Opis problema:

Kako se rešiti vodenih buba?

Potreban alat:

-

Potrebno vreme:

-

Potreban materijal: tegla, lepljiva traka
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

 

Vodene bube ili na engleskom silverfish postoje kod nas ali nisu dovoljno poznate.

Teško ih je videti što ne znači da ne žive u našim domovima. Mogu živeti u svim prostorijama:
u kupatiliu jer vole vlagu, u kuhinji jer im pogoduje prisustvo hrane i vlage, kao i u bilo kjoj drugoj prostoriji gde se nastanjuju u starim novinama časopisima ili stvarima koje se dugo ne pomeraju, npr odeći za drugo godišnje doba, posteljini koja se retko koristi...

Ukoliko ponekad vidite poneku vodenu bubu to ne bi trebalo da predstavlja problem ali ukoliko ih vidjate često i mnogo trebalo bi da se pozabavite time da ih proterate iz svog doma. Prvi korak u tom smeru je da ih obeshrabrite da dolaze odnosno da ih ne privlačite vašim nehotičnim postupcima:
- ne ostavljajte gomile novina ili drugog papira po kući na duže vreme, a takođe, dobro je otarasiti se starih kartonskih kutija iz garaže, podruma, tavana...
- ukoliko imate veće količine odeće koju duže vreme nećete koristiti dobro je da je skladištite u plastičnim kutijama sa poklopcem i to obavezno na suvom mestu.
   - redovno usisavajte posebno oko trpezarijskog stola i u kuhinji - svugde gde ima mrvica
   - hranu skladištite isključivo u plastičnim posudama koje se hermetički zatvaraju.
   

U slučaju da su se vodene bube već uselile u vaš dom evo šta možete da uradite kako bi ih oterali:

 

 

Uklonite vlagu. Za život vodenih buba voda je glavni element. Bez nje ne bi mogle da žive. Zbog toga je potrebno da uklonite svu vlagu iz vaše kuće.

U koliko u podrumu imate vlagu potrebno je pobrinuti se za to i rešiti je se.

Proverite sve cevi vodovoda i kanalčizacije. U koliko negde primetite curenje, obavezno i to što pre popravite.

Prilikom tuširanja navucite zavesu za tuširanje i vodite računa da kupatilo ne ostane mokro nakon tuširanja već obrišite svu vodu sa poda.

Ako imate mogućnosti provetravajte kuhinju i kupatilo što češće kako bi stalno bili suvi.


  Tapete: Lepak za tapete je nešto što vodene bube jedu. U slučaju da su tapete iskrzane ili ponegde pomalo pocepane to će im omogućiti da tu pronađu sklonište i hranu. U tom slučaju, zalepite delove koji vise ili ih odsecite ili potpuno uklonite tapete.


 

Regulišite toplotu i svetlo: Vodene bube uglavnom ne vole svetlo. Najviše im odgovara temperatura između 20 i 25 stepeni. Svetlom ih možete oterati iz delova prostora u kome ne želite da budu. Takođe možete ih oterati i niskom ili visokom temperaturom.

 

 

Mehaničke zamke su delotvorne u slučaju da kod vas ne živi mnogo vodenih buba i možete ih i sami napraviti. Staklenu teglu obmotajte materjalom uz koji se vodena buba može popeti, tkaninom, papirom... a unutra postavite mamac, mrvice, ostatke hrane. Kada bube udju u teglu neće više moći izaći jer su zidovi izunutra glatki.

 

U slučaju da ste primetili da u vašem domu živi veća populacija vodenih buba svakako pozovite firmu koja se bavi dezinsekcijom kako bi vam brzo i efikasno pomogli da se otarasite vodenih buba. I nakon njihovog tretmana potrebno je da se pridržavate gore datih saveta kako vam se bube ne bi ponovo vratile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download