Aparat za vodu

06/01/2019 Projekti , Za decu 4291 Views
Aparat za vodu je veoma zanimljiv eksperiment koji vam predlažemo da napravite zajedno sa svojom decom.

Aparat za vodu je veoma zanimljiv eksperiment koji vam predlažemo da napravite zajedno sa svojom decom. S obzirom na to da se pravi od stvari koje već imate u kući biće vam zanimljivo da eksperimentišete bez finansijskih izdataka.

Potreban alat: makaze, pištolj za termo lepak

Potreban materijal: cevčice, kartonska cev, tegla, ambalaža paste za zube


Staklena tegla, plastične slamčice, tuba od paste za zube i ambalaža od čipsa

Mi ćemo vam pokazati kako da napravite mali portabl aparat, a ukoliko želite možete umesto predloženih koristiti veće i čvršće komponente kako bi napravili aparat prema svojim potrebama. Na slici je prikazan potreban materijal.


aparat za vodu

…a zatim skalpelom ili makazama napravite proreze.Prvo je potrebno da na kartonskoj cevi napravite veći prorez u koji može da stane čaša i manji, okrugli otvor, prečnika čepa od paste za zube. Prvo obeležite sve što je potrebno…


aparat za vodu

…a zatim skalpelom ili makazama napravite proreze.


aparat za vodu

Sada ambalažu od paste za zube pripremite kao što je prikazano na slici.


aparat za vodu

Kroz otvor provucite slamčicu… 


aparat za vodu

…i zalepite je termo lepkom da ne može da se izvlači.


aparat za vodu

Makazama odsecite deo slamčice koja viri.


aparat za vodu

Ovo uradite vrlo pažljivo jer od ovoga zavisi funkcionalnost aparta za vodu. Potrebno je da slamčica bude takve dužine da kada se zavrne čep, on potpuno nalegne na slamčicu sa unutrašnje strane, i zatvori prolaz vazduha kroz nju. Na taj način će se, vakumom, zaustaviti isticanje vode kroz drugu slamčicu. Ukoliko se ovo ne postigne, nećete moći da zaustavite vodu. Zato je potrebno da slamčicu odsečete pod pravim uglom, da rez bude ravan i da je slamčica dovoljno dugačka da može da nalegne na čep kada se on zašrafi.


aparat za vodu

Sada zavrnite čep. Ukoliko želite da proverite da li sve radi kako treba, dunite kroz slamčicu kada je čep zavrnut. Ukoliko nije moguće dunuti sve je kako treba i možete nastaviti dalje sa izradom aparata.


aparat za vodu

Na poklopcu od tegle probušite dve rupe burgijom  prečnika kao i plastična slamčica, kao što je prikazano na slici…


aparat za vodu

I provucite slamke kroz njih. Pre nego što u potunosti spustite poklopac silikonom, termo lepkom ili na drugi način obezbedite da voda ne može da curi oko slamčica. Vodite računa da to uradite sa spoljne strane, tako da lepak ni u kom slučaju ne bude u dodiru sa vodom. Ako je lepak na bilo koji način u dodiru sa vodom, vodu iz ovog aparata ne smete koristiti za piće već samo za demonstraciju rada uređaja.


aparat za vodu

Kada ste zadihtovali sva prolaze zalepite poklopac od tegle na vrh kartonske cevi i aparat je gotov.


aparat za vodu

Napunite teglu vodom i zašrafite je na poklopac. Isprobajte funkcionalnost: Kada je zatvarač zavrnut, voda ne izlazi iz tegle…


aparat za vodu

… a kada se zatvarač odvrne voda ističe kroz slamku.

Related articles