Opis problema:

Gletovanje

Potreban alat:

četka, mikser za mućenje gleta, gleterica, držač za šmirgl papir,

Potrebno vreme:

Zavisi od površine koja se gletuje

Potreban materijal: glet, šmirgl papir

Vaša preporuka :

Gletovanje

Prvo što treba da uradite je da pripremite zid za gletovanje. Ukoliko je zid jako prljav ili mastan obavezno kupite kalijumov sapun, razmutite ga u toploj vodi i premažite zid i sačekajte da se osuši. Ukoliko nije ovakav slučaj preskačete ovaj korak. Sledeće je nanošenje podloge. U farbari možete da kupite multikolor podlogu koja se sa vodom meša u odnosu 1 deo podloge i 8 delova vode. Time premažite zid. Ukoliko je zid problematičan u smislu vlage ili kondenza, pre podloge zidove namazati nekim sredstvom protiv buđi. Zidove lošeg kvaliteta (krečni malter, gips) premazuju se podlogom veće koncentracije. U ekstremnim slučajevima i 1:1.

Gletovanje

Za prvi sloj glet masa mora biti nešto gušća. Glet masa se pravi tako što se u vodu dodaje glet masa iz džaka i meša mikserom. Zavisno od neravnina na zidu odredićemo gustinu. Veće neravnine zahtevaju deblji sloj gleta pa će i masa biti gušća. Za prvu „ruku“ masa bi trebala da liči na vrlo meko testo. U tu smesu dodajte, obavezno, malo podloge (2dl na pola kofe od poludisperzije) kako bi masa bila elastičnija i bolje se lepila na zid.

Gletovanje

Kada se smesa dobro promeša da bude homogena, ostavlja se da odstoji nekih 15 minuta da prorade aditivi u masi. Posle tog vremena masu ponovo promešati i početi sa gletovanjem. Na gletericu staviti materijala, postavite je koso u odnosu na zid, pri dnu zida, i pokretom odozdo na gore navucite glet na zid u obliku trake 3 visine zida. Od pritiska gletarice na zid zavisi debljina sloja gleta. Neravni zdi zahteva deblji sloj, znači manji pritisak. Izvucite nekoliko takvih traka, jedna do druge i sačekajte koji trenutak da zid počne da pije vodu iz gleta. Onda se vratite na početak i držeći gletericu pod kosinom odozdo na gore ispeglajte zid i tako redom. Ćoškovi se gletuju uz pomoć ugaonih špahli. Kod prve ruke nemojte se uzbuđivati ako vam se pojave risevi ili izbočine u vidu linija. To će se srediti u kasnijem postupku. Ono što je važno je da ne pravite „talase“. Ako vam se pojave, dokatnim „peglanjem“ ih morate izravnati jer ih je kasnije mnogo teže eliminisati.

Gletovanje

Kada ste naneli prvi sloj, ostavite ga da se osuši preko noći. Sutradan je vreme za šmirglanje. Za šmirglanje je presudno da imate bočno osvetljenje jer pod njim se lako uočava svaka neravnina na zidu. Najbolje je prirodno, ali ako ga nema uzmite dva reflektora od 500W ili dve jače sijalice i usmerite ih sa leva na desno i obrnuto tako da se snopovi svetlosti ukrste tačno ispred vas na zidu. Sada uzmite šmirgl papir granulacije oko 150 i postavite u držač. Šmirglanje vršite kružnim pokretima. Nikako levo – desno i gore – dole jer time ukopavate zid i pravite već spomenute, neželjene talase.

Gletovanje

Kod šmirglanja trudite se da skinete sve izbočine sa površine zida ali ne i udubine. One će se popuniti kada budete nanosili drugi sloj gleta. Pogrešno je šmirglati rupe dok se ne izravnaju sa površinom time stvarate udubljenja na zidu i, pogađate, talase kojima nije mesto na zidu.

  Gletovanje

Posle završetka ovog dela posla neophodno je zid ponovo premazati podlogom u razmeri 1:8 kako bi se pokupila prašina sa zida i stvorila površina na koju će se lakše vezati drugi sloj gleta.

 

  Gletovanje

Drugi sloj gleta se priprema na isti način kao i prvi samo što je ređi od prvog. Takođe za drugi sloj može da se koriste već napravljena glet masa koju proizvodi JUB jer je ona namenjena za tanke slojeve. Pri gletovanju drugog sloja gletericu će te pritiskati nešto jače nego u prvoj „ruci“ jer zid je sada već prilično ravan i drugom rukom se uglavnom popunjavaju male rupe koje su vidljive na zidu.

 

  Gletovanje

Na kraju ponovo šmirglanje. Ovoga puta sa finijim papirom granulacije oko 210 i ponvnim premazivanjem zida podlogom. Kada se podloga osuši procenjujete da li je zid dovoljno ravan. Ukoliko niste zadovoljni, ponovićete postupak još jednom, sa još ređim gletom. Ukoliko smatrate da ste dobili potpuno ravan zid ostaje vam samo da ga ofarbate u željenu boju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download