Čigra od CD – ideja 1

23/04/2018 Za decu 4438 Views
Čigre su uveseljavale decu generacijama unazad. Ovu prastaru igračku možete napraviti uz pomoć tehnološkog čuda 21 veka – CD

Čigre su uveseljavale decu generacijama unazad. Ovu prastaru igračku možete napraviti uz pomoć tehnološkog čuda 21 veka – CD


Potreban alat: Šubler, bušilica, šrafciger

Potreban materijal: CD, pampur, šraf, super lepak


CD, šraf i pampur

Ovaj projekat spada u one najjednostavnije. Za izradu Vam treba samo nekoliko stvari. Jedan CD, pampur i jedan poduži šraf.


Pampur od plute

Pampur će biti držač čigre. Pomoću njega ćete zavrteti čigru. Možete koristiti celu dužinu pampura ili ga skratiti. Ova odluka će najviše zavisiti od dužine šrafa kojim raspolažete. U MojojRadionici nije bilo dovoljno dugačkog šrafa (mora biti duži od dužine pampura) te je skraćen pampur.


merenje prečnika šrafa uz pomoć šublera

Da bi izbušili pilot rupu kroz pampur neophodno je izmeriti prečnik šrafa. To ćete najlakše i najtačnije uraditi uz pomoć šublera mereći debljinu šrafa između navoja.


Bušenje rupe u čepu od plute uz pomoć bušilice

Na osnovu izmerene debljine šrafa biramo prečnik burgije uz pomoć koje se izbuši pilot rupa kroz pampur, kao na slici. Ovde je važno da se napomene da se potrudite da rupu izbušite paralelno sa pampurom. Ukoliko se rupa izbuši ukrivo, dijagonalno to će se kasnije odraziti na stabilnost čigre. Ukoliko to niste u prilici da uradite „iz ruke“ rešenje je stubna bušilica, ako je imate.


Ušrafljivanje šrafa u čep od plute

Kroz pilot rupu, uz pomoć šrafcigera ušrafite šraf za drvo.


Pampur sa ušrafljenim šrafom u sredini

Da bi se glava šrafa poravnala sa stranicom pampura morate da upustite glavu šrafa. Bez toga nećete moći poravnati šraf obzirom da je pluta, od koje je napravljen pampur, izuzetno mekana te bi došlo do rascepljivanja i mrvljenja prilikom primene veće sile kod ušrafljivanja.


Nanošenje super lepka na pampur od plute

Okrenite pampur na drugu stranu, kao na slici i premažite je super lepkom.


lepljenje pampura od plute na CD

A zatim prilepite CD vodeći računa da šraf stoji u centru CD-a.


Čigra od CD

I to je to, zavrtite čigru i izmamite dečije osmehe.

Related articles