Kirneri za obeležavanje rupa

11/03/2018 Alati i materijali 7412 Views
 Kirneri za obeležavanje rupa, stvarčice uz koje će Vam bušenje naspramnih rupa biti prava igrarija. Uverićete se i sami koliko može biti koristan ovaj alat.

Svako ko je spajao ivericu drvenim tiplovima otkrio je problem koji se javlja sa bušenjem rupa, na oba komada drveta, tako da one budu idealno jedna naspram druge. To uopšte nije lak posao. Rešenje svih problema su kirneri za obeležavanje  rupa koji ovaj veliki problem svode na prosti proces u toku rada, koji uvek dovodi do idealnog poklapanja rupa.


kirner za obeležavanje rupa

Kirner (Körner, nem.), kirnet, tačkasti obeleživač, tačkaš, tačkalo ili kako god već… je alat koji služi za obeležavanje mesta na kojem treba bušiti rupu.


kirneri za obeležavanje rupa

Ovi obeleživači rupa se izrađuju od čelika i prodaju se u više dimenzija. Za potrebe „uradi sam“ majstora može se kupiti komplet u kojem se nalaze kirneri za rupe prečnika 6,8 i 10 mm.


postavljanje kirnera za obeležavanje u rupu

Svoju primenu ovaj alat nalazi u tehnici spajanja drvenim tiplovima. Na jednom komadu drveta najpre izbušite rupe određenog prečnika, zatim odaberete kirner koji odgovara tom prečniku.


izgled postavljenog kirnera u rupi

Kirner postavite u rupu. Izuzetno je bitno da kirner svojim prečnikom odgovara širini rupe jer u suprotnom može da dođe do njegovog pomeranja u rupi a time i do pogrešnog obeležavanja mesta na drugom komadu drveta, gde treba bušiti rupu.


obeležavanje mesta za rupu uz pomoć kirnera za rupe

blago udarite drugi komad drveta da se kirneri utisnu i tako označe mesto

Kada postavite kirnere za obeležavanje rupa na svoja mesta prislonite drugi komad drveta i blago udarite po njemu.


obeleženo mesto za bušenje rupe

tačka koju je napravio kirner označava mesto za bušenje rupe

Vrh kirnera će na drvetu utisnuti tačku koja se nalazi tačno iznad sredine rupe na drugom komadu drveta. Na tom mestu ćete izbušiti rupu i spojiti ove komade drvenim  tiplovima.


obeležavanje mesta za bušenje rupa u zidu kod montiranja police

Ovaj alat se ne koristi samo kod spajanja drveta tiplovima već može da bude koristan u svim slučajevima gde treba da obeležite mesta za bušenje rupa. Primer je montaža police sa nevidljivih nosačima. U unapred izbušene rupe postavite kirnere, prislonite na zid u onom položaju u kojem polica treba da se nalazi i blago pritisne uz zid. Na zidu će ostati obeležena mesta gde treba bušiti.

Related articles