Elektronske ukrasne sveće

01/12/2019 Projekti 1763 Views

Nakon zimske promene vremena smrkava se vrlo rano. Zbog toga, da bi napravili lepšu atmosferu u svom životnom prostoru mnogi za dekoraciju koriste ukrasne sveće. Igra svetlosti sveća, a posebno kada se nalaze u ukrasnim raznobojnim staklenim držačima zaista oplemenjuje prostor i donosi prijatnu toplu atmosferu u mračna popodneva i duge zimske noći.


Potreban alat:

Potreban materijal: LED diode, selotejp, dugmetaste baterije


selotejp, dioda, baterija

S obzirom na to da ostavljena zapaljena sveća nosi veliku opasnost od izazivanja požara posebno kada zaspimo i zaboravimo da je ugasimo, predlažemo vam da umesto pravih sveća koristite alternativu – LED diode odnosno jasnije rečeno svetleće diode.


led dioda

LED dioda je elkektronska komponenta koja kada se njena duža nožica spoji na + pol dugmetaste baterije (kao za sat) od 1,5V, a kraća na minus pol proizvodi svetlost. Najčešće se u prodavnicama elektronskih komponenti mogu naći LED diode koje proizvode crvenu i zelenu svetlost ali se pored njih mogu nabaviti i plave, bele, žute, narandžaste…


led dioda svetli

Dobra strana LED diode je što se jednostavno priključuje na dugmetastu bateriju i prilikom svetljenja se ne zagreva pa je bezbedna za upotrebu. S druge strane troši malo struje pa baterija traje dugo. Kako da napravite elektronsku ukrasnu sveću? Prvo je potrebno da spojite nožice led diode sa baterijom kao što je to gore opisano. Nakon što ste nožice LED diode spojili na bateriju i uverili se da svetli…


selotejp traka

…uzmite komad lepljive trake…


spajanje diode i baterije selotejp trakom

…i njome obmotajte bateriju tako da se ne može odvojiti od LED diode i da ona nastavi da svetli.


elektronska ukrasna sveća

Nakon toga LED diodu koja svetli zajedno sa baterijom postavite u ukrasnu staklenu posudu za sveću.


elektronska ukrasna sveća

Na ovaj način dobili ste lep i bezbedan svetleći ukras za svoj dom koji će vam ulepšavati životni prostor tokom predstojećih hladnih dana.

Related articles