Opis problema:

3D štampa - uvod

Potreban alat:

3D štampač

Potrebno vreme:

-

Potreban materijal: filament
Upozorenje:
Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

 

Sve češće čujemo da se 3D štampači koriste za razne primene, od auto industrije, prehrambene industrije, industije zabave za scenografije filmova, a u poslednje vreme od kada im je značajno pala cena 3D štampače koriste i uradi sam majstori za svoje projekte. S obzirom na to da su 3D štampači u svetu već postali masovna pojava, a da se mogu kupiti po ceni jedne skuplje bušilice rešili smo da i vama predstavimo ovu novu tehnologiju koja više nije tako retka ni na našim prostorima.

3d

 

Šta je to 3D štampa? 3D štampa je proizvodnja najčešće plastičnih predmeta putem 3D štampača. 3D štampač je uređaj koji topi plastičnu žicu koji se naziva filament, a od istopljene plastike formira slojeve željenog oblika. Postavljajući sloj na sloj dolazi se do trodimenzionalnog predmeta.

 


3d modelovanje

Ukoliko imamo 3D štampač i želimo da odštampamo neki predmet potrebno je prvo da ga nacrtamo u nekom od programa za 3D modelovanje. Na internetu se mogu naći razni programi za 3D modelovanje od besplatnih do onih koji se plaćaju. Predlažemo onima koji tek ulaze u svet 3D štampe da u početku koriste jednostavne programe za 3D modelovanje kako bi stekli rutinu u izrdi 3D modela, a da kasnije ukoliko su im potrebne veće mogućnosti koriste i zahtevnije programe.


glava

Kako od 3D modela do 3D štampe? Kada ste napravili 3D model na računaru potrebno je da ga izvezete u .stl format. Još neki formati su podržani ali ovo je najčešće korišćen. Fajl u ovom formatu potrebno je da se prvo obradi u programu koji se zove slicer. Ovaj program prvo "seče" vaš trodimenzionalni model na slojeve, a onda u okviru svakog sloja određuje putanju glave štampača koja topi i izliva plastiku. Ovi podaci se na kraju pretvaraju u G kod - kod koji razume 3D štampač.

G kod predmeta koji želimo da odštampamo na 3D štampaču šaljemo na štampač i tada započinje štampa.

 

3d stampa

Pre nego što počnemo da štampamo potrebno je da podesimo brojne parametre kako bi štampani predmet ispao baš onako kao mi želimo. Najčešće podešavamo, temperaturu topljenja plastike, temperaturu podloge, brzinu štampanja, brzinu pomeranja glave štampača prilikom prlaska sa jednog mesta na drugo, procenat ispune predmeta, potporni materijal...

Kada smo sve podesili štampa može da počne.


3d stampac Štampa se odvija tako što motori pomeraju glavu štampača levo desno i napred nazad onoliko koliko je potrebno da bi se opisala određena linija. Za to vreme glava štampača topi plastiku i ostavlja trag tuda kuda je prošla, debljine oko 0,2mm. Kada se ispišu potrebne linije u prvom sloju glava štampača se podiže za oko 0,2mm i preko linija koje je malopre odštampala štampa sledeći sloj. I tako sloj po sloj pojavljuje se predmet.
3d lopta

Na fotografiji je prikazana lopta odštampana na 3D štampaču. Ovo pokazuje mogućnosti i preciznost 3D štampača. Praktično šta god umete da izmodelujete u programu za 3D modelovanje ovaj štampač može da odštampa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
             
   

Struja Voda Kanalizacija Farbanje Krečenje Zidanje Razno Stolarija Podovi Zidovi Fasada Kuhinja
Kupatilo Vrt Bašta Voćnjak Porodična ekonomija Forum Pitanja Oglasi Linkovi Alat i pribor Download