Improvizovani marker za obeležavanje

23/03/2019 Improvizacije 2740 Views
Alat koji se koristi za iscrtavanje paralelnih linija na drvetu se često koristi u stolariji. Improvizujte i napravite jedan takav alat

Možda je malonelogičan naziv “marker za obeležavanje” ali se radi o jednom veoma kroisnom alatu koji ćete koristiti veoma često ako se bavite obradom drveta. Čemu služi ovaj alat? Generalno, to je alat za obeležavanje. Pomoću njega možete da povučete liniju koja je potpuno paralelna sa ivicom neke daske ili letve. Ovakve paralelne linije, prilikom obrade drveta imaju mnogo primena. U ovom postu nećemo pokazati kako se pravi klasičan obeleživač već improvizovani. Bez obzira štonosi naziv improvizovani, upotrebna vrednost je i dalje velika.


Potreban alat: kombinovani lenjir, olovka, šilo, kljunasto pomično merilo, bušilica, glodalica, turpija, šrafciger

Potreban materijal: drvena letvica, šraf za drvo


drvena letvica i šraf

Ovo je jedan od onih projekata gde Vam ne treba puno materijala. Ustvari potreban Vam je jedan komad Dimenzije letvice supotpuno proizvoljne pa je i mesto za šraf potpuno proizvoljno. U našem slučajusmo koristili letvicu dimenzija 12x6x2 cm. Od ivice, kombinovanim ljenjirom odmerimo 1.5 cm i obelžimo.letvice, koji je ostao od nekog ranijeg projekta i jedan šraf za drvo. I to je sve.


obeležavanje mesta na letvici uz pomoć kombinovanog lenjira

Dimenzije letvice supotpuno proizvoljne pa je i mesto za šraf potpuno proizvoljno. U našem slučajusmo koristili letvicu dimenzija 12x6x2 cm. Od ivice, kombinovanim ljenjirom odmerimo 1.5 cm i obelžimo.


obeležavanje mesta na letvici uz pomoć kombinovanog lenjira

Zatim od kraja letvice odmerimo 2.5 cm i obeležimo to mesto


obeležavanje mesta na letvici uz pomoć šila

Na mestu gde se ove dve oznake seku, šilom označimo mesto za šraf.


merenje prečnika šrafa šublerom

Kako za ovajprojekat koristimo tvrdo drvo neophodno je, bušilicom, izbušiti pilot rupu. Burgiju za ovu rupu ćemo odabrati u osnosu na prečnik šrafa tako štoćemo šublerom, mereći između navoja,izmeriti prečnik šrafa.


bušenje drvene letvice bušilicom

U setu burgija izaberemo onu čiji prečnikodgovara izmerenom prečniku šrafa i izbušimo pilot rupu na mestu koje jeoznačeno šilom.


glodalo

Sledeća stvar koju treba uraditi je da se obore, odnosno zaoble ivice ove letve. Ako ovo uradimo mnogo će biti prijatnije držati ovaj alat u ruci. Mi smo kosristili glodalicu za ovaj posao sa oblikom bita ili glodala kao na slici.


drvena letvica

Ukoliko nemateglodalicu ove rubove možete da zaoblite šmirgl papirom, dletom ili ručnim rendetom. Dakle, ne mora toestetski da bude idealno, bitna je funkcija.


oštrenje šrafa turpijom

Pre ušrafljivanja šrafa moramo na njemu da uradimo neke male modifikacije. Do sada ste već shvatili kako će da funkcioniše ovaj obeleživač. Ono što pravi liniju na drvetu je ustvari glava šrafa. Iz tog razloga ivice glave šrafa moraju biti oštre. Najlakši način da naoštrite ivice glave šrafa je da deo šrafa sa navojem uhvatite u steznu glavu bušilice, prislonite ivicu šrafa na turpiju i polako pokrenete bušilicu. Na ovaj način ćete brzo i ravnomerno naoštriti ivicu glave šrafa.


ušrafljivanje šrafa u drvenu letvicu uz pomoć šrafcigera

Na kraju ostaje samojoš da sastavite ovaj obeleživač. Šrafcigerom ušrafite šraf na mestu pilot rupe tako da ostane da viri nekih 1 cm od površinedrveta. I to je to.


improvizovani marker za obeležavanje

Korišćenje ovog obeleživača je krajnje jednostavno. Prislonite drveni deo obeleživača na stranicu letvice na kojoj treba da se iscrta paralelna linija, prislonite glavu šrafa na površinu i povucite obeleživač prema sebi pritiskajući glavu šrafa na površinu radnog materijala. Da bi dobili dublju liniju i time vidljiviju prevucite glavu šrafa više puta. Rastojanje linije od ivice daske se podešava odvrtanjem ili zavrtanjem šrafa. Mana ovog obeleivača je ograničeno rastojanje linije od ivice. Ono je uslovljeno dužinom šrafa i može da iznosi nekoliko cm. Ovaj obeleživač je pogodan za neke male projekte od drveta.

Related articles