Klap šarke više ne drže vrata

23/09/2018 Procedure , Saveti 11051 Views
Posle nekog primetićete da su vrata plakara „pala“ ili se ukrivila. To je posledica toga da klap šarke više ne drže vrata čvrsto. Evo nekoliko rešenja za Uradi Sam majstore kojima se rešava ovaj problem.

Povremeno ćete primetiti da su vrata plakara „pala“ ili se ukrivila. To je posledica toga da klap šarke više ne drže vrata čvrsto. Naime, klap šarke, usled otvaranja i zatvaranja vrata, ta opterećenja prenose na šrafove kojima su one pričvršćene za ivericu.


Potreban alat: bušilica, šrafciger, šubler, testera ili skalpel

Potreban materijal: tiplovi za drvo, čačkalice ili šibice, lepak za drvo, drvena piljevina, drveni tiplovi


rupe od šrafova u iverici

Vremenom, obzirom da iverica ima tendenciju krunjenja, šrafovi postaju labavi ili čak ispadnu iz iverice. Od tog trenutka klap šarka više nema svoju funkciju. Ukoliko u prostoriji u kojoj se nalazi plakar ima vlage, koju iverica upija, proces koji dovodi do čupanja šrafova iz iverice biće još brži.


klap šarka

Kako rešiti ovaj problem? Najefikasnije rešenje je, svakako da premestite šarku na drugo mesto i da ušrafite šrafove na neko drugo mesto gde je iverica još „zdrava“. Naravno, ovo je ekstremna metoda koja negde i nije primenjiva (nema uslova da se šarka pomeri, nefunkcionalno je ili iz estetskih razloga neprihvatljivo). U tim slučajevima postoji nekoliko načina kako da se klap šarka učvrsti na istom mestu.


tiplovi za ivericut

Prva od njih je da u radnji koja prodaje šrafovsku robu ili robu namenjenu stolarima potražite specijalne plastične tiplove za drvo. Ovi tiplovi su upravo namenjeni za ovu namenu i pokazali su se kao veoma efikasni u rešavanju problema kada klap šarke više ne drže vrata.


kljunasto pomočno merilo

Postupak njihove montaže je krajnje jednostavan i intuitivan. Najpre, šublerom, izmerite prečnik plastičnog tipla obzirom da se prodaju u više dimenzija. Zatim ćete odabrati burgiju tog prečnika i bušilicom prošititi postojeće rupe od šrafova kako bi se u njih mogao umetnuti tipl.


postavljanje tipla u ivericu

Sve što je ostalo je da se tiplovi utisnu u odgovarajuće rupe. Tipl bi trebao teže da uđe u rupu čak da ga nabijete čekićem kako bi ostvario dobru čvrstoću i kasnije nosio klap šarku. Pri ovome možete, a i ne morate u rupe da sipate malo lepka za drvo kako bi spoj plastičnog tipla i iverice bio što bolji i čvršći. Ovaj način je veoma efikasan i predstavlja elegantno rešenje.


dve rupe u iverici

Međutim, često problem mora da se reši brzo a nekada i niste u stanju da nabavite tiplove za drvo. U tom smislu postoji još nekoliko rešenja po principu Uradi Sam koje ćemo Vam prikazati. Za prvo rešenje će Vam biti potrebne tri čačkalice ili šibice za svaku rupu. I u ovom slučaju morate malo rupe od šrafova da proširite. Otprilike rupa treba da bude prečnika 4mm.


sipanje lepka za drvo u rupe u iverici

Zatim u tako proširene rupe nalite malo belog lepka za drvo. Potrudite se da lepak siđe do dna rupa kako bi površina pod lepkom bila što veća.


sanacija rupe u iverici pomoću čačkalica

Posle toga namažite lepkom i vrhove čačkalica ili šibica, kako je to prikazano na slici. Kada ste to uradili, ugurajte čačkalice u rupu. Trebalo bi sa čačkalice tesno ulaze u rupu kako bi podloga za šraf bila što bolja.


sanacija rupe u iverici pomoću čačkalica

Kod ove metode ne morate da čekate da se lepak osuši već testerom ili skalpelom odstranite višak čačkalica koje vire iz rupe i u ovako pripremljenu podlogu ušrafite šrafove sa kalp šakrama. Vrata nemojte da montirate još neko vreme dok lepak skroz ne očvrste. Ovaj način je dobar u slučajevima kada je iverica „zdrava“ u predelu rupa, odnosno nije povukla vlagu i kruni se. Ako je ovakav slučaj u pitanju možete očekivati da će se šraf ponovo iščupati sa sve čačkalicama.


piljevina i lepak za drvo

Ukoliko imate ovaj slučaj naredna metoda će Vam rešiti problem. Najpre, potrebno je opet malo prošititi rupe od šrafova 4-5mm. Kada bušite ili režete neko puno drvo korisno je sakupiti malo te piljevine i sačuvati je, jer ćete u ovom primeru videti koliko to može biti korisno. Dakle pomešajte malo piljevine sa lepkom za drvo


popunjavanje rupa u iverici smesom lepka i piljevine

Smesa ne treba da bude suviše gusta ali ni suviše retka. Otprilike takva da se može lepo utisnuti u rupe.


sanacija rupa u iverici

Kada potpuno napunite rupe ovom smesom ostavite da se lepak u smesi potpuno osuši. Na ovaj način ćete dobiti čvrstu podlogu u koju možete da ušrafite šrafove od klap šarki. Smesa lepka i piljevine ima još nekih primena. Ukoliko hoćete da nadoknadite neki deo iverice možete to uraditi upravo ovako. Kada se smesa dobro osuši ona može da se turpija i farba.


drveni tiplovi

Sledeća metoda je možda najotpornija za čupanje šrafa iz iverice, odnosno razlabavljivanja klap šarki. Za ovu priliku trebaće vam par drvenih tiplova koji služe za spajanje iverice i lepak za drvo.


postavljanje drvenog tipla u rupu

Pre početka, rupe moraju da se prošire. Izmerićete prečnik drvenog tipla (postoje razni prečnici drvenih tiplova) i proširićete rupe upravo na prečnik drvenog tipla kako bi on mogao da uđe u rupu.


postavljanje drvenog tipla u rupu

Dalje je već jasno. U rupe sipajte lepak za drvo. Takođe i tiplove možete da namažete lepkom za drvo, a potom utisnite tiplove u rupe.


sečenje drvenog tipla testerom

Kada se lepak osuši i tiplovi dobro učvrste, testerom odstranite višak tipla, kao na slici i ušrafite šraf sa klap šarkom. Nije loše pre šrafljenja da kroz tipl probušite pilot rupu burgijom tanjeg prečnika. Ova rupa bi služila kao vođica kako bi šrav pravilno ušao kroz centar tiple.

Related articles