Kako montirati natikač na kabl

09/08/2018 Procedure 4980 Views
Uputstvo koje Vam slikom i reči objašnjava kako montirati natikač na kabl po principu uradi sam.

Svako je bar jednom u životu imao priliku da  koristi spravu tako čudnog imena kao što je natikač. Često se naziva i „ženski“ priključak. O poreklu ovog imena ili razlozima njegovog nastanka, nekom drugom prilikom…


Potreban alat: šrafciger, skalpel

Potreban materijal: natikač, kabl


Deo je svakog produžnog kabla i u kombinaciji sa utikačem čini spoj između dva provodnika.

Deo je svakog produžnog kabla i u kombinaciji sa utikačem čini spoj između dva provodnika.


rastavljanje natikača

E, sada, da li pravite produžni kabl ili menjate oštećeni natikač na starom, evo pokazne vežbe kako ćete taj posao vrlo efikasno odraditi. Najpre, šrafcigerom ili glinericom treba odšrafiti šraf, ili vijak ako se pridržavamo izraza iz važećeg standarda,  kako bi skinuli plastičnu zaštitu.


rastavljanje natikača

A potom se izvuče mehanizam. Naravno, postoji više modela i sam postupak se donekle može razlikovati od ovog prikazanog, ali princip je isti. Model na slici se u praksi pokazao veoma praktičan pošto se sa lakoćom može montirati i na provodnike sa većim prečnikom. Kod nekih modela to predstavlja problem pošto nema mesta u samom telu.


delovi natikača

Dakle suština je ista za sve modele. U sredini se nalazi stezaljka sa šrafom na koju treba montirati zaštitni provodnik ili uzemljenje. Ona je žuto – zelene boje. Na preostale dve stezaljke učvršćuju se nula i faza, odnosno, plavi i braon provodnik (fazni provodnik je često i crne boje). Koja od njih dve na koji šraf nije važno.


postavljanje natikača na kabl

Pre nego što počnete sa montažom natikača, ako imate model koji smo mi uzeli kao primer, provucite kabl kroz plastični deo, kao na slici. Ako ovo propustite da uradite jako ćete se iznervirati kada na kraju shvatite da sve morate sve što ste sastavili i demontirati kako bi na kabl navukli neku glupu plastiku. Zato prvo plastični deo natikača na kabl pa idemo dalje.


trožilni kabl

Ako prislonite provodnik uz kontakte lako ćete odrediti kolika dužina provodnika Vam je potrebna i na toj dužini ćete skalpelom skinuti izolaciju.


montiranje natikača na kabl

Potom ćete pritegnuti provodnike na stezaljkama na način kako je to malo pre objašnjeno. Pri ovome pazite da se provodnici bez izolacije nikako ne dodiruju. Ako ipak napravite takvu grešku u trenutku isprobavanja Vašeg dela, bićete  lepo osvetljeni svetlošću voltinog luka a jako buum će označiti kraj života jednog topljivog osigurača.


montiranje natikača na kabl

Pošto ste ipak proverili da nema dodirivanja golih žica stegnite šrafove na plastici koja drži kabl i


montiranje natikača na kabl

Sastavite natikač


montiran natikač na kabl

Na kraju bi to bi trebao biti odgovor na pitanje kako montirati natikač na kabl.

Related articles