Improvizovana posuda za mešanje epoksi lepka

19/01/2019 Improvizacije 3314 Views
Dvokomponentni epoksi lepak je izuzetno koristan lepak. Kako koristiti ovaj lepak kada se izgubi posudica u kojoj se komponente mešaju. Pogledajte rešenje.

Dvokomponentni epoksi lepak je izuzetno koristan lepak. U uradi sam projektima ima široku primenu. Za mešanje dve komponente, lepka i aktivatora, dobija se u kompletu posebna posudica i mala lopatica. Ova posudica je malih dimenzija i najčešće se zagubi pre nego što se potroši epoksi lepak. Nemojte da brinete, uvek možete uzeti improvizovanu posudu za mešanje epoksi lepka.


dvokomponentni epoksi lepak, posudica za mešanje i plastični štapić

Dvokomponentni epoksi lepak se, kao što samo ime kaže, sastoji od dve komponente. Lepka i aktivatora. Izuzetno izdržljiv i otporan lepak sa velikom vezivnom moć. Područje primene ovog lepka je veoma široko. Uglavnom se koristi za ostvarivanje krutih veza kod materijala kao što su metal, keramika, drvo, neke vrste plastike i sl.


istiskivanje dvokomponentnog epoksi lepka u posudicu za mešanje

Obično se ovaj lepak pakuje u dva odvojena šprica, koji prilikom istiskivanja, oba klipa istiskuju istu količinu lepka i aktivatora. Svaka komponenta, zasebno, nema osobine lepka i dok su odvojene mogu da se čuvaju u dugom vremenskom roku. Zbog ovoga ovaj lepak možete koristiti više puta bez bojazni da će se ostatak stvrdnuti ili slično. Istisnete količinu koja Vam je potrebna, zatvorite špriceve i odložite ih do sledeće prilike kada Vam ponovo bude zatrebao epoksidni lepak.


mešanje dve komponente epoksidnog lepka

Prilikom mešanja dve komponente dolazi do hemijske reakcije i stvara se lepak koji se nanosi na površinu koja se lepi. Kada kupite ovaj lepak, u kompletu, dobijate i malu posudu za mešanje lepka. Problem je što se ova posudica izgubi pre nego što se lepak potroši.


uputstvo za upotrebu dvokomponentnog epoksi lepka

Rešenje ćemo potražti u osobini epoksidnog lepka koji ne može da lepi neke vrste plastika kao što je polietilen, polipropilen i teflon. Moramo pronaći posudu izrađenu od ovih plastika.


McFlurry

Naći ćete je na potpuno neočekivanom mestu. U poznatom lancu brze hrane Mek Donalds postoji poslaslica pod nazivom McFlurry.


plastična kašika od McFluury

Kada se dobro osladite vrlo ukusnim šejkom zadržite plastičnu kašičicu kojom je McFlurry izmešan.


sipanje dvokomponentnog epoksi lepka u kašiku od McFlurry

Upravo ova kašičica je napravljena od plastike koju epoksidni lepak ne lepi.


mešanje dvokomponentnog epoksi lepka u kašici od McFlurry

U kašičicu istisnike određenu količinu lepka i aktivatora i dobro ih izmešajte. Epoksidni lepak je spreman za primenu.


osušeni dvokomponentni epoksi lepak u kašici od McFlurry

Lepak se neće zalepiti za ovu kašičicu čak i ako  se ostavi da se potpuno stvrdne. Lako se odlepljuje bez primene bilo kakvog alata.

Related articles