Kako zazidati otvor u zidu

18/05/2018 Procedure 10057 Views
Zazidati otvor starog dimnjaka u zidu ili bilo koji sličan otvor u zidu može se učiniti veoma složenim poslom u koji se neće upustiti mnogi Uradi Sam majstori. Ipak da to nije baš tako pokazuje foto priča u kojoj je objašnjen ovaj ipak jednostavan poduhvat.

Ponekada imamo potrebu zatvoriti, odnosno zazidati, neku rupu u zidu kao što je otvor za dimnjak ili slično. Posao, generalno, nije veliki i možete sami da pokušate da ga uradite.


Potreban alat: četka, špahtla

Potreban materijal: cigla, cement, malter


rupa u zidu

Zazidati otvor starog dimnjaka u zidu ili bilo koji sličan otvor u zidu može se učiniti veoma složenim poslom u koji se neće upustiti mnogi Uradi Sam majstori. Ipak da to nije baš tako pokazuje foto priča u kojoj je objašnjen ovaj ipak jednostavan poduhvat. Za početak treba Vam dobra volja, nešto alata i jedna rupa u zidu.


cigla u rupi na zidu

Otvor u zidu nećete samo zazidati malterom jer bi za to trebalo mnogo više maltera nego što ćemo mi iskoristiti a i moralo bi da se to radi etapno u slojevima sa pauzama između slojeva. Umesto toga iskoristićemo neki materijal za popunu rupe kao što je cigla.


cigla u rupi na zidu

Pre nego bilo šta započnemo treba obraditi ciglu tako da lepo ulazi u otvor u zidu. Pošto se ovde radi o dimnjaku zazidaćemo samo otvor a cev iza će i dalje biti prohodna. Da je reč o nekoj rupi u zidu samo bi je napunili raznim materijalom, šut, cigla i zamalterisali. Ovako pazimo da cev iza bude prohodna.


mešanje smese vode i cementa

Sada se treba napraviti takozvano „mleko“ to je veoma retka smesa cementa koja će da ima ulogu podloge za zidanje. Naravno, može se koristiti i neki drugi građevinski materijali kao što je lepak za pločice ili knaufova smesa za ispunu, u našem slučaju


nanošenje cementne podloge u rupu na zidu

Ovakva podloga se nanosi običnom četkom po ivicama otvora u zidu za koje će se učvrstiti cigle.


rupa u zidu

Nema potrebe nanositi u nekom debelom sloju. Dovoljno je da mleko prodre u zid i veže prašinu i nečistoću kako bi sve to zajedno bila dobra osnova za dalji rad. Ostavite neko vreme da se ova podloga prosuši pre nego što nastavite dalje.


mešanje maltera električnim mešačem

E sada počinje prava stvar. U kofi zamešajte vezivno sredstvo koje može biti malter, lepak za pločice ili slično. Gustoća otprilike treba biti takva da ne silazi sa špahtle, da se ne razliva nego da bude kompaktna masa.


nanošenje maltera u rupu na zidu

Nanesite sloj debljine oko 1 cm po ivicama otvora na zidu


Lepljenje cigle u rupi na zidu uz pomoć maltera

Postavite prvi komad cigle. Pritisnite ga da utone u malter.


Lepljenje cigle u rupi na zidu uz pomoć maltera

Zatim ponovo sloj maltera preko cigle i gornjih ivica otvora u zidu


Postavljanje cigle u otvor

A onda drugi komad cigle.


zazidan otvor u zidu

Sve to povežite sa još maltera, naročito na spojevima, već sada se može reći da je otvor u zidu zazidan ali još malo.


zazidan otvor u zidu

I na kraju još maltera kako bi se sve poravnalo sa zidom. Ostavite da se vezivo dobro osuši i stvrdne pre nego što pristupite gletovanju i farbanju zida. Preporuka je da se na sastavima zida i novog maltera, tamo gde su bile ivice nekadašnjeg otvora u zidu, zalepi mrežica pre gletovanja. Ona će sprečiti eventualno pucanje zida na novim sastavima.

Related articles