Kako ispustiti vodu iz potisnog bojlera

30/05/2018 Procedure 53705 Views
Kada se pojavi potreba za promenom grejača u potisnom bojleru ili želite samo da očistite bojler od kamenca, biće Vam neophodno da ispustite vodu iz bojlera. Pogledajte kako se to radi.

Kada se pojavi potreba za promenom grejača u potisnom bojleru ili želite samo da očistite bojler od kamenca, biće Vam neophodno da ispustite vodu iz bojlera.


Potreban alat: ključ ili univerzalni ključ sa pomerivim čeljustima, crevo od veš mašine,  cevasti ključ, skalpel, ispitna lampa ili glinerica.

Potreban materijal:


Zatvaranje ventila za vodu

Pogledajte kako, po principu Uradi Sam, da ispustite vodu iz potisnog bojlera. Pre nego što bilo šta počnete da radite obavezno isključiti osigurač na koji je vezan bojler, odnosno odvojiti bojler od električno napajanja. Proverite da li u bojleru ima vruće vode. Ako je odgovor potvrdan pustite da istekne na česmi sva topla voda. Sledeće što treba da uradite  je da zatvorite dotok vode u bojler. Odnosno zavrnite ventil koji se nalazi u blizini bojlera.


puštanje vode na česmu

Proverite na česmi (vruća voda) da li voda iz bojlera teče. Ukoliko ne odgovor negativan možete nastaviti dalje. Za sada ostavite česmu u tom položaju (moguće isticanje vruće vode).


odšrafljivanje nepovratnog ventila na potisnom bojleru

Zatim otpustite cev ispod sigurnosnog ventila kao na slici. Time će te dozvoliti da vazduh uđe u bojler i prekine vakuum koji drži vodu. Na česmi će izaći neka količina vode. Potom zatvorite česmu. Isteći će voda koja se nalazi iznad nivoa cevi u bojleru za toplu vodu. Posle toga otpustite i sigurnosni nepovratni ventil toliko da možete da ga odvrnete rukom.


Stavljanje plastične cevi na izvod bojlera

Ukoliko je bojler iznad kade, logično vodu ćete ispustiti u kadu ispod. Ali ako bojler nije iznad kade valja pribeći jednom triku koji čak ni mnogi majstori ne koriste a predstavlja veoma elegantno rešenje ovog problema. Poslužiće Vam crevo od veš mašine za odvod vode. U jednoj ruci držite kraj creva a drugom odvijte sigurnosni ventil. Kada skinete ventil na njegovo mesto navucite crevo. Bez brige, po skidanju ventila neće poteći voda jer je i dalje drži vakuum u bojleru.


postavljena plastična cev na izvod iz bojlera

Interesantno je da je prečnik creva identičan prečniku cevi na potisnom bojleru tako da se to sve lepo uklapa i lako se postavlja.


odšrafljivanje cevi na bojleru

Sada treba ispustiti vodu iz bojlera. Jednom rukom držite crevo od veš mašine (da ga pritisak vode ne svuče sa cevi bojlera) a drugom popustite cev vruće vode na bojleru. To će dozvoliti ulazak vazduha u bojler i nestanak vakuuma koji je držao vodu.


ispuštanje vode iz bojlera pomoću plastičnog creva

Na drugi kraj creva poteći će voda iz bojlera koju možete sprovesti u kadu ili WC šolju. Moguće je poremetiti ovaj vakuum i prostim otvaranjem vruće vode na česmi ali bi pražnjenje bojlera trajalo mnogo duže. Zbog toga je mnogo praktičnije odviti cev za vruću vodu na bojleru. Posle nekog vremena bojler bi se ispraznio i mogli bi da pristupite zameni grejača ili čišćenju kamenca iz bojlera. Posle toga naravno treba i napuniti bojler vodom…


sečenje kudelje uz pomoć skalpela na potisnom bojleru

Ukoliko postoje ostaci stare kudelje, treba je odstraniti.  Nekada je ona čvrsto fiksirana za cev, koristite skalpel ili šrafciger kako bi je uklonili.


kudelja

U prodavnicama se kudelja kupuje u smotuljcima i vrlo je jeftina. Uzmite jedan „pramen“ kao na slici.


namotavanje kudelje

Za dihtovanje sastava cevi i bojlera postoji više načina, mi smo se odlučili za dihtovanje kudeljom. Postavite „pramen“ kudelje dijagonalno preko navoja. Možete malo bonsekom „nareckati“ navoj ukoliko Vam kudelja kliže sa navoja.


namotavanje kudelje 

Zatim svaki kraj za sebe u suprotnim smerovima namotavajte od kraja navoja prema gore. Otprilike, planirajte da do kraja navoja „potrošite“ polovinu dužine kudelje


namotavanje kudelje

Kada dođete do kraja navoja objedinite oba kraja i zajedno nastavite da ih namotavate prema kraju navoja u smeru kretanja kazaljke na satu. Tako Vam se kudelja neće odmotavati pri navijanju šrafa. Na početku ostavite jedan korak navoja kako bi lakše uhvatio šraf.


prskanje WD-40 na kudelju

Pre navrtanja šrafa potrebno je kudelju premazati nekim lubrikantom. Obično se za ovu svrhu koristilo laneno ulje ali sasvim dobro tu ulogu izvršava i čuveni WD 40 sprej. U nedostatku njega koristiće i sapun, jestivo ulje ili bilo šta slično. Na ovaj način će kudelja biti čvrsto na cevi a šraf će lako kliziti dok se useca u navoj.


montiranje nepovratnog ventila na potisni bojler

Potom navrnite zaštitni ventil. I ovde nemojte da preterujete sa stezanjem, kasnije ćete imati još mogućnosti da malo pritegnete ukoliko pušta vodu na spoju. Sa kudeljom je dobra stvar pošto ona upija vodu i širi se. Time još više dihtuje. Ova osobina omogućava da ukoliko spoj ne propušta vodu odmah po montiranju kasnije neće sigurno pošto će kudelja još dodatno da nabubri.


montiranje nepovratnog venitla na potisni bojler

Sada dolazi na red povezivanje cevi. Ne zaboravite klingerit koji će sprečiti curenje vode na sastavu. Kao i do sada ne preterujte sa stezanjem. Kasnije ćete imati prilike da dotegnete ukoliko bude bilo potrebe.


brisanje vode sa sastava cevi i bojlera

Kada je sve na svom mestu počinjete sa pripremom za puštanje u rad bojlera. Najpre papirom osušite sva mesta spojeva. Kada pustite vodu, ukoliko neki spoj propušta, lako ćete to uočiti ukoliko su spojevi bili suvi.


puštanje vode na ventilu

Sada pustite na česmi  vruću vodu i potom polagano počnite da odvrćete sigurnosni ventil. Tada počinje punjenje bojlera vodom. Na česmi, primetićete šištanje vazduha. To je vazduh koji izlazi iz bojlera pošto ga voda potiskuje napolje.


voda teče na česmi

U jednom trenutku će na česmi da potekne voda. To je znak da je bojler napunjen vodom. Ali kao što kaže narodna izreka: „Prvi mačići se u vodu bacaju“, tako će da bude i sa ovom prvom vodom. Ona je, primetićete, žuta. Pustite da oteče neka količina vode koja će da spere unutrašnjost bojlera. Kada poteče bistra voda, zatvorite česmu.


regulacija temperature na bojleru

Pošto ste se uverili da na spojevima nigde ne curi voda (ukoliko negde curi, dotegnite onoliko koliko je potrebno da curenje vode bude zaustavljeno), sada spajate bojler na električnu mrežu. Uključite automatski osigurač ili uvrnite odgovarajući topljivi osigurač i okrenite termostat na bojleru u smeru kazaljke na satu dok se ne upali kontrolna lampica.


ispitivanje prisustva struje na cevima bojlera

Ali ne dirajte metalne delove na bojleru. Pre toga dobro je proveriti da li postoji napon na tim delovima. Dakle uzmite u ruku probnu lampu ili glinericu kako je još neko naziva i sa njom dotaknite na više mesta metalne delove bojlera. Ukoliko napona nema to je dokaz da ste u bojleru sve vodove ispravno spojili.


vodoinstalater

Ukoliko Vam sve ovo deluje suviše komplikovano ili ne želite da prljate ruke danas, pozovite profesionalnog vodoinstalatera i Vaš problem će biti kao rukom odnešen 🙂

Related articles