Farbanje stolarije uljanom bojom

23/06/2018 Procedure 24980 Views
Kada drvenu podlogu dobro pripremite, farbanje stolarije uljanom bojom je jedan jako zanimljiv posao u kome ćete uživati.

Farbanje stolarije uljanom bojom je posao koji će Vas zabaviti nakon što ste se pošteno namučili sa pripremanjem stolarije za farbanje  i  gitovanjem drvene stolarije. Predstoji Vam jedan lagan posao posle koga će nastupiti najveća promena izgleda prozora.


Potreban alat: Moher valjak, posuda za farbu, četka, šmirgl papir

Potreban materijal: Krep traka, razređivač za uljane boje, , malo tovatne masti, uljana osnovna i lak farba


ćošak prozora

Ako se se pitali, šmirglajući okvire prozora „ima li kraja ovom poslu?“ evo i odgovora na to pitanje. Početak kraja ovog mukotrpnog posla počinje oblepljivanjem krep trakom svih delova koje ne želite da ofarbate. To su zidovi, staklo (ukoliko ga niste vadili) i sl. Potrudite se da ovaj deo odradite pedantno jer će od ovoga umnogome da zavisi i konačni izgled prozora.


oblepljena šarka krep papirom

Ono što često ljudi zaborave da zaštite, a Vi nemojte, to su šarke za prozore i vrata. Ukoliko njih zafarbate potrošićete dosta vremena skidajući tu farbu jer preko nje ne možete da stavite prozor ni vrata.


molerski valjak i posuda za boju

Sledeće što treba da spremite je alat. U farbarama ili bolje opremljenim prodavnicama možete da nađete plastične kadice u koje se sipa farba. Naročito su pogodne što imaju deo na kojem se oceđuje valjak od suvišne boje. Naravno, ukoliko nemate ovakve posude možete da iskoristite bilo koje druge. Najbolje neku koja Vam više ne treba jer je skidanje uljane boje malo teži posao.


valjak za molere

Što se tiče alata za nanošenje boje obično se u Uradi Sam varijanti najčešće koristi valjak. Inače, boja može da se nanosi i četkom i uz pomoć kompresora, ali o tome u nekoj drugoj foto priči. Koji valjak odabrati? U farbari ćete naći veliki izbor valjaka po veličini i materijalu od koga su napravljeni. Za farbanje uljanom bojom možete koristiti sunđeraste valjke. Oni služe za nanošenje lakova, uljanih i akrilnih boja ali nisu otporni na rastvarače. Mnogo bolje je ako nađete takozvani moher valjak. On je otporan na sve hemijske reakcije i njime se boja ravnomerno rapoređuje bez pravljenja balončića ili brazdi. Moher je inače naziv za materijal ili vrstu vune koja se dobijala od dlake angora koza. Naravno, teško je poverovati da su proizvođači jurili te koze i šišali kako bi Vam napravili valjak. Pa i nisu. U međuvremenu su razvijeni materijali koji potpuno oponašaju karakteristike originalne moher vune tako da je naziv ostao isti ali je posredi neki drugi materijal.


farbanje stolarije uljanom bojom pomoću valjka

Pre samog farbanja završnim lakom morate da nanesete sloj podloge ili osnovne boje. Kada kupujete farbu tražite od prodavca i podlogu od istog proizvođača jer se tako dobijaju najbolji rezultati. Različiti proizvođači imaju različite tehnike pravljenja farbe tako da se nekada može desiti da pologa jednog proizvođača nije baš dobra za farbu drugog proizvođača. Samo farbanje je intuitivno i nema se šta posebno objašnjavati. Zamočite valjak u boju, ocedite višak, valjate sa njim levo desno dok celu površinu ne prekrijete sa osnovnom bojom i to je to. Za spoljašnju stolariju preporučuje se nanošenje dva sloja podloge. Jednom uzduž a jednom popreko površine koju farbate.


uljani razređivač i valjak za molere

Kada kupujete uljanu farbu obavezno kupite i litar razređivača za uljane boje. Pored toga što ćete sa njime oprati ruke koje će sigurno biti zamazane farbom koristan je i za čišćenje alata. Posle nanošenja podloge morate sačekati neko vreme, zavisno od temperature i vlage vazduha, najčešće nekoliko sati. Za to vreme da Vam se boja ne bi stvrdnula četke i valjak potopite u razređivač. Kada Vam ponovo zatrebaju samo ih dobro ocedite od razređivača i oni su spremni za dalji rad. Inače, manje fleke na rukama, ukoliko vam razređivač iritira kožu, možete da skinete i sa jestivim uljem.


farbanje stolarije četkom

Za uglove ili nepristupačna mesta koristite male četke. Kod farbanja četkom trudite se da farbu nanesete u što manje poteza i kada je nanesete ništa više ne popravljajte. Dozvolite boji da se lepo razlije i formira neprekidnu površinu pre nego što počne da se suši i stvrdnjava. U suprotnom na tim mestima će se pojaviti brazde i kapljice. Inače, pravilo je da se prvo farbaju rubovi i male površine a tek onda one veće. Ako želite vrhunski izgled stolarije, kada se osnovna farba potpuno osuši prešmirglajte površine finim šmirgl papirom sa blagim pritiskom na podlogu kako bi se ispravile eventualne nepravilnosti.


ofarbani sims od prozora

Pre nanošenja završnog laka dobro ga promućkajte kako bi bio potpuno homogen. Posle toga nanosite završnu lak farbu na isti način kao i osnovnu. Ako je moguće poželjno je stolariju farbati u horizontalnom položaju (vrata, prozori) jer se boja lepše razleva u jednoličan sloj i daje lepši završni izgled. Završni premaz je poslednji sloj i treba ga pažljivo naneti. On daje, osim završnog zaštitnog sloja, i estetski izgled stolariji kao i kvalitet posla koji ste obavili. Ako pročitate uputstvo videćete da se ta farba koristi kako za drvo tako i za metal pa Vam je ovo prilika da osvežite limene simsove oko prozora. Naravno ako se stara farba ne guli i u dobrom je stanju. U suprotnom pogledajte foto priču farbanje metala.


šmirglanje šarke na vratima

Još jedan detalj za kraj. S obzirom da ste sada skinuli prozore i ko zna kada opet, ovo je idealna prilika da šmirglanjem odstranite koroziju koja je obično prisutna na mestima gde metal nije zaštićen.


podmazivanje šarke na vratima tovatnom mašću

Nakon što oprašite i dobro očistite ošmirglanu površinu nanesite tovatne masti na mesto klizanja šarki. Ova mast će u prvom redu šarke štititi od vlage ali će i sprečiti škripanje i omogućiti lakše otvaranje i zatvaranje prozora.

Related articles