Ceo jedan svet u sijalici

26/04/2018 Projekti , Vrt 3934 Views
Zamislite da imate svoj mali ekosistem i to još u običnoj sijalici. Pogledajte kako da napravite svet koji raste i razvija se u sijalici.

Kaže se da život uvek nađe put i da može da opstane na najneverovatnijim mestima. Verovali ili ne, biljke zasađene u flašama mogu godinama da rastu, razvijaju se, umiru i prave mesto za nove biljke. Sve to u samo jednoj flaši. Rekord jednog ovakvog ekosistema je preko 40 godina.


Potreban alat: rukavice, zaštitne naočare, skalpel, špic klešta, šrafciger, čekić, termo-lepak, špric sa iglom, štapići za uši

Potreban materijal: mahovina, zemlja, pesak, kamenčići, sijalica, drveni štap, kamen za postolje, papir za fišek, štapić za ražnjiće


mahovina u plastičnoj kesi

mahovina je najpogodnija za pravljenje ekosistema u sijalici

Za pravljenje ovog malog ekosistema potrebne su Vam neke sitnice. Najpre biljke. U sijalicu možete staviti bilo koje male biljke koje nađete u prirodi. Svakako prva na listi je mahovina. Ova biljka je mala i izuzetno otporna. U prirodi raste u neverovatno surovim uslovima kao što je beton ili crep na krovovima, gotovo bez i malo zemlje. Uzmite grumen mahovine.


kora od drveta u plastičnoj kesi

šuma je pravi izvor materijala za ovaj projekat

Na šumskom tlu mogu se naći i druge interesantne stvari koje će ulepšati Vaš mali ekosistem. Naprimer, kora od drveta, razni plodovi kao što su žirevi, lešnici i sl. Uzmite i to.


sipanje zemlje u plastičnu kesu uz pomoć metalne kašike

Naravno, zemlja. Možete koristiti kupovnu zemlju ali u šumi ćete naći isto toliko hranjivu zemlju. Uzmite, otprilike jednu punu kašiku zemlje.


Sijalica

Na red dolazi ono glavno. Samo stanište. Vaš ekosistem možete da formirate u bilo kojoj staklenoj posudi, tegla, razne flašice i slično. Mi smo odlučili da to bude sijalica. Uzeli smo veću sijalicu od 200 W.


sečenje vrha sijalice uz pomoć skalpela

Pre nego što počnemo sa formiranjem ekosistema na sijalici je potrebno uraditi nekoliko izmena. Ovde je veoma važno naglasiti da prilikom rada sa sijalicom obavezno nosite zaštitne rukavice kao i zaštitne naočare. Sijalice su napravljene od izuzetno tankog stakla i lako se lome, usled čega može doći do posekotina na ruci ili gubitka vida. Bezbednost na prvom mestu. Prvi korak je da skalpelom zasečete kontakt na vrhu sijalice koji je napravljen od mekog metala.


rastavljanje sijalice

Kada isečete kontakt lako ćete iz središta izvaditi kontaktni provodnik koji ide do središta sijalice.


rastavljanje sijalice

Špic kleštima izvadite crno staklo koje okružuje kontakt na vrhu sijalice. Ovo radite polako i krajnje oprezno. Savet je da otkidate komad po komad stakla, sve dok ne uklonite i poslednji deo.


izbijanje vrha sijalice uz pomoć šrafcigera i čekića

Nakon što ste uklonini crno staklo sa vrha sijalice otvorili ste put u središte sijalice. Sada dolazi i najteži deo. U ovom koraku morate da odvojite središnji deo sijalice i da ga izvučete napolje. To ćete najlakše uraditi kao što je prikazano na slici. U jednu ruku uzmite sijalicu, provucite šrafciger kroz otvor na sijalici skroz do središnjeg dela sijalice. Blagim udarima čekića u šrafciger će se odlomiti središnji deo, kojeg polako, uz pomoć špic klešta izvucite iz sijalice. Nakon toga sijalicu operite pod mlazom vode kako bi se odstranila staklena prašina a staklo sijalice bilo potpuno providno.


Mahovina, zemlja, kora od drveta, sitni kamenčići

Pored mahovine, zemlje i još nekih šumskih ukrasa spremite pesak i sitne kamenčiće. Poslužiće bilo koji kamenčići veličine 5 mm. Mi smo koristili kamenčiće vulkanskog porekla koje smo usitnili uz pomoć čekića i klešta za eksere. Još jedna bitna stvar, a to je postolje za sijalicu. To je stvar ukusa. Mi smo odabrali kamen vulkanskog porekla, međutim to može biti i neko drveno postolje ili bilo šta slično.


Nanošenje termolepka na kamen

Da bi kamen, koji drži sijalicu, bio stabilan i da ne bi grebao nameštaj naravili smo mu četiri nogice uz pomoć termo lepka. Kapnite termo lepak na nekoliko mesta i ostavite da se ohladi.


Zalepljena sijalica na kamen

Sa gornje strane kamena nanesite nekoliko kapi termo lepka i zalepite sijalicu na kamen, kao na slici.


Kamenčići u sijalici

Od ovog koraka počinje formiranje malog ekosistema. Prvo u sijalicu sipajte izdrobljeni kamen. Ovaj sloj je izuzetno važan za očuvanje ekosistema. U njemu će se nalaziti rezerve vode. Ekvivalent podzemnih voda u prirodi.


Fišek od papira

Da bi lakše ubacili ostale sastojke napravite fišek od papira, kao na slici.


Fišek od papira u sijalici

Sledeći sloj, koji ćete ubaciti uz pomoć fišeka, je pesak. Ovaj sloj ima zadatak da odvoji zemlju od kamenog sloja. Da nema peska zemlja bi brzo prošla između kamenja, time bi biljke ostale na kamenitoj podlozi a i rezerve vode bi brzo previše natopile zemlju.


Drveni štapić u sijalici

Da bi pesak lepo rasporedili celom površinom koristete neki drveni štapić. U našem slučaju to je štapić za ražnjiće. Njime lepo rasporedite pesak celom površinom tako da sloj bude ujednačen i približno iste debljine svuda.


Papirni fišek u sijalici

Sledeći sloj je šumska zemlja. Na isti način je ubacite u sijalicu kao i pesak. I ovaj sloj lepo poravnajte drvenim štapićem.


Pinceta u sijalici

Sada na red idu biljke. Mahovinu isecite na male komade koji mogu da uđu kroz uski otvor na vrhu sijalice. Koristan alat je pinceta kojom pažljivo unesite u sijalicu i postavite na svoje mesto.


Ceo jedan svet u sijalici

Takođe postavite i ukrase kao što je kora od drveta. Pored toga što će interesantno da izgleda, prilikom raspadanja, predavaće ekosistemu neophodne hranjive materije.


Sipanje vode u sijalicu uz pomoć igle i šprica

Na kraju ono najvažnije bez čega eko sistem ne bi opstao, voda. U sijalicu uz pomoć medicinskog šprica i igle ubacite oko 10 ml vode.


štapić za uši

Štapićem za uši očistite staklo isjalice iznutra ukoliko se na nekom mestu zaprljalo prilikom unošenja sastojaka u sijalicu.


pampur od plute

Na samom kraju još čep. Može Vam poslužiti bilo šta. Mi smo od drvenog štapa isekli čep dužine 1.5 cm. Uz pomoć termolepka pričvrstili smo ga na otvor sijalice.


ceo jedan svet u sijalici
Postavljanjem čepa na otvor sijalice stvorili ste zatvoreni ekosistem koji nema veze sa spoljašnjim svetom. U sijalici će se odvijati proces koji se odvija u prirodi, i koji možete da posmatrate. Ovo je naročito interesantno za malu decu koja uz pomoć ovog ekosistema može nauči mnogo o prirodi. Voda će, iz kamenog sloja, prolaziti kroz pesak sve do zemljanog sloja. Odatle će je biljke crpiti, prolaziti kroz biljku i isparavati kroz listove. Voda će se kondenzovati na staklu sijalice i spuštati nazad u tlo. Ukoliko se sijalica zamagli, nakon postavljanja čepa, ne brinite. Izbistriće se nakon celog ciklusa kondenzacije. I vazduh koji je zarobljen u sijalici će prolaziti kroz niz promena. Noću će ga biljke koristiti a danju će uz pomoć fotosinteze proizvoditi kiseonik, koji će noću opet trošiti i tako u krug. Sijalicu ostavite na svetlo mesto ali nikako izloženu direktnom suncu. Ovaj eko sistem može da živi jako dugo. Neki sistemi u flašama su opstajali i decenijama. Ako posle nekog vremena vidite da neke biljke umiru i suše se, ne brinite. To je prirodan proces jedne biljke umiru i svoje hranjive materije predaju zemlji. Te hranjive materije će da koriste nove biljke koje počinju da rastu i tako u krug. Kompletan prirodni ciklus i jedan čitav svet je pred Vama u običnoj sijalici.

Related articles