Držač olovaka od audio kaseta

07/05/2018 Projekti , Za decu 3185 Views
Audio kasete su nekada bile popularni nosioci zvuka ali za  njih se može, slobodno reći da ih je vreme pregazilo i da su izbgubile svrhu. Evo ideje kako ponovo da budu korisne.

Audio kasete, pored gramofonskih ploča su nekada bili jedini nosioci zvuka. Za audio kasete se slobodno može reći da ih je vreme pregazilo. Ipak zbog svoje velike popularnosti u svoje vreme audio kasete se još uvek mogu pronaći na tavanima, podrumima i drugim skrivenim mestima u kući.

 


Potreban alat: Četkica, olovka, makaze

Potreban materijal: akrilne boje, termo-lepak, karton


autio kasete

Iako su danas  audio kasete  potpuno neupotrebljive, evo jedne ideje koja će ih spasiti kontenera i udahnuti im novi život.


autio kasete

Na svakoj audio kaseti se nalazi papirna etiketa na kojoj piše spisak pesama koje su snimljene na kaseti, autor, izvođač i sl. podaci. Za ovaj projekat, kasetu možete ostaviti u ovom izvornom obliku. Ako ne želite takav izgled možete da pokušate da skinete etiketu. Lepak koji je drži je prilično jak i ne možete u potpunosti da skinete etiketu, tako da površina kasete nakon toga ostaje prilično neuredna. Najjednostavnije rešenje je da etiketu prefarbate.


autio kasete

U našem slučaju su korišćene akrilne boje. Da bi potpuno pokrili natpise na etiketi prefarbajte je u dva sloja. Kod svakog farbanja, pa i ovoga, držite se pravila da drugi sloj farbe nanosite nakon što se prvi potpuno osušio. Akrilne boje su vrlo slične temperama, lako se nanose, dobro pokrivaju podlogu, mogu da se mešaju, peru se vodom… Ali imaju značajnu prednos u odnosu na tepmere, ne brišu se nakon sušenja. Kada farbate predmete koje ćete kasnije dodirivati rukama Vaš izbor treba da budu akrilne boje.


autio kasete

Za ovaj držač olovaka će Vam biti potrebne četiri audio kasete. Kod farbanja možete da oslobodite Vašu kreativnost. Mi smo svaku kasetu ofarbali različitom bojom ali kod ovog ukrašavanja je mašta jedino ograničenje.


autio kasete

Sledeća faza ovog projekta je lepljenje. Nanesite malo termolepka na deo kod audio trake, kao na slici


autio kasete

A zatim spojite sa drugom audio kasetom pod pravim uglom, kao na slici.. Zadržite malo kasete u tom položaju dok se lepak ne ohladi a onda nastavite dalje.


Držač olovaka od audio kaseta

S obzirom da deo kod audio trake nije iste debljine kao na dnu kasete, najbolje je spajati vrh jedne kasete sa dnom druge i tako u krug. Kada sve kasete zalepite jednu za drugu trebalo bi da izgleda kao na slici.


autio kasete

Najveći deo izrade držača olovaka od audio kaseta je završen. Potrebno je još samo napraviti dno. Za to će nam poslužiti katon. Postavite kasete na karton i olovkom ocrtajte oblik.


autio kasete

Zatim, makazama, isecite kvadrat


autio kasete

Nanesite termo-lepak na sve četiri audio kasete


lepljenje kartona na dno držača olovaka

I zalepite isečeni karton na kasete.


lepljenje kartona na dno držača olovaka

I to je to. Pored toga što će Vam kasete koristiti u druge svrhe imaćete originalni držač olovaka. Ovo može da posluži i kao lep i neobičan poklon.

Related articles