Čigra od CD – ideja 2

23/04/2018 Za decu 3620 Views
Čigre su uveseljavale decu generacijama unazad. Ovu prastaru igračku možete napraviti uz pomoć tehnološkog čuda 21 veka – CD

Nepoznato je kada je čigra nastala i ko je prvi smislio. U svakom slučaju, postoji hiljadama godina. I što je najvažnije, deca je obožavaju.


Potreban alat: Termo-lepak

Potreban materijal: CD, kliker, čep od plastične flaše


termolepak, plastični čep, kliker i CD

Da bi napravili ovu jednostavnu dečiju igračku potrebni su Vam samo neki osnovni delovi, kao što je CD, kliker i čep od plastične flaše. Za uspešnost ovog projekta je totalno nebitno šta je na CD-u snimljeno ili koje piće je bilo u flaši čiji čep ste uzeli.


Postavljanje klikera u centar CD

Čigra je gotova u nekoliko koraka. Postavite kliker u rupu na sredini CD. Kliker standardne veličine ne može da prođe kroz rupu na disku. Da bi znali koja je to standarnda veličina klikera morate imati malo više godina. Inače, interesantno je da ovaj projekat spaja igračku kojom su se roditelji igrali u detinjstvu – kliker i igračku kojom se njihova deca igraju – CD.


fikisranje klikera u sredini CD uz pomoć termo lepka

Sada, uz pomoć termo-lepka učvrstite kliker u centru CD.


Zalepljen kliker u sredini CD

Isto to uradite i sa druge strane diska


nanošenje termo-lepka na plasnični čep

Nanesite termo-lepak na ivice čepa


nalepljen plasnični čep u sredini CD

Zalepite ga na sredinu diska i popunite, lepkom spoj čepa i diska, kao na slici


čigra od CD

I to je to. Već je na sajtu MojaRadionica prikazan jedan način pravljenja čigre od CD – ideja 1. Ova ideja ima neke prednosti u odnosu na prethodni. Prvo, ovde nema oštrog šrafa na koji može da se povredi nepažljivo dete i drugo, kod ideje 1 morali ste šraf da postavite potpuno normalno u odnosu na disk u suprotnom to bi se odrazilo na stabilnost čigre. Kod ove ideje taj problem je rešen, kliker je uvek u sredini i centar rotacije je uvek normalan na disk.

Related articles