Jelkica za novogodišnju jelku

23/12/2018 Projekti , Za decu 4445 Views
Za doček nove godine, pored dobre hrane i pića, spremamo i interesantne ukrase za jelku. Pogledajte kako sami da napravite ukras za jelku u obliku jelke.

Vreme nove godine. Za doček nove godine, pored dobre hrane i pića, spremamo i interesantne ukrase kako bi novogodišnja jelka bila što lepše i originalnije ukrašena. U prodavnicama može da se kupe gomila ukrasa za jelku, ali ipak je mnogo lepše kada ukrase sami napravite. Pogledajte kako se prave ovi originalni ukrasi u obliku jelkica.


Potreban alat: lenjir, olovka, kombinovani lenjir, ručna testera, šmirgl papir, bušilica, burgija, dleto, četkica

Potreban materijal: tanka drvena letvica, akrilne boje, konac


tanka drvena letvica

Ukras za novogodišnju jelku u obliku jelke ćemo praviti od drveta. Za ovu priliku treba nam tanka drvena letvica. Ova letvica ima debljinu od 4mm.


drvena gajbica za voće i povrće

Odgovarajuću letvicu smo našli na drvenoj gajbici koja se koristi za transport voća i povrća. Do ovih gajbica je lako doći. Sve što treba da pitate u lokalnoj prodavnici koja prodaje voće i povrće. Za njih su ove gajbice ambalaža koje se treba rešiti posle prodaje voća i povrća. Budite sigurni da nećete imati problema sa nabavkom ovih gajbica.


rastavljena drvena gajbica za voće i povrće

Ako rastavite ovu gajbicu dobićete gomilu tankih letvica koje možete koristiti u Vašim projektima. Ove letvice nisu baš nekog naročitog kvaliteta. Izrađene su od mekog drveta i imaju dosta rupa od eksera posle rastavljanja gajbice. Ali za projekte, kao što je jelkica za novogodišnju jelku su savršene.


merenje drvene letvice lenjirom

Prvo što treba da uradite je da po sredini letvice povučete liniju. To nebi trebalo da bude problem, izmerite širinu, podelite tu vrednost sa dva i vrednost rezultata odmerite od ivice letve. Možete da koristite i pomagalo za određivanje sredine. Ali pogledajte još jedan interesantan i veoma lak način. Početak lenjira (oznaka nule na lenjiru) postavite na jednu ivicu letvice. A sa drugom ivicom poravnajte neki broj koji je deljiv sa 2


obeležavanje mesta na drvenoj letvici

U našem slučaju je to broj 8. Osam podeljeno sa dva je 4. Sada, držeći lenjir u istom položaju označimo tačku koja se nalazi na broju 4. To je sredina letvice


crtanje linije na sredini drvene letvice

Na ovaj način označite dve tačke na letvici. Uz pomoć lenjira i olovke spojite ove dve tačke pravom linijom. Linija prolazi tačno po sredini letvice. Od ivice odmerite na liniji 8cm i označite ovo mesto


crtanje linije na drvenoj letvici uz pomoć kombinovanog lenjira

Uz pomoć kombinovanog lenjira povucite liniju koja prolazi kroz označenu tačku i normalna je na liniju na sredini letvice


trougao nacrtan na drvenoj letvici

Sada povežite krajeve ovih linija tako da formiraju trougao. To je krošnja buduće jelkice.


jelkica nacrtana na drvenoj letvici

Naravno, svakoj jelki treba i stablo. Stablo ima dimenzije 2×1 cm. Nacrtajte ga kao na slici.


sečenje drvene letvice ručnom testerom

Jelku isecite ručnom testerom po linijama koje ste prethodno nacrtali


sečenje drvene letvice ručnom testerom

Sitne detalje isecite lučnom testerom.


šmirglanje ivica jelkice od drvene letvice

Ivice obradite šmirgl papirom


obeležavanje mesta za bušenje rupe u jelkici od drveta

Za kačenje ove jelkice na novogodišnju jelku Vam je potrebna i alka od konca. Za to će trebati jedna rupa. Od vrha jelke odmerite 1,5 cm na središnjoj liniji.


bušenje rupe na jelkici uz pomoć bušilice

Na označenom mestu, bušilicom izbušite rupu. Za rupu koristite neku manju burgiju. Prečnik rupe treba da bude tek malo veći nego debljina konca. U našem slučaju smo krositili burgiju prečnika 2.5 mm.


pravljenje nazubljene ivice na jelkici uz pomoć dleta

Ivice jelke, zapravo nikada nisu ravne, pa neće ni kod ovih naših jelkica. Da bi napravili “grane” koristite dleto. Dletom malo zarežite ivice jelke tako da dobijete karakteristične neravnine, kao na slici.


farbanje jelkica akrilnim bojama

I na kraju farbanje. Mi smo koristili akrilne boje ali može i bilo koje druge kao što su tempere ili vodene boje. Za ukrašavanje ovih jelkica možete koristiti i druge materijale kao što su kuglice stiropora, šljokice i sl.


provlačenje konca kroz novogodišnju jelkicu

Na kraju Vam ostaje da provučete konac kroz rupu na vrhu jelkice i vežete čvor.


Jelkica za novogodišnju jelku

I to je to. Po izboru, jelkicu možete da izlakirate kako bi površina bila sjajna ali i ne morate.  Okačite ove jelkice na novogodišnju jelku i samo još dobro društvo da dođe. Zabava može da počne.

Related articles