Filtriranje voska

10/03/2019 Procedure 5116 Views
Pčelinji vosak možete da nabavite kod pčelara ili da istopite korišćene voštane sveće. Da bi dobili čist vosak bez nečistoća morate da ga filtrirate. Pogledajte kako.

Pčelinji voska je izuzetan materijal koji ima jako široku primenu. I u Uradi Sam projektima može da se nađe kao nezamenljiv materijal kao što je prikazano u foto-priči pod nazivom polir pasta za drvo od voska. Zavisno od porekla voska koji koristite on može sadržati i neke nečistoće. Upravo o tome ovde pričamo, kako izbaciti te primese i kako očistiti pčelinji vosak.


Potreban alat: papirni ubrus, cediljka, posuda

Potreban materijal: vosak


vosak

Ako, naprimer, hoćete da iskoristite pčelinji vosak koji je preostao od iskorišćenih sveća napravljenih od pčelinjeg voska moraćete da filtrirate ovaj vosak. U ovom vosku se nađu čestice gareži, ostaci pamučnog fitilja i slično. Filtriranjem voska otklanjamo ove nečistoće.


papirni ubrus, cediljka i metalna posuda

Za filtriranje, naravno treba filter. Možete da koristite filter za kafu ali i običan papirni ubrus koji se nalazi, gotovo u svakoj kuhinji. Pored toga će Vam trebati i jedna metalna cediljka koja će da podrži filter i posuda u kojoju će da ode filtrirani vosak.


priprama za filtriranje voska

U posudu ulijte vrelu vodu, otprilike polovina zapremine. Zatim na nju stavite metalnu cediljku i na kraju u cediljku filter, ubrus papir.


priprema za filtriranje voska

Na kraju u filter stavite vosak. Topljenje voska će biti mnogo brže ako se isitni na male komade.


topljenje i filtriranje voska

Celu ovu skalameriju stavite u rernu i podesite temperaturu na manji nivo. Vosak se topi već na 55 – 65 stepeni celzijusa. Ne treba preterivati sa temperaturom jer samozapaljenje voska nastajne na 290 stepeni celzijusovih. Ne bi trebalo da u Vašoj rerni dostignete ovu temperaturu ali opreznosti nikada dovoljno. Dakle, podesite neku manju temperaturu u rerni i pustite da se vosak polako otopi.


isfiltrirani vosak

Kada se vosak potpuno istopio, samo isključite grejanje rerne i ostavite ga da se ohladi postepeno. Zašto bitno postepeno hlađenje voska. Ukoliko su neke čestice nečistoće prošle kroz filter (što je malo verovatno) one će se nataložiti u sloju između vode i sloja voska tako da taj sloj kasnije lako možete mehanički odstraniti. Ovo će se desiti samo ako se vosak hladi polagano i date dovoljno vremena se nečistoe istalože na dnu sloja voska. Ukoliko se vosak brzo ohladi čestice nečistoće će ostati zarobljene unutar voska.


isfiltrirani vosak

Nakon hlađenja vosak se stvrdne i pluta na vodi. Ovo je moguće zbog osobine voska da se ne otapa u vodi i lakši je od vode i zato se prilikom hlađenja izdvaja iznad vode.


čisti pčelinji vosak

Sve što trebate, na kraju da uradite, je da izvadite žuti disk iz posude koji se sastoji od čistog pčelinjeg voska.


papir natopljen voskom

Još nešto za kraj, nemojte da bacate papir koji Vam je poslužio za filtriranje voska. U njemu se nalazi izvesna količina voska. Prilikom zapaljenja ovog papira imaćete dugo vremena konstantan plamen koji vetar ne može da ugasi. Ovaj papir je idealan za potpaljivanje roštilja u šumi.

Related articles