Kako skinuti etiketu sa flaše

01/02/2019 Procedure , Saveti 11704 Views
U mnogim Uradi Sam projektima možete da iskoristite razne flaše, bilo da su staklene ili plastične. Ono što tu može da pravi problem je kako skinuti etikete sa flaše. Evo rešenja.

U mnogim Uradi Sam projektima možete da iskoristite razne flaše, bilo da su staklene ili plastične. Ono što tu može da pravi problem je kako skinuti etikete sa flaše. Evo rešenja.


Potreban alat:

Potreban materijal: veća posuda, soda bikarbona, tečnost za pranje sudova, alkoholno sirće


mala staklena flaša od koka-kole

Neke etikete su delimično zalepljene za flašu i one se, relativno lako skidaju. Problem nastaje kod onih etiketa koje su zalepljene celom površinom za flašu. To je najčešće slučaj kod malih etiketa koje ne idu celim obimom flaše. Naš primer je upravo takav. Etikete su čvrsto zalepljene i uklanjanje struganjem predstavlja težak posao.


soda bikarbona, tečnost za pranje sudova i alkoholno sirće

Predstavljamo Vam izuzetno lak način da uklonite ove neželjene etikete. Sve što Vam je potrebno je soda bikarbona, tečnost za pranje sudova i obično alkoholno sirće.


stavljanje staklene flašice u kipuću vodu

Odaberite lonac odgovarajuće veličine tako da može flaša da stane u njega. Ukoliko se radi o velikim flašama, naprimer od vina možete da koristite i sudoperu. Uglavnom u lonac sipajte vode toliko da može da pokrije flašu. Voda mora biti vrela. Ovo je naročito bitno, voda mora da bude kipuća. Ukoliko nije dovoljno vruća proces će biti sporiji, u nekim slučajevima i neuspešan. Dakle, u vrelu vodu spustite flašu sa etiketom.


sipanje sode bikarbone u vodu u kojoj se nalazi staklena flašica

A zatim dodajte jednu punu supenu kašiku sode bikarbone. Sodu bikarbonu možete da kupite u prodavnicama u većem pakovanju i prilično je jeftina.


staklena flaša od koka-kole u vodi

Čim spustite sodu bikarbonu u vruću vodu odmah je vidljiva reakcija.


sipanje tečnosti za pranje sudova u vodu u kojoj se nalazi staklena flašica

Nakon toga dodajte malo tečnosti za pranje sudova. Količina je otprilike deseti deo od količine sode bikarbone.


sipanje alkoholnog sirćeta u vodu u kojoj se nalazi staklena flašica

I na kraju alkoholno sirće. Količina koju sipate je otprilike četiri puta više nego sode bikarbone.


skidanje etikete sa flaše

Reakcija je trenutna. Voda će da “provri” čim sipate prvu kašiku sirćeta. Na površini će se stvoriti pena. Upravo ovo treba da se i desi.


skidanje etikete sa flaše

Flašu malo kotrljajte po šerpi tako da tečnost natopi etikete. U ovoj fazi možete još da dodate sode bikarbone i sirćeta ako hoćete da produžite reakciju.


skidanje etikete sa flaše

I posle 10-15 sekundi etikete same spadaju. Ovo je interesantan način skidanja etiketa ne samo ako želite da iskoristite flašu već i za one kojima je hobi sakupljanje etiketa sa flaša.

Related articles