Kantovanje iverice

16/05/2018 Procedure 25602 Views
Ukoliko pravite nešto od iverice kantovanje je nezaobilazan proces. Evo kako se to radi.

Iverica je materijal koji se jako često koristi za izradu komoda, plakara i sl. Najčešće se nalazi u sendviču između dve ukrasne folije prigodnog dezena. Problem je na mestu reza iverice vidi se njena struktura i to estetski ne izgleda dobro. Ova mana se može pokriti kant trakom a sam proces se naziva kantovanje iverice.


Potreban alat: pegla, skalpel

Potreban materijal: kant traka


iverica

Pri sečenju iverice, na bočnim stranicama se otkriva njena struktura. Da bi predmet izrađen od nje bio lepši neophodno je sakriti tu teksturu. To se postiže lepljenjem takozvane kant trake, a sam proces se naziva kantovanje.


kant traka

Za ovo je potrebno da nabavite kant traku istog dezena kao i iverica (može da se nađe u svim radnjama koje se bave prodajom iverica i materijala za stolare, po pristupačnoj ceni).


pegla

I jedna obična kućna pegla


lepljenje kant trake na ivericu uz pomoć pegle

Sam postupak je vrlo jednostavan. Postavite traku preko površine koju želite da kantujete i pritisnite je vrućom peglom. Temperatura aktivira lepak kojim je premazana kant traka sa donje strane i brzo se veže za ivericu. Kada zalepite traku proverite da li je lepo „uhvatila“ na svim mestima. Ako postoje neka mesta sa kojima niste zadovoljni možete da ih ponovo pritisnuti vrućom peglom dok ne budete zadovoljni sa spojem.


rezanje viška kant trake skalpelom

Kada se kant traka ohladi, skalpelom odsecite višak tako što ćete uvek seći pomerajući skalpel na dole prema iverici. Ovim postižete lepši rez. Ukoliko se izveštite ovo je moguće postići jednim potezom.


alat za sečenje kant trake

Za ovo postoji i poseban nož sa kojim ovaj proces ide mnogo brže. Korisno je posedovati ovaj nož ukoliko često kantujete. Ukoliko je to za potrebe Uradi Sam majstora, dovoljan je i skalpel.


Kantovani rub iverice

Na kraju komad iverice bi trebao da izgleda ovako nekako. U početku, ako nemate iskustva sa ovim, ići će Vam malo sporije i možda nećete biti zadovoljni kako spoj izgleda. Ali sa malo vežbe, usavršićete ovaj postupak. Iz tog razloga, možda je bolje da, pre nego što se bacite na pravljenje plakara, malo vežbate na nekim nevažnim komadima iverice.

Related articles