Keramika bez pečenja

05/05/2018 Procedure , Projekti 8880 Views
Ako želite da budete kreativni i pravite razne ukrasne predmete od keramike a nemate gde da ih pečete, ne brinite. Evo načina da pravite keramiku bez pečenja.

Pravljenje predmeta od keramike je kreativan i zabavan posao. Problem je što se, na kraju, glina mora ispeći da bi se dobio predmet koji je čvrst i upotrebljiv. Najčešći slučaj je da nemamo odgovarajuću peć za ovaj postupak. Ipak, postoji zamena za glinu od koje možete da napravite keramičke posude koje se izgledom ne razlikuju od onih napravljenih od gline.


Potreban alat: Čekić, posuda za mešanje, špahkla, slamka za vodu, kalup, četka

Potreban materijal: Usitnjeni crep, gips, voda, lak


Prvo što treba je da smrvite crep. Može, naravno u ovusvrhu da posluže i sve vrste cigle ili sl. Čak možete da nađete cigle različitih boja pa će i Vaša grnčarija biti neobičnih boja. Tehnika je jednostavna, uzmite čekić i njime usitnite crep ili ceglu.

Prvo što treba je da smrvite crep. Može, naravno u ovusvrhu da posluže i sve vrste cigle ili sl. Čak možete da nađete cigle različitih boja pa će i Vaša grnčarija biti neobičnih boja. Tehnika je jednostavna, uzmite čekić i njime usitnite crep ili ceglu.


komadići izlomljenog crepa

Sam proces usitnjavanja crepa ili cigle nije baš lagan. Mora se dosta lupati da bi se dobila fina prašina. Sa granulacijom, takođe možete da eksperimentišete. Kako ćete kasnije videti, različita granulacija daje i keramičke posude različite strukture. Dakle, naoružajte se jednim jačim čekićem i strpljenjem pa polako…


usitnjen crep

Naravno, ako imate adekvatnu pomoć ceo posao će biti završen za čas posla.


usitnjen crep, gips, voda i posuda za mešanje

Kada ste to završili ide onaj lakši odnosno kreativni deo. Pripremite posudu u koju ćete zamešati usitnjenu ciglu, gips i vodu kao i kalup po kom ćete oblikovati posudu.


kašika usitnjenog crepa ili cigle

Smesa se sastoji od tri dela usitnjene cigle i


kašika gipsa

Jednog dela gipsa


sipanje vode u smešu od cigle i gipsa

Zatim se dodaje voda. Iako je pravilo da uvek kada se radi sa gipsom on se sipa u vodu a ne obrnuto. U ovom slučaju se radi baš suprotno.


mešanje gipsa, crepa i vode

To je iz razloga kako bi se dobila masa gustine pogodne za oblikovanje. Ukoliko je retka nećete moći ništa oblikovati, sa druge strane ako je suviše gusta brzo će se sušiti i nećete moći lepo da je oblikujete.


oblikovanje saksije

I na kraju onaj kreativni deo. Ovu smesu možete da oblikujete rukom a možete i da se poslužite nekom vrsnom kalupa. U ovom slučaju poslužila je prazna plastična čaša od jogurta kako bi se napravila naka mala saksija. U slučaju saksije nemojte da zaboravite da napravite rupu na dnu kako bi oticao višak vode. U ovom slučaju za taj posao poslužila je plastična slamka.


saksije od keramike bez pečenja

Kada ste sve završili ostavite smesu da se osuši. Gips se prilično brzo suši i već posle nekoliko sati saksija dovoljno očvrsne da se može izvaditi iz kalupa. Ipak potrebno je da se saksije suše otprilike 24 časa kako bi potpuno pčvrsnula i osušile se za naredni korak.


lakiranje keramike bez pečenja

Na kraju saksije je neophodno izlakirati, obzirom da će saksije stalno biti izložene vodi i atmosverskim uticajima.


keramika bez pečenja

Usadite neku malu biljku i divite se svome radu

Related articles