Borovnica

04/04/2019 Voćnjak 3328 Views
Plodovi borovnice se uglavnom koriste za pravljenje soka ali ima još mnogo primena. Pored lepog ukusa i lepe boje borovnica je i zdrava. Pogledajte kako se uzgaja borovnica

Da bi ste povećali šanse da se Vaša sadnica primi kupujte već formirane biljke borovnice iz rasadnika. Kako je borovnicama treba oko tri godine da počnu da donose plodove na ovaj način ćete skratiti period čekanja.


Borovnica

Da bi sa sigurnošću utvrdili da li je vaše zemljište pogodno za uzgoj borovnica najbolje je da uzorak zemlje odnesete na analizu u lokalni rasadnik. Ako zemljište nije onakvo kakvo treba da bude postoji način da se i to reši: pH nivo. Za uzgoj borovnica je optimalno 4 – 4,5. Ako je veći treba dodati granule sulfata (So4) kako bi se snizio pH nivo. Prateći uputstva na pakovanju izračunajte koja količina je potrebna. Pomešajte đubrivo sa zemljom najmanje do dubine od 15cm. Organske materije. Jako je važno da u zemlju u koju se sade borovnice prethodno bude stavljen kompost. Dodajte kompost koji ste sami pravili i dobro ga pomešajte sa zemljom. Zemlja bi trebalo da sadrži oko 5% organskih materija (kompost, trava, lišće…)


Borovnica

Važno je još i: Sunce – Najbolje je ako ga ima preko celog dana. Navodnjavanje – Konstantno snabdevanje vodom je najbolje za uzgoj borovnica. Izaberite rastresitu zemlju koja ne zadržava vodu. Veštačko đubrivo i kompost – Nastavite sa dodavanjem komposta po potrebi. Amonijak sulfat se može dodavati dva puta godišnje. Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. Piljevina – Tanak sloj piljevine će poslužiti kao zaštita od crva i obezbediće da zemlja duže ostane vlažna.  Orezivanje – Prve četiri godine nije neophodno da orezujete Vaš grm. Posle tog perioda uklonite suve grane, i skratite izdanke koji su mnogo duži nego ostali. Ako su grane prepunjene plodovima, rezultat će biti mnogo sitnih i gorkih plodova. Da bi ste ovo sprečili, skratite izdanke tako da na svakom bude najviše 5 do 6 okca koja rađaju. Kako grm bude rastao i razvijao se možete ga proširivati i rasađivati.


Borovnica

Saksija. Saksija mora biti dovoljno velika da može da prihvati koren žbuna, i da mu obezbedi dovoljno prostora za rast i razvoj. Za manje žbunove, dovoljna je saksija od 7 – 8 litara zapremine, a za veće je potrebno obezbediti i mnogo veće posude. Zemlja. Mešavina saksijske zemlje visoke kiselosti i treseta je dobra podloga za borovnice. Dodajte malo sulfata u granulama (So4) i organskog komposta i spremni ste za sadnju. Sadnja. Stavite u saksiju sloj zemlje koju ste pripremili i dobro je pritisnite. Postavite biljku i nastavite da dodajete zemlju dok ne napunite sud. Vodite računa da ceo koren bude pokriven. Navodnjavanje. Često proveravajte da li se zemlja osušila. Ako jeste, zalivajte. Đubrenje. Možete dodati jako malo amonijak sulfata jednom ili dva puta tokom sezone rasta.


Borovnica

Saksiju držite na sunčanom mestu ili joj menjajte mesto kako bi ste maksimizirali dužinu sunčanih intervala. Borovnicu orezujte kao što je opisano i povremeno dodajte kompost. Ako se temperatura napolju spusti ispod -25 stepeni obavezno unesite saksiju unutra.

Related articles