Dihtovanje kudeljom

29/04/2018 Procedure 20199 Views
Kudelja se već decenijama koristi za dihtovanje spojeva cevi. Pogledajte kako se to radi.

Kudelja je naziv za vlakna koja se dobijaju iz biljke konoplje. Biljka se uzgajala i koristila 6000 godina i od nje je moglo da se napravi preko 2000 proizvoda. Danas, zbog zloupotrebe narkotika koji se iz nje dobija, biljka je gotovo iskorenjena.


Potreban alat:

Potreban materijal: kudelja


kudelja

Jedan od retkih proizvoda konoplje koji je do danas preživeo je kudelja. Koristi se kao dihtung na spojevima cevi. Iako postoji niz savremenih sredstava za ovu namenu, kudelja se još uvek često koristi za efikasno sprečavanje curenja tečnosti iz sistema.


razdvajanje kudelje

Dihtovanje spojeva cevu pomoću kudelje je veoma jednostavno. Kudelja se prodaje namotana kao kanap ili u snopovima. Od ove gomile izdvojite jedan „pramen“ koji ćete koristiti za dihtovanje. Koliko veliki treba da bude taj pramen? Ne postoji neka mera kao u receptima 200 grama ovoga i 100 grama onoga. Ovde se majstori oslanjaju na iskustvo. Zavisi od toga koliko su vlakna dugačka, debljine vlakana, prečnika cevi koju želite da zadihtujete i sl. Ako prvi put radite sa kudeljom malo eksperimentišite i vrlo brzo ćete utvrditi koja je to količina. Kod previše kudelje nećete moći da šrafljenjem spojite cevi. Kod premalo voda će curiti na spoju.


čišćenje kudelje

Iz izdvojenog „pramena“ kudelje odstranite sve nečistoće. To su uglavnom ostaci stabljike konoplje. Ukoliko imate kvalitetnu kudelju ovih nečistoća neće ni biti.


kudelja

Takođe, pamen više puta provucite kroz šake kako bi odstranili kratka vlakna. Za dihtovanje treba da ostanu samo vlakna slične dužine, kao na slici.


navoj

Sada reč, dve o navoju koji se dihtuje. Ideja je da, prilikom ušrafljivanja cevi, kudelja čvrsto stoji u navoju i da se ne pomera u smeru šrafljenja. Uglavnom, između navoja i kudelje ima dovoljno trenja da spreči ovu pojavu.


navoj

Međutim, kod niklovanih navoja i sl. to nije slučaj. U tim slučajevima ovakvi navoji su poprečno zasečeni. Upravo ovi zarezi omogućavaju da se kudelja „zakači“ za navoj i tako se fiksira prilikom ušrafljivanja.


oštećivanje navoja kleštima

Iako kod običnih cevi kudelja dobro stoji u navoju nije suvišno da dodatno obezbedite stabilnost kudelje tako što ćete sami napraviti ove zareze na navoju. Obično majstori koriste skalpele, bonseke ili bilo koji drugi oštar predmet. Vrlo lako ćete napraviti zareze tako što papagajkama stegnete navoj. Oštri zupci će napraviti zareze na navoju.


Namotavanje kudelje

E, konačno namotavanje kudelje. Postoji više različitih načina na koji se ovo radi. Različiti majstori su stvorili svoje metode i načine. Generalno, svako motanje kudelje koje zaustavi vodu je ispravno. Ovde ćemo Vam predstaviti jedno od onih koje sigurno dihtuje. Počinjete tako što kraj kudelje postvite upravno na navoj tako da 1-2 cm pređe navoj, kao na slici.


namotavanje kudelje

Na ovaj deo kudelje koji je prešao navoj naslonite palac. Na ovaj način ćete fiksirati jedan kraj kudelje kako bi „pramen“ bio zategnut prilikom namotavanja.


namotavanje kudelje

Kada ste palcem fiksirali kraj kudelje počnite sa namotavanjem. Počinjete da motate od kraja navoja preme početku. Prilikom namotavanja trudite se da održavate isti pritisak na kudelju i da pramen ravnomerno bude zategnut. Zategnutost mora da bude takva da kudelja uđe u navoj na cevi.


Smer motanja je jako važan. Kudelja se uvek mota u smeru rotacije kazaljke na satu, gledano u odnosu na početak navoja, kao na slici. Na ovaj način pri zašrafljivanju kudelja se zateže i još boje ulazi između navoja. Kada bi je namotalji u suprotnom smeru, prilokom ušrafljivanja kudelja bi se odmotavala i dihtovanje ne bi bilo dobro.

Smer motanja je jako važan. Kudelja se uvek mota u smeru rotacije kazaljke na satu, gledano u odnosu na početak navoja, kao na slici. Na ovaj način pri zašrafljivanju kudelja se zateže i još boje ulazi između navoja. Kada bi je namotalji u suprotnom smeru, prilokom ušrafljivanja kudelja bi se odmotavala i dihtovanje ne bi bilo dobro.


namotavanje kudelje

Kudelju ravnomerno namotavajte od kraja navoja prema početku. Kraj „pramena“ treba da završi na samom početku navoja. Kada navoji, prilikom ušrafljivanja, prvo uhvate ovaj kraj kudelja nemože nigde da se pomera. Prilikom namotavanja nemojte da „šetate“ napred-nazad po navoju, odnosno da pravite slojeve kudelje. Samo krenite od kraja prema početku navoja i to je dovoljno.


dihtovanje kudeljom

Na kraju, namotanu kudelju je potrebno premazati nekakvim lubrikantom kako bi se lako ušrafila i kako je navoj ne bi isekao. Tradicionalni materijal za to je laneno ulje. Umesto njega majstori koriste bilo koje mašinsko ulje ili sl. Pored podmazujućih svojstava ulje donekle impregnira kudelju i produžava joj vek. Ovo važi za dihtovanje cevi kod grejanja i sl. Ukoliko su u pitanju cevi za vodosnabdevanje pitkom vodom korišćenje ovih ulja nije dozvoljeno. U tu svrhu se koristi posebna pasta. Ukoliko ste Uradi Sam majstor koji će samo nekoliko puta u životu imati potrebu da kudeljom dihtuje spojeve nije ekonomski opravdano da kupujete ovu pastu. Za tu priliku, kao lubrikant, možete koristiti tečnost za pranje sudova. Ove tečnosti su neotrovne i brzo se razgrađuju nakon što spajanja sa vodom. Poneko koristi i jestivo ulje ali ni to nije preporučljivo. Nako što se ulje u spoju užegne postoji mogućnost da voda koja protiče preko tog spoja ima neprijatan miris i ukus.


dihtovanje kudeljom

Nakon što ste sve završili bacite još jedan pogled na početak navoja. Kudelja bi trebalo da je namotana samo po navoju. Ukoliko neki deo prelazi preko otvora cevi, uklonite ga. Kudelja se zadržala kao sredstvo za dihtovanje zbog nekoliko njenih karakteristika zbog kojih i dalje ima određenu prednost u odnosu na neke dihtunge na bazi teflona. Kako kudelja upija vodu i prilikom toga bubri i širi se ona dodatno dihtuje spoj. Dakle, ako voda ne curi na novom spoju budite sigurni da ni kasnije neće procuriti jer nakon bubrenja spoj će se još dodatno zadihtovati. Druga prednost je fleksibilnost. Nakon ušrafljivanja imate mogućnost da dodatno malo popustite spoj ili zategnete. Recimo da biste izravnali česmu ili neki ventil. Prilikom ovoga neće doći do curenja vode na spoju. Kod dihtunga na bazi teflona ovo ne smete da radite. Njih zatežete do određene tačke i ne smete više ništa da dirate.

Related articles