske stege bi bile nepraktične a gradnja kućice bi jako dugo trajala. Da bi to izbegli poslužićemo se jednim trikom. Naime, namažite lepkom bočne stranice ali tako da na krajevima ostane mesto bez lepka, kao na slici.


nanošenje termolepka na laminatni parket

Na mesta na kojima nema lepka za drvo nanesite po kap termo-lepka.


lepljenje laminatnog parketa

I dobro stegnite nekoliko trenutaka kako bi se termolepak ohladio i očvrsnuo. Termo-lepak u ovom slučaju ima svrhu stolarske stege. Termo lepak će letvice držati na mestu dok se lepak za drvo ne osuši a Vi možete da nastavite sa lepljenjem.


Obeležavanje olovkom na laminatnom parketu

Na krajevima poda kućice nedostaje deo laminatnog parketa. Postavite jednu letvicu parketa na nedostajuće mesto, označite mesto gde treba preseći letvicu parketa.


obeležavanje uz pomoć kombinovanog lenjira

Zatim koristeći kombinovani lenjir povucite liniju pod pravim uglom u odnosu na ivicu parketa, kao na slici.


sečenje laminatnog parketa uz pomoć testere

Testerom presecite letvicu parketa na označenom mestu


postolje od parketa za kućicu za ptice

A nakon toga zalepite nedostajuće delove poda, na isti način kao i ostale letvice.


kvadrat od laminatnog parketa

Sledeće što treba da izgradimo to su zidovi kućice. Oni će takođe biti izgrađeni iz delova. Osnove čine kvadrati koje formiraju letvice parketa na način kako je prikazano na slici.


proveravanje pravog ugla pomoću ugaonika

Prilikom lepljenja letvica za kvadrate neophodno je da ugaonikom stalno proveravate prav ugao između letvica kvadrata kako bi se sve stranice lepo uklopile.


dva kvadrata od laminatnog parketa

Napravite 6 ovakvih okvira.


nanošenje lepka za drvo na laminatni parket

Sada treba da se okviri međusobno spoje lepljenjem na već poznat način. Na ivice drveta nanesite lepak za drvo ali ne i na ćoškove.


nanošenje termo lepka na laminatni parket

Na ćoškove nanesite po kap termo-lepka…


lepljenje laminatnog parketa

a zatim spojite okvire i čvrsto ih držite nekoliko trenutaka dok se termolepak ne ohladi i dobro “uhvati”. On će privremeno držati okvire zajedno sve dok lepak za drvo ne zalepi letvice.


L profil od laminatnog parketa

Posle zidova ide, naravno krov. Krov će biti sastavljen od L profila, kao što je prikazano na slici. Spojite po dve letvice koristeći lepak za drvo i termolepak.


L profili od laminatnog parketa

Napravite i ovih L profila 7 komada


krov kućice za ptice od laminatnog parketa

Sada ih spojite međusobno i formirajte krov. L profile lepite naizmenično tako da na vrhu krova dobijete šemu kao na slici.


krov kućice za ptice od laminatnog parketa

Zbog naizmeničnog ređanja L profila ivica krova će biti neravna. Uz pomoć testere je izravnajte isecajući višak.


spojena tri laminatna parketa

Još jedan element nam je ostao. To su trouglovi koji se postavljaju ispod krova, tzv. zabati. Njih ćete lako napraviti spojite dva puta po tri letvice. Postavite krov preko njih i obeležite kosine krova na zabatima.


sastavljanje kućice za ptice od laminatnog parketa

Isecite testerom trouglove i proverujte da li se dobro uklapaju na zidove i krov.


ravnanje stranica kućice za ptice uz pomoć ručnog renda

Sada, kada smo sve elemente kućice napravili, možemo da se posvetimo estetici. Kako se zidovi sastoje od međusobno spojenih letvica koje nisu iste debljine ili ih možda niste idealno spojili, oni neće biti potpuno ravni. Ovaj problem vrlo efikasno rešava ručno rende. Prođite nekoliko puta njime preko zidova kućice i krova i dobićete potpuno ravnu površinu.


šmirglanje kućice za ptice

Ono što još možete da uradite je, da šmirglanjem šmirgl papirom granulacije 100, doterate detalje u red. Da kažemo da ovaj projekat ne treba da izgleda idealno, što se tiče glatkoće. Kućica će stajati napolju i treba da ima odlike prirodnog staništa. Kako u prirodi nema ove savršene glatkoće, nemojte ni vi preterivati.


odmeravanje uz pomoć kombinovanog lenjira

Rupa kroz koju će ptica ulaziti u kućicu i kroz koju će ptići izaći iz gnezda, kada bude vreme nalazi se na sredini kućice. Izmerite širinu kućice, u našem slučaju 13 cm, na pola te vrednosti obeležite sredinu kućice.


odmeravanje uz pomoć kombinovanog lenjira

Za visinu rupe postoje određene preporuke. Donja ivica ulaznog otvora mora biti udaljena  100 do 120 mm od dna kućice. U našem slučaju, na liniji koja određuje sredinu od dna kućice odmerili smo 100mm. Na tom mesu treba da bude ivica rupe. Ova dubina je važna kako mali ptići ne bi ispali iz kućice ili postali plen predatora kao što je domaća mačka.


Bušenje rupe u drvetu

Koristeći pogodnu burgiju određenog pračnika izbušite ulaz u kućicu za ptice. Sam prečnik rupe nije strogo definisan ali od njega će zavisiti koje vrste ptica će se gnezditi u Vašoj kućici. Pa tako, ako je prečnik 25 mm možete očekivati da se u kućici nastani plava senica, ako je 28mm računajte na poljskog vrapca, senicu, ili crvenperku. Da bi udomili kućnog vrapca ili veliku senicu otvor mora da bude 32 mm i tako dalje.  U našem slučaju, odabrali smo burgiju prečnika 40 mm.


povreda burgijom

Zaustavićemo se na kratko kako bi ukazali na neophodnost pridržavanja bezbednosti  na radu. Sav električni ručni alat za obradu drveta ima motore velike snage i kada radite sa njima morate ih držati sa obe ruke a predmet nad kojim radite mora biti fiksiran stolarskim stegama. Ukoliko pokušavate da jednom rukom držite predmet koji bušite a drugom bušilicu, posledice mogu da budu boooolne.


izbušena rupa za ulaz u kućicu za ptice

Kada su posledice sanirane i kućica dobro fiksirana stolarskim stegama, možemo bezbedno da izbušimo ulaz u kućicu za ptice.


šmirglanje kućice za ptice od laminatnog parketa

Šmirglanjem odstranite oštre ivice na ulazu u kućicu. Inače, unutrašnji zid, ispod ulazne rupe, mora biti hrapav kako bi ptići lakše mogli da se popnu do rupe kada dođe vreme da napuste kućicu. S obzirom da je kućica pravljena od laminatnog parketa unutrašnjost je već hrapava i nema potrebe za dodatnim radovima na tome.


obeležavanje

Svi delovi kućice za ptice su spojeni lepkom za drvo osim poda, koji je pričvršćem šrafovima. Ovo je iz razloga da bi se kućica periodično mogla da čisti. Postavite zidove kućice na osnovu koja će činiti pod i olovkom ocrtajte spoljne i unutrašnje ivice zidova. Na ovaj način ćete na osnovi označiti mesto gde će da stoji kućica. Ovo će pomoći da lako pronađemo mesto gde ćemo ušrafiti šrafove.


merenje prečnika šrafa za drvo uz pomoć kljunastog pomičnog merila

Pre bušenja pilot rupe kljunastim pomičnim merilom izmerite prečnik šrafa između navoja


bušenje rupe u drvetu uz pomoć bušilice

Na osnovu izmerene vrednosti odaberite odgovarajući prečnik burgije i izbušite pilot rupe između ranije ucrtanih linija. Na svakoj stranici kućice izbušite po jednu pilot rupu.


pod kućice za ptice od laminatnog parketa

Na dnu kućice će skupljati atmosferska voda i kondenz sa stranica kućice. Da bi se održala higijena u kućici, u podu izbušite nekoliko rupa burgijom prečnika 5 mm, kako bi ta voda mogla slobodno da otekne iz kućice.


nanošenje termolepka na pod kućice za ptice

Pod,privremeno, moramo spojiti sa zidovima kućice kako bi izbušili pilot rupe i u zidovima kućice, na mestima koja smo izbušili na osnovi kućice.


bušenje rupe u drvetu

Kada je osnova postavljena na svoje mesto i privremeno fiksirana termo-lepkom kroz ranije izbušene pilot rupe na osnovi, probušite pilot rupe kroz zidove kućice za ptice.


upuštanje glave šrafa uz pomoć upuštača glave

Na mestu svake pilot rupe, uz pomoć upuštača glave šrafa napravite mesta za glavu šrafa tako da se on poravna sa osnovom kada se ušrafi do kraja. Na ovaj način ste fiksirali pod kućice za ptice. Kućicu treba čistiti svake godine u periodu od oktobra do novembra, tako što ćete skinuti pod i izbaciti staro gnezdo. U gnezdima se nastane buve i drugi paraziti koji bi naredne godine zarazili ptiće. Najbolje bi bilo da staro gnezdo spalite, ako imate mogućnosti. Obavezno nosite rukavice jer prljavština iz gnezda može uzrokovati crvenilo i svrab na koži. Poželjno je, takođe, unutrašnjost kućice dezinfikovati kipućom vodom. Kada se kućica dobro prosuši vratite pod na svoje mesto i u kućicu ubacite drvene piljevine kako bi bilo toplije pticama koje će zimske dane provoditi u Vašoj kućici.


montiranje nosača kućice za ptice

Ostao je još jedan važan detalj da se uradi. Nosač koji će kućicu držati na drvetu. Kućice za ptice mogu da se postave na tri načina. Da se nabiju na neku motku ili stub, da se fiksiraju na drvo ili fasadu i da vise na nekoj sajli. Način, na koji se kućica štiti od predatora kao što je mačka, jeste da kućica visi na nekoj sajli. Ovaj sistem ima za posledicu da se kućica, na vetru stalno pomera. Mi smo se odlučili za drugi sistem, fiksiranje na stablo ili granu drveta. Perforiranu aluminijumsku traku smo fiksirali sa zadnje strane kućice sa dva šrafa i maticama. Perforirana traka će obuhvatiti stablo drveta, a krajeve ćemo spojiti uz pomoć mašinskog šrafa i jedne matice.


kućica za ptice

Kada zalepite trouglove napred i nazad i na kraju krov, kućica je praktično gotova.


kućica za ptice od laminatnog parketa

Ostaje samo da se montira štapić na koji će ptice da sleću pri dolasku u kućicu ili poleću pri izlasku. Ispod otvora izbušite rupu odgovarajućeg prečnika i uz malo lepka za drvo fiksirajte drveni štap. Dužina drvenog štapa je proizvoljna, u našem slučaju dužina je 10 cm.


premazivanje kućice za ptice tikovim uljem

Radi zaštite drveta kućica se može zaštititi farbom ili lazurom, ali samo sa spoljašnje strane. Ukoliko zaštita ima jak miris ptice se tu neće gnezditi. Mi smo spoljašnjost zaštitili korišćenjem tikovog ulja. Kućicu posle zaštite ostavite na provetreno mesto sve dok se tikovo ulje ne osuši i potpuno izgubi miris.


nosač kućice za ptice

Kada je sve spremno montirajte nosač na zadnjoj strani kućice. Kao što smo već rekli, kućicu na drvo možete da pričvrstite na više načina. Najlakši je da, uz pomoć šrafa, direktno pričvrstite kućicu na drvo. Ipak mi nismo hteli da oštećujemo drvo pa smo iskoristili perforirani aluminijumski lim koji se koristi kod montaže cevi. Mašinskim šrafovima smo učvrstili lim na zadnjoj strani kućice kroz dve rupe koje smo ranije izbušili.


postavljanje semenki u kućicu za ptice

Da bi što pre privukli željene goste u svoju kućicu sipajte malo hrane za ptice. Mi smo stavili malo pšenice ali bilo koje semenke će biti dobre.


perforirani lim

Perforiranim limom obuhvatite stablo, a krajeve spojite mašinskim šrafom sa maticom. Kućice se postavljaju od oktobra do marta kako be se ptice privikle na kućicu kao noćivalište a kasnije i kao gnezdište. Kućica se postavlja na visini od 2-5 m od zemlje. Kućicu postavite tako da otvor bude između severa i jugozapada kako bi bio u senci tokom popodneva.


kućica za ptice od laminatnog parketa

I to je to. Možete da sednete i posmatrate useljenje novih stanara. Treba da se osećate ponosno jer ste učinili dobro delo. Ponekada, insekti kao što su pčele, ose i sl. mogu zauzeti kućicu. S obzirom da su insekticidi štetni i za ptice malo šta možete da uradite po ovom pitanju. Generalno, i ne treba ništa da radite. To je prirodni proces. Insekti su mnogim pticama hrana tako da će se one za to pobrinuti.

Related articles